Hoppa till huvudinnehållet

Här ska tullen bevaka 30 mils EU-gräns – hinner inte med Värmlands hamnar

Publicerad:
Denna kväll jobbar sju personer från tullens yttre grupp vid Eda tullstation. Här stoppar Ako Khiradast, 33, och Stefan Ekenbäck, 44, fordon till och från Norge. Foto: Fredrik Samuelson

Mängder med narkotika passerar obemärkt genom Värmland varje år på grund av tullens personalbrist.

Endast tolv tullinspektörer ska bevaka 30 mils gräns mot Norge, spana på tåg och göra husrannsakan om knark hittats i utlandspost.

Att kontrollera fartygen som anlöper Värmlands hamnar hinner de inte med.

Under en kväll följer NWT gränsbevakarna hack i häl.

Det skymmer och ett pärlband av strålkastare lyser upp vägen vid Eda tullstation – EU:s yttre gräns mot Norge.

På några sekunder ska Stefan Ekenbäck, 44, avgöra om ett fordon ska vinkas in för kontroll. Det handlar mycket om att lita på sin magkänsla.

– Ofta handlar det om att prata med folk och känna av. Stämmer det här, verkar något konstigt?

Han tar in en polsk lastbil på parkeringen, kontrollerar dokument och undersöker fordonet med labradoren Doffen, 6, som tränats att hitta knark, vapen och ammunition. En kollega går igenom utrymmen med ficklampa.

Utmaningarna är gigantiska. De har bara kapacitet att kontrollera några promille av alla fordon som passerar här.

En polsk lastbil har stoppats för kontroll vid Eda tullstation.
En polsk lastbil har stoppats för kontroll vid Eda tullstation. Foto: Fredrik Samuelson
Lastbilen ska sökas igenom.
Lastbilen ska sökas igenom. Foto: Fredrik Samuelson

Stora utmaningar för tullen i Värmland

Inne på Värmlands två tullstationer, i Eda samt Hån utanför Töcksfors, jobbar totalt ett 60-tal tullinspektörer med lastbilarnas varudeklarering.

Utöver det är det tullens yttre grupp – med tolv personer – som ansvarar för att stoppa och kontrollera fordon i jakt på bland annat knark och vapen.

De ska bevaka 30 mils gräns mot Norge, med ett 25-tal övergångar. Till Eda kommer de en–två gånger i veckan. Denna kväll är sju personer på plats med två hundar.

– Vi räcker inte till på långa vägar och hinner vara väldigt lite på varje plats. Ibland stoppar vi trafikanter som säger att de kört där i 30 år och aldrig blivit stoppade tidigare, säger gruppchefen Roger Nilsson, 56.

De gör även slumpvisa kontroller med hund på Oslotåget mellan Arvika och Karlstad, enstaka kontroller när utrikesflyg landar i Karlstad och husrannsakan om knark hittats i värmlänningars paket på terminaler. De gör 15 till 30 husrannsakningar per år.

Att kontrollera godsfartyg från utlandet som anlöper Karlstad, Kristinehamn eller Grums – utöver deras varudeklarering som tullen på Arlanda sköter – hinner de inte med. Däremot finns det planer att göra punktinsatser i hamnar med polis och kustbevakning.

– Vi har inte gjort kontroller där så länge jag kan minnas. Det arbetet är eftersatt, säger Roger Nilsson och berättar att de utifrån riskbedömningar försöker vara på plats där de gör mest nytta.

Roger Nilsson, 56, är chef för tullens yttre grupp i Värmland och har jobbat på tullen sedan 1988.
Roger Nilsson, 56, är chef för tullens yttre grupp i Värmland och har jobbat på tullen sedan 1988. Foto: Fredrik Samuelson
Stefan Ekenbäck, 44, bor i Årjängs kommun och har jobbat på tullen sedan 1999. Han är hundförare och har med sig labradoren Doffen, 6.
Stefan Ekenbäck, 44, bor i Årjängs kommun och har jobbat på tullen sedan 1999. Han är hundförare och har med sig labradoren Doffen, 6. Foto: Fredrik Samuelson

Tullen i Värmland ska anställa fler

Tullverket har krävt och fått mer pengar av regeringen. Efter sommaren ska därför den yttre gruppen gå från 12 till 18 personer och delas upp i två grupper.

