Hoppa till huvudinnehållet

Kritik från IVO: Livsavgörande bedömningar görs av de lägst utbildade

Publicerad:
Äldreboenden i Hagfors får kritik av IVO. Genrebild.
Äldreboenden i Hagfors får kritik av IVO. Genrebild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT /

Stark kritik från IVO – Inspektionen för vård och omsorg – riktas mot äldreboenden i Hagfors. Myndigheten har upptäckt flera brister i vården av patienter. Personalen saknar bland annat kompetens inom medicinska bedömningar och svenska språket.

Efter en granskning av äldreboenden i Hagfors konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att det finns flera problem. Personalen på boendena saknar kompetens inom medicinska bedömningar och talar för dålig svenska, dessutom sker inte dokumentationen på rätt sätt.

”Många livsavgörande bedömningar av patienter görs av den personal som har den lägsta utbildningsnivån”, skriver IVO. Personalen som gör de medicinska bedömningarna har alltså inte tillräckligt med kompetens för arbetsuppgiften.

Söker personal

Ledningen för vården i Hagfors kommun har fått svara på hur de ser på saken. De förklarar att det är en viktig och ständigt pågående fråga att hitta personal med rätt kompetens. Genom äldreomsorgslyftet har de utbildat personal till undersköterskor och försöker genom samarbete mellan de olika avdelningarna se till att det alltid finns erfaren och behörig personal på plats.

IVO redovisar även att flera av de anställda talar för dålig svenska och att det försvårar kommunikationen med vårdtagarna. Det innebär en säkerhetsrisk för patienterna då vårdgivarna kan missa viktig information om deras hälsa. För att säkerställa god vård måste personalen kunna kommunicera både muntligt och skriftligt, menar IVO.

Sker missförstånd

Under granskningen höll IVO intervjuer med flera av de boende. En patient berättar att hen behövt tillkalla annan personal efter att den första vårdtagaren inte förstått vad hen menat och gått iväg med ett ”hejdå” utan att ha agerat. En annan patient uppger att det ibland sker missförstånd på grund av språket.

När det kommer till språkkompetens berättar ledningen att de genom språkutbildning för enhetschefer vill bygga en kultur som främjar bra språkutveckling på arbetsplatsen. De har också ett samarbete med vård- och omsorgscollege.

Inför nytt journalsystem

Hagfors kommun får även kritik från IVO på grund av bristande dokumentation som inte följer regelverket.

Sjuksköterskorna har i intervju med IVO sagt att det nyss har införts ett nytt journalsystem som de upplever vara ologiskt och svårförstått. Detta är något som IVO anser vara ett problem då det kan innebära säkerhetsrisker för patienterna.

Ledningen svarar att de har en konsult som ska utbilda personalen i det nya systemet.

Artikeltaggar

HagforsHagfors kommunInspektionerIvoOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.