Hoppa till huvudinnehållet

Därför är det fel att slopa kösystemet i skolan

Publicerad:
Att utfallet av skolvalet inte är “jämlikt” är inte ett kvitto på att antagningssystemet är orättvist när alla har samma möjlighet att ställa sig i kö. Foto: Johan Nilsson/TT

Muharrem Demiroks Centerparti tar stormsteg för att anpassa sig till Socialdemokraternas politik. Att det nu vill avskaffa möjligheten att tidigt sätta sitt barn i kö till en friskola är beklagligt men inte förvånande.

I en intervju i Dagens Nyheter (26/5) lade Centerns partiledare ut kursen för hur skolan ska bli en av partiets nya profilfrågor. Han vill bland annat försvåra för friskolor att ta ut vinst, göra om skolpengen och slopa köer som urvalsgrund för skolornas antagning. Det är ett stort kliv åt vänster som också mottagit kritik inom partiet.

Demirok menar att kösystemet är orättvist och att systemets avskaffande skulle göra skolornas antagning mer jämlik. Och visst är det sant att kösystemet är orättvist i bemärkelsen att mer informerade föräldrar är mer troliga att tidigt sätta sitt barn i kö. Men i princip alla föräldrar har möjlighet att läsa på och välja skola därefter, och gör man inte det så bör det också anses vara ett val. Att utfallet inte är “jämlikt” är således inte ett kvitto på att antagningssystemet är orättvist när alla har samma möjlighet att ställa sig i kö.

I stället vill partiledaren att det ska vara ett obligatoriskt skolval som öppnar för alla ett år före skolstart. För populära skolor som i nuläget har väldigt långa köer föreslår Demirok lottning, vilket är ett tämligen märkligt förslag åtminstone om målet är ett mer rättvist urvalssystem. Visst är det sant att alla har möjlighet att skaffa sig en lott, men ett sådant system gör inte skillnad mellan en familj som länge och målmedvetet siktat på en skola och en annan som kanske bara tog en lott eftersom den erbjöds. Att lotta ut skolplatser vore därför en orättvisa som snarare uppmuntrar föräldrar att inte intressera sig för barnets skolplacering.

Att Demirok fortfarande vill behålla både syskonförturen och närheten till skolan som urvalsgrund är i sammanhanget också konstigt, eftersom de om något är uppenbart orättvisa gräddfiler till de mer populära skolorna.

Demiroks förslag har väckt kritik i Centerpartiet eftersom ingen fått möjlighet att rösta om dem. När liknande förslag lyftes förra partistämman, 2021, fälldes de med en knapp majoritet. Men det är troligt att de kommer att accepteras denna gång, eftersom partiledningen nu investerat sådan prestige i frågorna. Demirok har gjort mycket tydligt att hans parti lutar mot vänster. Han har tidigare gjort uttalanden om att Centerpartiet ska överge nyliberalismen, vilket i ljuset av dessa förslag bör förstås som ytterligare distans till borgerligheten.

Kösystemet är inte perfekt. Det kan tyckas orättvist att den som är mer påläst har större möjlighet att sätta sitt barn på en mer populär skola. Men ett lotteri vore en värre orättvisa. I valet mellan att premiera den flitiga föräldern, eller den tursamme, är svaret uppenbart för de som tycker att hårt arbete ska löna sig. Vilket Centerpartiet länge hävdat sig tycka.

Artikeltaggar

CenterpartietFriskolorMuharrem DemirokPolitikSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaVal

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.