Hoppa till huvudinnehållet

Krismottagningen i psykiatrin: Två sjuksköterskor till har sagt upp sig

Publicerad:
Två sjuksköterskor har sagt upp sig från anstränga mottagning tre i öppenvårdspsykiatrin, enligt verksamhetschefen Marie Pettersson.
Två sjuksköterskor har sagt upp sig från anstränga mottagning tre i öppenvårdspsykiatrin, enligt verksamhetschefen Marie Pettersson. Foto: Peter Bäcker

Mottagning tre inom öppenvårdspsykiatrin har fått skarpa krav på sig från Arbetsmiljöverket när det gäller sjuksköterskornas arbetsbelastning.

Nu har dessutom ytterligare två sjuksköterskor sagt upp sig.

NWT har tidigare berättat att Region Värmland senast den 30 juni ska se till att krav och resurser är i balans för sjuksköterskorna på öppenvårdsmottagning tre på Bryggaregatan i Karlstad. Annars riskerar regionen ett vite på 200 000 kronor.

Bland annat har bara 4,5 av de 7,0 sjukskötersketjänsterna varit bemannade under våren.

Hur ser det ut med sjuksköterskebemanningen nu?

– Det är fortsatt fyra då en sjuksköterska studerar men går upp till heltid under sommaren. En sjuksköterska har sagt upp sig och går till annan mottagning inom psykiatrisk öppenvård Karlstad till hösten säger Marie Pettersson, som är verksamhetschef för öppenvårdspsykiatrin.

Ytterligare en sjuksköterska har sagt upp sig och slutar i juni. Det innebär att antalet sjuksköterskor på mottagningen är tre inför hösten.

Hon säger att man jobbar för att kunna tillföra mer resurser, men också tittar på arbetsväxling, alltså om undersköterskor och skötare kan ta över arbetsuppgifter från sjuksköterskorna.

– Vi kommer också erbjuda andra sjuksköterskor på andra mottagningar att gå in och stötta upp i sommar.

Inga nya anställda än

Det pågår rekryteringsprocesser för att hitta nya sjuksköterskor till mottagning tre, men hittills har ingen anställts och Marie Pettersson räknar inte med att några nya ordinarie kan vara på plats förrän till hösten.

Hur mycket personal som går att ta in från andra mottagningar är oklart.

– Vi jobbar intensivt med frågan för att komma fram till en gemensam lösning.

De åtgärder som görs på mottagning tre, hur kommer de påverka övriga mottagningar?

– Det kan jag inte svara på än, för det är inte helt klart i alla detaljer, vilken personal det är som kommer att gå in där. Vi har gått ut till hela verksamhetsområdet med erbjudande om att komma in och hjälpa till på mottagning tre under sommaren.

Hur säkerställer ni då att det inte ska uppstå arbetsmiljöproblem på de ställen som ni plockar personal ifrån?

– Det får vi titta på också. Vi tittar väldigt brett, så att det inte ska påverka andra verksamheter.

Ventilationen byts

NWT har också berättat tidigare att en del personal i huset på Bryggaregatan dras med symtom som huvudvärk, täppt näsa och torra ögon. Ventilationen i huset skulle ha bytts ut för länge sedan.

Nu är det klart att ventilationsaggregatet byts ut kring månadsskiftet augusti-september, enligt Marie Pettersson.

Kommer det att göras ytterligare någon undersökning av lokalerna eller vidtas andra åtgärder?

– Det har jag ingen information om i nuläget, utan man vidtar den här åtgärden och sedan får man utvärdera och se om inomhusklimatet har blivit bättre.

Hur många medarbetare som drabbats av symtom är oklart, utredningar pågår fortfarande.

Enligt Marie Pettersson kommer det att finnas personal från Regionfastigheter på plats dagligen under sommaren för att undersöka ventilationen och se till att den fungerar så bra som möjligt.

Läs tidigare artiklar:

Pressad psykiatrimottagning: Regionen kan få betala 200 000 kronor i viteKrisen i öppenvårdspsykiatrin: Risk att personal blir sjuk eller slutarFlera fackförbund stoppade flytt till dåliga lokaler – nu blir den av ändåKarlstad: Psykiatripersonal har symtom – ventilation har inte bytts i tidVårdförbundets krav: Nio punkter som måste åtgärdas inom psykiatrins öppenvård

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöArbetsmiljöverketBemanningKarlstadMarie PetterssonRegion VärmlandVård och omsorgVentilation

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.