Hoppa till huvudinnehållet

Johan Pennerborn i stor intervju om nya karriären: ”Känner mig privilegierad”

Publicerad:
Johan Pennerborn är hemma i Värmland igen efter säsongen i Österrike. Foto: Lisa Olaison

Den 25 februari 2022 fick han lämna jobbet som huvudtränare i Färjestad.

Tre månader senare fick han jobb i Graz99ers, Österrike, men nu är Johan Pennerborn hemma i Värmland över sommaren.

I en stor NWT-intervju berättar han om den första säsongen i alplandet, kollen på Färjestad och att klubbar har visat intresse om framtiden.

Att det är en liten värld som vi lever i fick Johan Pennerborn ett bevis för när han häromveckan tog cykeln till sin lokala Ica-affär.

Väl framme träffade han på två tysktalande personer som hade problem med en cykel. Han erbjöd sig att hjälpa till och de började prata om att Johan också kunde tyska.

Kvinnan berättade att hon pluggar en termin i Örebro men kommer från stad i Österrike som heter Graz.

Johan svarade snabbt: ”Där bor jag också och är tränare för stadens hockeylag”.

För det är i Österrike som Färjestads förre tränare nu är aktiv och han trivs i staden med 300 000 invånare belägen 40 minuter från den Slovenska gränsen.

– Det är enkla och positiva människor i staden. Folk är öppna, ja det är ungefär som i Värmland, berättar Johan Pennerborn.

Sämre, men bättre

Under sommaren är han i Värmland och han tar emot NWT i hemmet på Hammarö. Från början var dealen att han skulle träna Graz99ers i en säsong med ett följande optionsår som båda parter kunde bryta. Nu är man överens om att det blir ytterligare en säsong i Österrike för Pennerborn.

Hur har det då varit att byta SHL-båset mot Ice Hockey League, som innehåller lag från Österrike, Italien, Slovakien och Ungern?

– Jag förstod att nivån skulle vara lägre, men det finns också stunder när man tycker att det är riktigt bra hockey. Sämre nivå än i Sverige, men bättre än vad jag trodde kan man säga.

En sak som skiljer sig mellan ligorna är bedömningsnivån av domarna.

– I början tänkte jag: vad är det här? Spelförstörande moment är ingenting som man blåser för och det tog fram till novemberbreaket att kalibrera det hela. Efter ett tag tänkte jag på att efter avblåsningar kan spelare ryka ihop en kort stund och sedan är det bra. Det är inga krusiduller med domarna heller.

Det blir en del snickrande under semestern, till exempel är det undre trappsteget till altanen nytt.
Det blir en del snickrande under semestern, till exempel är det undre trappsteget till altanen nytt. Foto: Lisa Olaison

Men det är inte bara på isen som det skiljer sig mellan Österrike och Sverige. Han har ett helt annat inflytande i Graz99ers än i till exempel Färjestad.

– Jag har en GM över mig och över honom är det presidenten. Vill jag sparka en spelare så kan jag göra det, det är mitt beslut. Efter den senaste säsongen har vi gjort oss av med sex spelare men det har handlat om gemensamma beslut.

Är du samma typ av tränare nu som när du var i Färjestad?

– Min filosofi kommer jag inte att släppa, men det finns det små saker som ändras. Man präglas helt enkelt. Spelet med Färjestad var att spela ett eget spel och ha pucken mer än motståndaren. Att spela en positiv hockey med kreativitet och det kommer jag inte att ändra på.

På tal om Färjestad, hur mycket följer du laget?

– Jag har koll på resultaten. Man har fullt upp med sitt eget men i slutspelet var jag hemma i Sverige och hade förmånen att resa runt och se på eventuella spelare som vi skulle kunna rekrytera till Graz... Frölunda var väl lite starkare, med betoning på lite, i kvartsfinalserien men Färjestad hade sin skadehistorik också, säger Pennerborn.

På spelarjakt

Och han fyller snabbt i:

– Men jag har inte bara sett SHL-slutspelet utan även andra ligor. Jag hade en och halv vecka till 14 dagar när jag bara reste runt och såg på matcher.

För att göra ditt eget lag bättre?

– Eventuellt... Om det hela slår väl ut.

Nu vet vi att du kommer att vara i Österrike även den kommande säsongen men vad tror du kommer att hända efter den?

– Jag har faktiskt ingen aning. Vi har tidigare varit privilegierade i familjen med att alla har varit i Värmland, men nu är vi mer utspridda. Min äldsta dotter Ebba läser i Uppsala, min fru Camilla jobbar här, Ida spelar innebandy i Skoghall och jobbar i Karlstad och jag i utlandet... Så ser det ut en säsong till men sedan har jag ingen aning.

Har du fått några förfrågningar?

– Det är någon som har hört av sig och undrar vad jag tänker om framtiden, men det behöver inte vara från Sverige...Jag är inte där i tanken nu. Jag är där jag är och så har jag alltid varit.

Är man tränare på SHL-nivå i Sverige är man ständigt i det mediala bruset. När Johan Pennerborn var huvudtränare i Färjestad var han till exempel med i NWT ett par gånger i veckan under säsong.

Behövde lugn och ro

Även om den mediala uppvaktningen finns Österrike också är den inte lika intensiv.

– Sporter som fotboll, alpint och motorsport större men visst är det en hel del kring matcherna. Men det är inte som i Karlstad att när man kliver av en träning så har man intervjuer att göra. Jag kände någonstans i början att det var väldigt ”gött”. Det var många som hörde av sig om att få göra en intervju i höstas men jag ville vara lite ifred och andas.

Den senaste säsongen slutade med att Graz99ers slutade tia i grundserien och åkte ut i åttondelsfinalen med 1-2 i matcher mot Black Wings Linz.

I slutet av juli åker Johan Pennerborn till Österrike för nästa säsong. Målsättningen är givetvis att göra en bättre säsong än den föregående och det är en härlig harmoni kring den förre Färjestadstränaren.

– Jag klagar inte och det kommer jag aldrig att göra heller. Jag mår bra och känner mig privilegierad att få jobba med ishockey som huvudtränare i utomlands. Det är faktiskt inte så många svenska tränare som får ett sådant uppdrag.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGrazHammaröIshockeyJohan PennerbornSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.