Hoppa till huvudinnehållet

Konkurrenten starkt kritisk – Mitell om regeländringarna: ”Extrem fördel”

Publicerad:
Tomas Mitell tror att en av CHL:s tre regeländringar inför turneringsstart kommer att få rejäl påverkan. Men han är ändå öppen för ändringen. Foto: FREDRIK KARLSSON

CHL testar tre regeländringar inför hösten.

En av dem kan få riktigt stora konsekvenser, tror Tomas Mitell.

– Det kommer bli väldigt mycket mål i special teams, säger FBK-tränaren.

CHL:s regeländringar

* Ett lag kommer att få fortsätta spela powerplay även om de gör mål under sitt numerära överläge.

* Utvisning kommer att dömas även om det blir mål under en avvaktande utvisning.

* Om det lag som spelar boxplay gör mål kommer utvisningen plockas bort och man får tillbaka sin utvisade spelare.

Det är den första regeländringen i faktarutan ovanför som Tomas Mitell syftar på. Ett lag kan i turneringen göra flera mål – i samma powerplay.

– När man slår igen CHL-säsongen tror jag att vi kommer se en extremt stor andel mål i special teams. Jag förstår tanken, att det ska bli mer mål. Det finns också en risk att det blir svårare för domarna. Lag kan åka och vänta, eller söka, powerplay när det är en så extremt stor fördel.

Ser du en risk i att ett powerplay blir så värdefullt att det öppnar för fler filmningar?

– Den risken tror jag vi alla kan enas om. Det kommer inte bli lättare för domarna att döma. Men sedan tror jag inte att spelarna överlag vill filma heller, men en liten risk ser jag ändå.

Mottagandet av ändringarna har varit svalt från supporterhåll bland de svenska lagen.

Även bland tränare och spelare har det varit blandade reaktioner.

– Spelarna kom fram till mig och frågade om det var på riktigt. Jag tycker nog inte att det är särskilt bra, men jag kanske är en gammal konservativ gubbe. Jag tycker att det ger mer uppmärksamhet för CHL än att det är bra för hockeyn, säger till exempel Skellefteåtränaren Robert Ohlsson till SVT Sport.

Tomas Mitell tillhör dem som ser ett värde i att testa lite nytt:

– Det ändras ju regler lite till och från i andra sporter. En del blir bra, en del blir mindre bra. Jag tycker att man ska försöka att inte vara för traditionsbunden, sedan är det alltid en balans. Men vi får ge det ett försök och utvärdera efter säsongen.

Finns det någon helt annan regeländring som du skulle tycka tillförde hockeyn något positivt?

– Spontant, större mål. Då skulle man få lite mer betalt för spelövertag. Som det är nu är målvakterna väldigt bra och täcker en stor del av målet. Minska skydden är nog svårt ur ren säkerhetssynpunkt med tanke på hur hårt spelarna skjuter. Men större mål kanske vore något att prova för att ge det laget som har spelövertag i fem mot fem lite mer utdelning.

Tomas Mitell ser fram emot turneringsstarten närmare hösten och hoppas att CHL ska få ett starkare fäste även i Sverige.

– Jag tycker upplägget i år är bra och det är kul att stöta på nytt motstånd. Sedan får vi jobba på att få upp intresset. Det är den stora grejen, det hade varit ett drömscenario om vi hade kunnat få lite mer folk på läktaren. Det fungerar i fotboll, basket, handboll och så vidare och det hade varit väldigt kul om det kunde bli så för oss också.

Spikat – här är Färjestads motståndare i CHL

Artikeltaggar

CHLFärjestad BK HerrIshockeyRobert OhlssonSportSVT SportTomas Mitell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.