Hoppa till huvudinnehållet

Tidölaget drabbar kvinnohälsovården

Publicerad:
SKR pekade redan i fjol på att inflationen skapar stora problem för regionerna att upprätthålla sin verksamhet. Trots det ökade inte Tidölaget statsbidragen till regionerna, skriver Torbjörn Nilsson och Cecilia Boman Lindström (MP). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att regeringen satsar 1,6 miljarder på förlossningsvården låter ju fint, men vad blir det av det om regionerna samtidigt ska spara in 14 miljarder, undrar Torbjörn Nilsson (MP), Ulvsby och Cecilia Boman Lindström (MP), Väse.

Svar till Johan Hultberg, Fredrik Larsson och Stina Höök, NWT 27/5

Från vårt tidigare samarbete i Region Värmland under flera mandatperioder, vet vi att Fredrik Larsson (M) och Stina Höök (M) värnar om en jämställd hälso- och sjukvård. Vi är förstås glada att ni fortsätter lyfta detta. Men samtidigt är vi desto mer förvånade att ni i samma andetag försvarar Tidölaget (regeringen och dess styrparti SD) och den politik de för, som drabbar hälso- och sjukvården – inklusive kvinnohälsovården – på flera sätt.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, pekade redan i fjol på att inflationen skapar stora problem för regionerna att upprätthålla sin verksamhet. Trots det ökade inte Tidölaget statsbidragen till regionerna i närheten av den utsträckning som skulle behövts för att bibehålla verksamheten. Istället prioriterades skattesänkningar av olika slag, och störst skattesänkningar för höginkomsttagare.

I en rapport som SKR presenterade 16/5 beräknas att det fattas 14 miljarder för regionerna i år, och att i en del regioner motsvarar underskottet nedläggning av ett helt sjukhus. Att regeringen satsar 1,6 miljarder på förlossningsvården låter ju fint, men vad blir det av det om regionerna samtidigt ska spara in 14 miljarder?

Era moderata regionkollegor i Skåne, Halland och Kronoberg har nyligen varit ärliga och skrivit till regeringen att det behövs mer resurser. ”Ett temporärt stöd, ungefär som den förra S-regeringen gjorde med coronastödet, är rätt för regeringen att göra så att man kan värna välfärdens kärna”, sa Carl Johan Sonesson (M) från Region Skåne i en tidningsartikel. Vågar Moderaterna i Värmland vara lika ärliga?

Ingen kvinna ska behöva lida i tystnad, avslutar ni er artikel. Det håller vi verkligen med om. Därför är vi upprörda över Tidölagets planer på att införa en angiverilag, så att vårdpersonal ska bli tvungna att anmäla vårdsökande om de misstänker att patienten riskerar att utvisas. Det kommer leda till att en del kvinnor inte vågar söka vård när de blir sjuka, eller när de blir gravida, eller när de blir misshandlade och utnyttjade. Istället kommer de att lida i tystnad.

Vi vet att många moderata regionpolitiker har liberala, humanistiska värderingar och knappast gillar detta, men när får vi höra er protestera mot det? Ingen kvinna ska behöva lida i tystnad. Stå upp för det!

Torbjörn Nilsson (MP), Ulvsby

Cecilia Boman Lindström (MP), Väse

Båda språkrör för Miljöpartiet i Värmland

Artikeltaggar

Cecilia Boman LindströmFredrik LarssonInflationJohan HultbergMiljöpartietModeraternaPolitikRegion SkåneRegion VärmlandSjukvårdStina HöökTorbjörn NilssonUlvsbyVårdVård och omsorgVärmlands länVäse