Det finns risker med den omorganisation som nu planeras inom regionens hälso- och sjukvård. Men också positiva delar.
– Därför är det viktigt med en handlingsplan så det inte blir ett stuprörstänk, säger Helen Engström, vice ordförande i Vårdförbundet Värmland.
Målet med den nya organisationen, som NWT skrev om igår, är att skapa fler områden med utökat samarbete och samverkan sinsemellan som också förbättrar flödet för patienten.
Risken, som kom fram under riskanalysarbetet, är att de nya områdena istället blir egna öar med eget budgetansvar som då inte är lika benägna att hjälpa varandra.
– Det är viktigt att det inte blir ett stuprörstänk med egna öar utan att man har en samsyn och hjälper varandra. Det finns goda exempel på det idag som kan utvecklas mer, säger Helen Engström, vice ordförande i Vårdförbundet Värmland.
Viktig rekrytering
Att dagens två områdeschefer, med väldigt många verksamhetschefer under sig, är för lite är Vårdförbundet överens med hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert om.
– Det är två oerhört stora organisationer så det är klokt med en riskanalys inför planerad förändring. Och vi är tacksamma att alla fackförbunden bjöds in tidigt i processen och kan komma med förslag. Det är guld värt, säger Elisabeth Brynolf, chefsstöd inom Vårdförbundet Värmland.
En annan viktig fråga som kom upp är rekryteringen av nya områdeschefer.
– Förhoppningsvis blir det externa färdiga chefer med kort startsträcka. Det är oerhört viktigt med en bra rekryteringsprocess så det blir rätt person på rätt plats. Vi vet att det tar tid att reparera när det inte blir så, fortsätter hon.
Lyft för psykiatrin
Syftet med omorganisationen är också att få en tydlig expertis inom rätt område i hälso- och sjukvårdsdirektörens ledningsgrupp.
– Det är särskilt positivt att psykiatrin blir ett eget område. Det är ett område där det inte finns balans mellan krav och resurs och behöver lyftas. Det var vi väldigt överens om och våra medlemmar inom psykiatrin är väldigt glada över det, säger Elisabeth Brynolf.
I övrigt vill de inte uttala sig om hur områdena delats in.
– Det har vi ingen åsikt om. Förhoppningsvis blir det en smidigare organisation i hela regionen, fortsätter hon.
Förutom Vårdförbundet medverkade representanter från fackförbunden Kommunal, Saco, Vision och Läkarföreningen vid samrådet med sjukvårdsledningen.
Två områdeschefer kan bli åtta – Region Värmland gör om sjukvårdsledningen