Hoppa till huvudinnehållet

Familj i Töcksfors utvisas – Blessings och tioåriga Princess får inte vara kvar: ”Gråter”

Publicerad:
Blessing Mmaete Makufi, 45, och hennes tioåriga dotter Princess ska utvisas från Sverige till Nigeria.
Blessing Mmaete Makufi, 45, och hennes tioåriga dotter Princess ska utvisas från Sverige till Nigeria.

Hon är född och uppvuxen i Sverige, går i tredje klass på Töcksforsskolan, spelar fotboll och är med i kören. Ändå ska den tioåriga Princess, och hennes mamma Blessing Mmaete Makufi, 45, utvisas från Sverige till Nigeria.

Nu sluter samhället upp för att få beslutsfattarna att ändra sig.

– Det här är vår sista chans att be om hjälp, säger Jonas Ås kommunstyrelsens ordförande i Årjäng.

För 13 år sedan anlände Blessing Mmaete Makufi till Sverige efter att ha flytt från Nigeria. Hon bar med sig ärr från den hotfulla terrorgruppen Boko Haram, och de våldsamma inre konflikterna som skakade hennes hemland.

Sverige blev hennes fristad, en plats där hon fann hopp och en ny start i livet, och där hon lyckades hitta anställning och integrerade i samhället.

För tio år sedan fick hon en dotter som heter Princess, och som nu går i tredje klass på Töcksforsskolan. Hon är född och uppvuxen i Sverige och beskrivs som en intelligent flicka med många vänner. På fritiden ägnar hon sig åt fotboll och sjunger i en kör.

Princess beskrivs som en god klasskamrat med många vänner.
Princess beskrivs som en god klasskamrat med många vänner.

Men i en tid då deras trygghet är som starkast, har en mörk skugga fallit över deras tillvaro, då de nu tvingas lämna Sverige och utvisas tillbaka till Nigeria.

– Förra veckan fick de beskedet att de måste lämna Sverige inom tre veckor. Det är väldigt traumatiskt för familjen. De har ingenting i Nigeria, inget jobb eller tak över huvudet. De får ingen hjälp där alls. När de kliver av planet så är de helt utlämnade, säger Monika Berglund, en av initiativtagarna som hjälper familjen.

Solidaritet och stöd strömmar från samhället

Efter en fyra år lång process har mamman fått avslag på skyddsskäl och arbets- och uppehållstillstånd, plus avslag på alla verkställighetshinder som advokaten lämnat in.

Tiden är nu deras värsta fiende, då det är endast två veckor kvar innan mamman och hennes dotter tvingas resa till ett land som utrikesdepartementet har stämplats med en skärpning av reseavrådan från och med den 26 maj 2023.

På fritiden spelar Princess fotboll.
På fritiden spelar Princess fotboll.

Detta har lett till starka reaktioner, och nu sluter samhället upp för att hjälpa familjen.

– Vi vill starta en opinion mot utvisningsbeslutet, samtidigt som vi påbörjat en insamling med pengar ifall det inte skulle lyckas, och de tvingas återvända till Nigeria. Syftet är att ge dem en trygghet tills Blessings kan få ett arbetstillstånd i Sverige, säger Monika Berglund.

– Vi tar vår kamp till media och har startat en Facebook-grupp och försöker påverka politiker och advokater, säger Emma Leandersson Sjöqvist, en annan person som också hjälper familjen.

Gråter på kvällarna

Mamman berättar att hennes dotter brukar gråta om kvällarna, och att det är svårt att hantera den djupa rädsla och ovisshet som plågar henne.

I skolans korridorer bär Princess klasskamrater på samma tunga börda.

Deras leenden har förbytts till en dysterhet som tynger deras unga själar. Oroligheten har gjort sitt grepp om dem, och de frågar sig ofta vad som kommer att hända med deras vän, något som klasskompisarnas föräldrar vittnat om.

Jonas Ås, som är kommunstyrelsens ordförande gick under måndagskvällen ut med ett meddelande på sin Facebook där han vädjade om allmänhetens bistånd.

– Det här är vår sista chans att be om hjälp. Vi vill påverka beslutsfattarna så de kollar på ärendet en sista gång. Vi hoppas att budskapet når fram, och det här är något som alla politiker i Årjäng står bakom, säger Jonas Ås.

Artikeltaggar

ÅrjängBoko HaramFacebookJonas ÅsKonflikterMänskligtNigeriaOroligheterSamhälleUppehållstillstånd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.