Hoppa till huvudinnehållet

Hammarö sänker inte skatten nästa år – trots tidigare löften

Publicerad:
Hammarö kommun sänker inte skatten 2024.
Hammarö kommun sänker inte skatten 2024. Foto: Tommy Andersson

Hammarö kommun sänkte skatten inför året men gör det inte nästa år – trots att kommunen lovat att göra det efter rekordhöjningen 2019.

– Vi har hög inflation och höga kostnader, säger kommunalrådet Solweig Gard (S).

Hammarös blågröna styre höjde 2019 skatten med 1,50 kronor efter en pressad ekonomi – en av de enskilt högsta skattehöjningarna för en kommun i Sverige.

Politikernas löfte var att skatten skulle sänkas igen 2023 och framåt. Inför året sänktes den med 20 öre – motsvarande tio miljoner i intäkter. Hammarö var en av sju kommuner i landet som sänkte skatten.

Men nästa år blir det ingen sänkning.

– Det finns inget utrymme för det. Vi har hög inflation och höga kostnader. Vi har även räknat med samma skattesats 2025 och 2026. Sen får vi se vad det finns för möjligheter när vi gör budgeten varje år, säger kommunalrådet Solweig Gard (S), som styr kommunen med C, MP och V.

Kritiken: ”Vi lovade”

I dag har kommunen den nittonde högsta skatten i Sverige, 34,60 procent – över två kronor mer än rikssnittet.

– Det är tråkigt att vi inte kan fullfölja sänkningen nästa år, men det målet finns kvar. Har man lovat en sak så behöver man hålla det, men man måste avgöra när det är möjligt. 2019 kunde vi ju inte förutse hur världen skulle bli.

Oppositionsrådet Bosse Henriksson (M) hade velat sänka skatten med 15 öre nästa år.

– Huvudsaken är att kommunen har ett resultat som är okej, och det har vi. Då får man försöka återställa skatten. Vi lovade att sänka den efter höjningen och måste jobba för att sänka den framöver, med 10-15 öre minst varje år.

Fackförbund som Vision, Kommunal och Akademikerförbundet SSR har kritiserat en skattesänkning eftersom kommunen behöver spara. De påpekar att sjukskrivningar, vikarier och övertid kostade kommunen 80 miljoner i fjol – pengar som enligt dem skulle kunna sparas om man inte skar ner på personal.

Budgeten i Hammarö kommun

• Kommunstyret med S, C, MP och V budgeterar för att kommunen ska gå 41 miljoner plus i år och 25 miljoner nästa år för att klara drift och avbetalningar. Kommunen planerar att spara 22,4 miljoner för 2024. Beslut fattas i kommunfullmäktige den 19 juni. Hammarö hade 2021 landets tredje största låneskuld per invånare.

Tre frågor i Hammarö kommun

KULTURHUSET

Oppositionsrådet Bosse Henriksson (M) är kritisk till att kommunstyret vill lägga 40 miljoner kronor på att helrenovera Kulturhuset, där kulturskolan finns. ”Vi ska se till att det som inte fungerar, som ljud och ljus, hanteras. Men man behöver inte göra renoveringen så stor utan det kan vänta några år”, säger han.

”Vi behöver få ordning på området och det lär inte bli billigare i framtiden. Det är lika bra att vi får det avklarat”, säger kommunalrådet Solweig Gard (S).

BADHUSET

Efter en stor vattenläcka stängde Sätterstrands badhus i mars. Ett förslag är att riva badhuset som anses gammalt men inget är bestämt. I dag bussas elever till badhus i Grums och Karlstads kommun som beräknas kosta två miljoner per år.

Oppositionen tror att badhuset kan renoveras för 8-10 miljoner för att förlänga livslängden i uppåt tio år och slippa kostnaden för elevresor till badhus.

”Vi kommer titta på den frågan. Vi jobbar parallellt med att se var det finns simhallskapacitet i regionen. Det finns ingen anledning att bygga för många badhus”, säger Solweig Gard.

FÖRSKOLA OCH GRUNDSÄRSKOLA

Kommunstyret vill spara fem miljoner på förskolan och grundsärskolan nästa år. Två förskoleavdelningar försvinner och det finns risk för mindre personal.

Oppositionen vill genomföra något lättare sparkrav som gör att en förskoleavdelning tas bort, enligt Bosse Henriksson.

Läs mer:

Trots superresultat måste Hammarö spara: ”Vi har tuffa utmaningar framöver”Hammarö kommun ändrar budgeten – här skjuts pengar tillÖverskott för Hammarö – planerar skattesänkning

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonBudgetarCenterpartietEkonomiHammaröHammarö kommunInflationKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMiljöpartietSocialdemokraternaSolweig GardVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.