– Det gör att vi får lite bättre dygnstäckning och kan täcka upp för varandra om ena gruppen jobbar natt, säger Stefan Ekenbäck.

För att klara arbetet samarbetar de med norsk tull. Ibland jobbar de ihop, ibland delar de upp gränsvägar mellan sig.

– Om tullen i Kongsvinger hade jobbat i kväll så hade inte vi stoppat trafiken mot Norge, för då gör de det. I kväll tar vi trafik från båda håll, säger Roger Nilsson och berättar att den stora utmaningen är knarkflödet till Norge.

– Sverige är ett transitland och Värmland är ett transitlän för mycket narkotika som går till Norge. Det byggs kriminella nätverk längs gränsen och vi har sett många fall där narkotika, alkohol och cigaretter hamnar på gårdar, hus och lägenheter vid gränsen för att sen smugglas över till Norge vid rätt tillfälle.

I fjol gjorde tullen i Värmland 87 olika tillslag, jämfört med 65 året innan. Ett normalår om det inte hade varit för lastbilsfyndet på drygt 60 kilo cannabisharts utanför Lekvattnet på väg mot Norge. Föraren fick fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

– Senast för några veckor sedan tog vi ett kilo amfetamin på ett nattpass vid E18 i Årjäng och körde tre personer som anhållits till arresten i Karlstad, säger Roger Nilsson.

De har däremot inte märkt av ökad vapensmuggling och tog inga skjutvapen i fjol.

– Vi tog pepparsprej och tårgas. Den typen av vapen.

Labradoren Doffen söker igenom den polska lastbilen med sin hundförare Stefan Ekenbäck. "Han är tränad på att hitta narkotika, vapen och ammunition och frysmarkerar vid fynd. Men nu hittade han inget", säger Stefan Ekenbäck.
Labradoren Doffen söker igenom den polska lastbilen med sin hundförare Stefan Ekenbäck. "Han är tränad på att hitta narkotika, vapen och ammunition och frysmarkerar vid fynd. Men nu hittade han inget", säger Stefan Ekenbäck. Foto: Fredrik Samuelson
I kväll jobbar sju personer från tullens yttre grupp. Christian Agurell, 30, undersöker den polska lastbilen men hittar inget. ”Han kom i grön fil utan något att deklarera och då gör vi ibland slumpmässiga kontroller", säger han.
I kväll jobbar sju personer från tullens yttre grupp. Christian Agurell, 30, undersöker den polska lastbilen men hittar inget. ”Han kom i grön fil utan något att deklarera och då gör vi ibland slumpmässiga kontroller", säger han. Foto: Fredrik Samuelson

Stoppar för rattfylleri och olovlig körning

Tillbaka vid tullen i Eda stoppas en bilist som visar sig vara dömd för narkotikabrott. Stefan Ekenbäck går igenom bilen med Doffen men utan resultat. Mannen får åka vidare.

Några kollegor åker för att spana vid en gränspassage, en dålig grusväg, några hundra meter söderut. Kort därpå tar de en mc-förare utan körkort. Tullen tror att han försökt kringgå kontrollerna vid stora vägen och polisen tar över ärendet.

En stund senare svänger en bil från Norge in på en byväg som går hundra meter framför tullstationen. En tullbil kör efter och stoppar bilisten, som misstänks för rattfylleri.

– Det händer rätt ofta när vi står här att bilar åker in där och då åker vi efter för att se om de smiter. I 90 procent av fallen finns en naturlig förklaring, som att de bor där, men inte alltid, säger Stefan Ekenbäck.

På stationen blåser bilisten positivt, blir av med körkortet och förhörs. Liknande gripanden vid gränsen längre norrut är mer besvärliga eftersom tullen bara har alkoholmätare i Hån och Eda. Då hänvisas de till Torsby polisstation, Torsby sjukhus, Likenäs vårdcentral eller joursjuksköterska.

