Hoppa till huvudinnehållet

Märta, 18 – Värmlands snabbaste (?) fotbollsspelare

Publicerad:
Märta Lundström Larsson, 18, har varit Karlstad Fotbolls skyttedrottning under hela resan från division 4 till division 2. Foto: Christer Höglund

2020 tog hon USM-guld på 4x80 meter.

Men nu är det all in på fotbollen som gäller för 18-åriga multitalangen Märta Lundström Larsson.

– Drömmen är att få komma med i landslaget, säger hon.

Länge har Karlstadstjejen Märta Lundström Larsson kombinerat friidrott med fotboll och gjort det med stor framgång på båda fronter.

Exempelvis var hon med och vann USM-guld på 4x80 meter så sent som 2020.

Nu har hon dock kommit till en punkt i karriären där hon känt sig ”tvingad” till att välja – och då blev det alltså dubb istället för spik under sulorna.

– Jag håller fortfarande på med båda sporterna men det är fotbollen som prioriteras. Så just nu blir det inte så mycket friidrott som jag egentligen hade velat, men jag hinner inte riktigt, säger Lundström Larsson.

Varför föll valet på fotboll?

– Jag har alltid tyckt om både fotboll och friidrott väldigt mycket men känner ändå att jag är mer av en lagsportmänniska. Sedan valde jag också fotboll i skolan (NIU, nationell idrottsutbildning) så det har fallit sig naturligt att det blivit mer fokus på det.

Vad har du för målsättning?

– Drömmen är att få komma med i landslaget. Hur det går med det återstår att se men det är i alla fall en målsättning som jag haft länge.

Götisterna som tog USM-guld på 4x80 meter 2020: Märta Lundström Larsson, Tilde Andersson, Lathifa Afrah och Irma Jonhed.
Götisterna som tog USM-guld på 4x80 meter 2020: Märta Lundström Larsson, Tilde Andersson, Lathifa Afrah och Irma Jonhed.

”Svajig inledning”

Märta Lundström Larsson tillhör Karlstad Fotboll och har varit lagets skyttedrottning under hela resan från division 4 till division 2.

Sju omgångar in i årets säsong har den Skoghallsfostrade forwarden dock inte hunnit spräcka målnollan än.

– Det varit en svajig inledning för min del. Men det har också varit ganska mycket i skolan och så, så det känns inte som att jag riktigt varit där mentalt. Sedan har vi även bytt tränare och system där jag inte hittat helt rätt än.

Upplever du att din friidrottsliga bakgrund är till din fördel på fotbollsplanen?

– Gud ja! I friidrotten har det varit många intervaller och mycket styrka genom åren och det känner jag verkligen att jag har stor nytta av. Jag är både snabb och uthållig.

Med tanke på ovan nämnda USM-guld borde vi väl också kunna slå fast att du är (åtminstone) Värmlands snabbaste fotbollsspelare?

– Haha! Nej, det tror jag inte att jag vågar. Men bland de snabbaste är jag nog i alla fall.

Helt klart är dock att Märta Lundström Larsson och hennes Karlstad spelat ihop 13 poäng och placerar sig som femma inför torsdagens derby mot jumbon Qbik.

Matchen spelas på Tingvalla med avspark 19.00.

Lista: Värmlands största talanger födda 2003-2005

Artikeltaggar

FotbollIF GötaIF Karlstad FotbollIF Karlstad Fotboll DamNIUUSM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.