Hoppa till huvudinnehållet

Regionstyret vill att vården ska slippa ange papperslösa

Publicerad:
Region Värmlands politiska styre vill ha ett undantag för vårdpersonal från regeringens planerade anmälningsplikt av papperslösa.
Region Värmlands politiska styre vill ha ett undantag för vårdpersonal från regeringens planerade anmälningsplikt av papperslösa. Foto: Håkan Strandman

Styret i Region Värmland vill se ett undantag för vårdpersonal om anmälningsplikt av papperslösa införs. Det rapporterar P4 Värmland.

I regeringen och Sverigedemokraternas Tidöavtal finns en punkt om att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa. Punkten har fått skarp kritik från fackligt håll och från vårdanställda, och nu har flera regioner gett sig in i debatten, enligt Ekot.

Bland de regioner som är kritiska finns Region Värmland, där styret, bestående av S, C och V, vill ha ett undantag från anmälningsplikt för värmländsk vårdpersonal. Regionråd Daniel Schützer (S) säger till P4 Värmland att styret hoppas få med sig fler partier på initiativet.

Regeringen har inte tillsatt någon utredning om hur anmälningsplikten ska fungera, men migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) har tidigare sagt att undantag är något som kommer att utredas. Det som står skrivet är att kommuner och myndigheter ska bli skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Tidöavtalet äventyrar patientsäkerhetenVi står bakom vår personal

Artikeltaggar

Daniel SchützerP4 VärmlandPapperslösaPolitikRegion VärmlandSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.