Om några månader ska tullgruppen därför få en buss med både alkoholmätare och förhörsutrymme.

– Det kommer underlätta vårt arbete otroligt mycket, säger Stefan Ekenbäck.

Utöver rattfylleri får tullen gripa och utreda misstänkta för knark- och vapenbrott, andra smuggelbrott och drograttfylleri. Samt för olovlig körning om inte polis finns i närheten.

Tullens yttre grupp i Värmland består av tolv personer som varvar dag- och nattpass. Kortaste passet är klockan 08-16 och längsta passet 08-21. Här väntar tullinspektören Ako Khiradast i Eda på nästa fordon från Norge.
Tullens yttre grupp i Värmland består av tolv personer som varvar dag- och nattpass. Kortaste passet är klockan 08-16 och längsta passet 08-21. Här väntar tullinspektören Ako Khiradast i Eda på nästa fordon från Norge. Foto: Fredrik Samuelson
Ako Khiradast stoppar en norsk bilist på väg från Sverige, byter några ord och låter bilen passera.
Ako Khiradast stoppar en norsk bilist på väg från Sverige, byter några ord och låter bilen passera. Foto: Fredrik Samuelson

”En av de sämsta tullplatserna i Sverige”

Klockan närmar sig 23 och jobbpasset är snart slut. I morgon börjar de om på en ny plats längs Värmlandsgränsen.

Roger Nilsson gillar inte Edastationen som byggdes 1983. Förhörs- och förvaringsutrymmen är små. Visitationshallen rymmer inte heller en lastbil så alla kontroller sker utomhus, oavsett väderlek. Kommer många lastbilar får de inte plats på vändplanen utan tvingas stå längs vägen.

Helst skulle han vilja flytta stationen några hundra meter närmare gränsen, där en gemensam svensk-norsk polisstation håller på att byggas.

– Trafiken har ökat och tullstationen har inte hängt med. Jag skulle vilja påstå att Eda är en av de sämsta tullplatserna i Sverige.

Även deras beväpning behöver bli bättre, menar han. Tullinspektörer har batong, pepparsprej och handfängsel men får bara bära sin tjänstepistol Glock 19 vid husrannsakan, en avvägning från Tullverkets ledning med hänvisning till att våld kan föda våld.

– Det är jättekonstigt eftersom vi alltid måste bära skottsäker väst. Vi har haft ärenden där det blivit slagsmål med personer som gömt narkotika och för något år sen fick jag och Stefan använda pepparsprej och brottas ganska rejält med en kille i Hån.

– Hittills har vi klarat oss men man vet aldrig. Den dagen en person riktar en pistol mot min kollega och jag står med pepparsprej och batong i handen... Det blir inte roligt.

Paus i arbetet när inga fordon kommer. Här Stefan Ekenbäck och Roger Nilsson.
Paus i arbetet när inga fordon kommer. Här Stefan Ekenbäck och Roger Nilsson. Foto: Fredrik Samuelson
Visitationshallen vid Eda tullstation är för liten för att ta in en lastbil, så lastbilskontroller görs utomhus. ”En dag som i dag går det alldeles utmärkt men i januari är det inte lika roligt”, säger Stefan Ekenbäck.
Visitationshallen vid Eda tullstation är för liten för att ta in en lastbil, så lastbilskontroller görs utomhus. ”En dag som i dag går det alldeles utmärkt men i januari är det inte lika roligt”, säger Stefan Ekenbäck. Foto: Fredrik Samuelson

Exempel på tullbeslag i Värmland

Amfetamin

2021: 6 beslag, 0,13 kg. 2022: 5 beslag, 0,7 kg.

Ammunition

2021: 1 beslag, 3 stycken. 2022: 3 beslag, 385 stycken.

Cannabisharts

2021: 9 beslag, 0,16 kg. 2022: 16 beslag, 64,2 kg.

Cigaretter inkl. cigarrer och cigariller

2021: 1 beslag, 5 600 stycken. 2022: 2 beslag, 265 380 stycken.

Dopningsmedel (tabletter, vialer och kapslar)

2021: 2 beslag, 40 stycken. 2022: 3 beslag, 137 stycken.

