Han är en tystlåten person, men en mästare på att tillsammans med regionpolitikerna i Värmland få EU, regeringen, Vinnova och Tillväxtverket att satsa stort på innovationer och tillväxtprojekt i länet.
Nu har fakulteten för hälsa, natur och teknikvetenskap vid Karlstads universitet utsett Anders Olsson, Region Värmland, till hedersdoktor för forskning, innovation och smart specialisering.
– Ett överraskande och glädjande besked som är ett erkännande av lagarbetet inom regionen och de viktiga politiska besluten med utgångspunkt från Värmlandsstrategin
Sedan 2015 har Anders Olsson och teamet av tjänstemän och modiga politiker sett till att Värmland fått drygt en miljard kronor i externa medel för att satsa på innovationer och tillväxt.
Men vad handlar ditt skötebarn smart specialisering om?
– Vi har pekat ut ett antal områden där vi både regionalt, nationellt och internationellt kan bli bättre och konkurrenskraftiga. Allt till gagn för utvecklingen i Värmland.
De olika områdena handlar om skoglig bioekonomi, digital hälsoinnovation, avancerad tillverkning och komplexa system, hållbara systemlösningar med solel i centrum, hållbar platsutveckling, livsmedel i hållbart samspel samt dataspel och gamifiering.
Kan du ge några exempel på satsningar som genomförts?
– Sting Bioeconomy har i dag ett 20-tal företag i sin utvecklande verksamhet. Företag som efterhand slussas ut på den värmländska marknaden. Det pågår också en internationell utbytesverksamhet som leder till jobb både här hemma och internationellt.
Nyetablering från Kanada
Ett av de nya företagen i Värmland som gått vägen över Sting Bioeconomy är Wood Tubes, Säffle.
– Vi har fler sådana exempel på gång.Det kan också bli aktuellt att ett kanadensiskt företag etablerar bioekonomisk verksamhet i Värmland, säger Victor Isaksen, verksamhetschef i Sting Bioeconomy Värmland.
Ett annat bra exempel är satsningen på smart industricenter i Värmland där 300 miljoner kronor finns i potten. Först ut är Hagfors. Ett annat exempel är avtalen med statliga forskningsinstitutet Rise, som fått stor betydelse för utvecklingen i länet.
Stor succé
Etableringen av Happie Camp, som också gått vägen över Sting Bioeconomy, har blivit en stor succé. Företaget har fått till ett avtal med bland annat Södra Skogsägarna. Totalt handlar det om en stark tillväxt för ekoturismen och Happie Camp.
– Vi har sett till att skogsägare som gillar vår satsning får ut tio gånger mer per hektar än från själva skogsbruket. Samtidigt står skogen kvar, säger Staffan Svantesson , vd i moderbolaget.
Andra verksamheter som fått stöd av regionen är Cirklab, Broby Grafiska, UMV, Säffle och Glava Energy Center.
Besökte Ryssland
Vad inte många känner till är att Anders Olsson långt före kriget i Ukraina har talat inför den ryske presidenten Putins presidentadministration. Han har utbyte med den brasilianska regeringen och han har varit anlitad av organisationen OECD som regional expert på utvärdering av universitetens betydelse i nutid och framöver- Han leder också ett europeiskt jämställdhetsprojekt för kluster.
Hur hinner du med allt?
– Utan lagarbetet och politikernas ställningstagande skulle det aldrig vara möjligt att även jobba internationellt och via kontakter ta med oss något hem för vidare bearbetning,
Hur många jobb har smart specialisering skapat i Värmland?
– Det handlar om hundratals jobb och mer skall det bli, säger Anders Olsson.
Doktorshatten
Han började som lärare, men har i rätt många år varit strateg i Region Värmland för forskning, innovation och smart specialisering. Han har också varit engagerad i miljörörelsen.
Anders Olsson får sin doktorshatt vid universitetets akademiska högtid den 20 oktober.