Hoppa till huvudinnehållet

Blues, tango och konst när Café Slusswakten gör festival: "Brett utbud"

Publicerad:
Fariba Ranjbar driver Café Slusswakten i Karlstad. Nu satsar hon på en festival för att välkomna båtbussarna. Foto: Carl Edlom

Ett myller av musik, konst och dans blir det när Café Slusswakten i Karlstad bjuder upp till festival den 1 juni.

– Det här huset och platsen bjuder in till kulturevenemang, säger Fariba Ranjbar.

Det ligger fint, centralt och lummigt alldeles vid pråmkanalen. Huset är k-märkt och kaféet som nyligen även blev restaurang drivs sedan 2018 av Fariba Ranjbar. Hon fyller huset inte bara med doft av kaffe och fikabröd, utan även med smaker från det persiska köket och Mellanöstern.

Dessutom ser hon till att huset blir en samlingsplats för musik, dans och konstintresserade. Fariba Ranjbar ler när hon berättar om ett omfattande kulturintresse.

– I Värmland finns ett stort intresse för kultur, det märkte jag direkt när jag flyttade hit, säger hon och berättar att hon kommer från Iran och hamnade i Karlstad efter 29 år i Stockholm.

– Första gången jag såg det här huset kände jag att här finns det förutsättningar att skapa kulturarrangemang.

Den 1 juni är det dags för Värmlands kulturfestival. Med start redan kl 15 ska allsköns kultur – från tango och blues till akvareller och stengods – fylla både husets insida och trädgårdens uteplatser.

– Det blir orientalisk och persisk dans, börjar Fariba Ranjbar när hon rabblar den långa listan på medverkande.

– Josue Trelles från Peru kommer och spelar panflöjt och så kommer bluesbanden Plug and Hotboy och Alsterdalens bluesorkester.

Värmlands Kulturfestival arrangeras av Fariba Ranjbar på Café Slusswakten i Karlstad.
Värmlands Kulturfestival arrangeras av Fariba Ranjbar på Café Slusswakten i Karlstad. Foto: Carl Edlom

"Välkomnar båtbussarna”

Bland dansinslagen finns Nadja Gol Stålmo, Patricia Edvardsson och Maja Broden. Medverkar gör även Beata Söderberg Quin, cellist och tanguera, som till vardags arbetar på Wermlandoperan.

– Det finns möjlighet för gästerna att testa tango senare på kvällen också. Det blir en väldig blandning av saker, ett brett utbud, säger Fariba Ranjbar.

Festivalen arrangeras med anledning av att båtbussarna börjar trafikera vattendragen för sommaren.

– Jag välkomnar båtbussarna med festivalen! Jag har gjort det varje år sedan jag tog över, men i år blir det lite extra stort.

Bland konstnärerna finns bland andra Bengt Djuvfeldt, Theréze Norell, Louise Näslund och Eva Kinskis stengods.

– Jag hoppas att den här festivalen kan bli en återkommande tradition.

Värmlands Kulturfestival arrangeras den 1 juni. För hela programmet se Café Slusswaktens sociala medier.

Artikeltaggar

BluesCafé SlusswaktenDansFestivalerHagaHantverkKarlstadKonstMellanösternMusikNäringslivNöje/KulturPatricia EdvardssonPråmkanalenTangoVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.