Ecstasy (tabletter)

2021: - 2022: 2 beslag, 31 stycken.

Farliga föremål och andra vapen

2021: 9 beslag, 9 stycken. 2022: 5 beslag, 5 stycken.

LSD

2021: - 2022: 2 beslag, 36 doser.

Läkemedel (tabletter och kapslar)

2021. 2 beslag, 128,5 stycken. 2022: 2 beslag. 97 stycken.

Röktobak inkl. vattenpipstobak och råtobak

2021: 3 beslag. 10,97 kg. 2022: 2 beslag, 23,8 kg.

Sprit (över 22 volymprocent)

2021: - 2022: 2 beslag, 2 474 liter.

Tramadol (tabletter)

2021: 3 beslag, 9 stycken. 2022: 4 beslag. 90 stycken.

Öl (över 3,5 volymprocent)

2021: - 2022: 1 beslag, 245,5 liter.

Övrig narkotika och narkotiska läkemedel (tabletter och kapslar)

2021: 12 beslag, 50 311,5 stycken. 2022: 15 beslag, 1 730 stycken.

Källa: Tullverket

Här finns tullen i Värmland och det här får de göra

• Tullstation i Hån utanför Töcksfors (ombyggd 2020) och i Eda. I höst utrustas Hån med kameror som automatiskt läser av nummerplåtar mot tullens brottsregister och larmar om ägaren är dömd eller misstänkt. Tidigare fanns även en tullstation i Vittjärn utanför Lekvattnet med fyra anställda men den lades ner 2005.

• Tullverket övervakar varuflödet till och från Sverige, ser till att tullavgifter och skatter betalas, bekämpar smuggling (exempelvis narkotika och vapen) och kontrollera varor med villkor för införsel (exempelvis alkohol, tobak och läkemedel).

• Tullen får gripa och utreda misstänkta för knark- och vapenbrott, andra smuggelbrott, rattfylleri och drograttfylleri. Samt för olovlig körning om inte polis finns i närheten. De får beslagta föremål, fordon och göra husrannsakan vid smugglings- och tullbrott.

• 2021 fick Tullverket utökade befogenheter att ingripa när stöldgods är på väg ut ur landet och hålla kvar misstänkta i väntan på polis. Men tullen anser inte att det gjort någon skillnad eftersom deras grunduppdrag är inkommande gods. Regeringen vill att försök att föra ut stöldgods ska få en egen brottskategori. I dag är det inte ett smugglingsbrott utan häleri, som då ska utredas av polis.

• Tullinspektörer ges möjlighet till samma vapenutbildning som poliser. Enligt Tullverkets interna regler får de bara bära tjänstevapen i civil klädnad vid husrannsakan. Annars har de batong, pepparsprej, skyddsväst och handfängsel.

"Vi är i området runt Eda en till två gånger i veckan", säger Roger Nilsson.
"Vi är i området runt Eda en till två gånger i veckan", säger Roger Nilsson. Foto: Fredrik Samuelson
Stefan Ekenbäck stoppar fordon vid Eda tullstation.
Stefan Ekenbäck stoppar fordon vid Eda tullstation. Foto: Fredrik Samuelson

Läs mer:

Illegal tobaksfabrik avslöjad i Värmland: ”Tog de misstänkta på bar gärning”Tullen slog till vid travbanan: ”Ganska mycket narkotika”Cannabis, cigaretter och sprit – så var tullens 2022: ”Ett ganska normalt år”Smugglarnas nya vägar över gränsen – kör fyrhjulingar i skogenGruppbefälet besviken efter tullens operation: ”Jag är inte helt nöjd”Tullen utökar personalen rejält längs Norgegränsen

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunArlandaArvikaBrott, lag och rättDrogerDrograttfylleriEdaEda kommunEUGränskontrollerGrumsHånKarlstadKongsvingerKristinehamnLekvattnetLikenäsNarkotikaNorgeOlovlig körningRattfylleriRoger NilssonTorsbyTorsby sjukhusTullTullenTullstation HånTullverketVapenVapenbrottVärmlands länVärmlandsresan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.