Hoppa till huvudinnehållet

Intresse för lister och krom – Kent smygvisade sin Pontiac inför kvällscruisingen

Publicerad:
Det är lätt att förstå att Kent Pettersson är stolt över sin Pontiac 1954.
Det är lätt att förstå att Kent Pettersson är stolt över sin Pontiac 1954. Foto: Pernilla Möllberg

Nu är det åter dags att vaxa och polera entusiastfordonen där hemma, det drar nämligen ihop sig till den årliga kvällscruisingen i Filipstad den 5 juni.

Kent Pettersson från föreningen Hjulhälja gav nyligen Filipstadsborna ett smakprov på hur det kommer att se ut. Han parkerade sin ögonsten, en Pontiac 1954 på Stora torget och konstateras kan, att den ljusblåa iögonfallande veteranbilen är en effektiv publikmagnet.

– Alla med ett entusiastfordon är välkomna att komma på kvällscruisingen, säger han.

Kent Pettersson är bilfantast. Och det är veteranbilar, eller för den delen alla entusiastfordon, som gäller för hans del. Vi har stämt träff med honom på Stora torget och Kent är en man som man tålmodigt får vänta på. Likt alla nyblivna pensionärer är schemat fullspäckat med sysslor och tiden är enligt honom väldigt dyrbar. Efter en stunds väntan hörs till slut mullret från en bättre bil längs Viktoriagatan. Det är Kent Pettersson som landar intill med sin iögonfallande ljusblåa Pontiac 1954. Och ja, det var värt all väntan.

– Intresset för gamla bilar har funnits med länge. Den här köpte jag för tre, fyra år sedan. Den var i ganska bra skick, så jag har inte behövt göra så mycket renoveringar, jag har bland annat satt in en Chevamotor. 1979 åkte jag över till USA och köpte min första veteranbil, det var en Pontiac 1957, berättar Kent.

Kent Pettersson i sin ljusblåa Pontiac 1954.
Kent Pettersson i sin ljusblåa Pontiac 1954. Foto: Pernilla Möllberg

Håret är lätt vattenkammat och looken skvallrar om en förkärlek till raggarkulturen; bilarna, musiken, frisyren. Och Kents kärlek till bilmärket Pontiac går heller inte att ta miste på. Dock har han inte enbart snöat in på bilar av just det märket, hemma i bilparken finns det ytterligare sex veteranbilar av olika modeller och bilmärken. Och Kent nöjer sig inte med bara bilar, han är även en hängiven motorcykelknutte.

– Min Harley Davidsson köpte jag av en äldre man i Uddeholm, och mitt senaste tillskott var jag i Falun och hämtade hem häromdagen, avslöjar Kent.

Bilträffar

Likt många med ett brinnande intresse för veteranbilar uppskattar Kent att åka på bilträffar, och inte sällan rattar han då sin Cadillac årsmodell 1954 med tillhörande husvagn. Han har flertalet gånger vunnit pris med sin svarta Cadillac, men aviserar att han nuförtiden inte fokuserar på att tävla utan åker på träffarna bara för att det är kul.

– Nyligen var jag i Ransäter, det var säkert cirka 500 bilar där, berättar Kent och tillägger att det faktiskt var startskottet på säsongen vad gäller bilträffar.

Det klassiska extrahjulet är ett måste.
Det klassiska extrahjulet är ett måste. Foto: Pernilla Möllberg

En vecka varje sommar samlas fordonsentusiaster från hela Sverige i Rättvik i Dalarna, för att delta på den klassiska bilträffen Classic Car Week.

– Det är självklart en tradition att åka på Classic Car Week i Rättvik. Jag har varit där 35 år i rad, det är inget man missar i första taget, säger Kent som även har varit i Danmark i Roskilde på bilträff.

Instrumentbrädan utstrålar krom och lyx. Och från bandspelaren strömmar tidstypisk musik; Svenne Hedlund från Hep Stars sjunger ”Malaika” och ”I natt jag drömde”.
Instrumentbrädan utstrålar krom och lyx. Och från bandspelaren strömmar tidstypisk musik; Svenne Hedlund från Hep Stars sjunger ”Malaika” och ”I natt jag drömde”. Foto: Pernilla Möllberg

Folk stannar till på Stora Torget. De ställer intresserat frågor till Kent, de tittar och beundrar den blåa pärlan från 1954. Från högtalarna strömmar tonerna från Hep Stars, Svenne Hedlund sjunger smäktande ”Malaika” och ”I natt jag drömde”. För en stund så försvinner allt runt omkring och konstateras kan; veteranbilar är säkra publikmagneter.

Kvällscruising i Filipstad

Och vill man beskåda många sådana publikmagneter, då ska man gå och titta på den årliga kvällscruisingen.

– Evenemanget börjar med en fordonsträff på stan, alla med ett entusiastfordon är välkomna. Förra året var det fordon överallt, det var precis fullt i hela stan. Sedan åker vi en slinga runt i stan och nytt för i år är att även motorcyklar får vara med. Jag har inte hört att det har ägt rum tidigare, att både bilar och motorcyklar åker tillsammans, så det ska bli kul. Från början var det tänkt att även A-traktorer skulle få delta i cruisingen, men så blev inte fallet. Men de är välkomna att inta parkeringen bakom biografen, så de ska ändå känna sig välkomna, säger Kent.

Kent Pettersson har inte behövt göra mycket renoveringar med bilen, den var i väldigt bra skick när han köpte den för cirka tre år sedan.
Kent Pettersson har inte behövt göra mycket renoveringar med bilen, den var i väldigt bra skick när han köpte den för cirka tre år sedan. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

CadillacKent PetterssonMotorMotorcyklarMusikPontiacThe Hep StarsTrafikViktoriagatan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.