Hoppa till huvudinnehållet

Äldreboende slår ett slag för golfen: ”Svårare än jag trodde”

Publicerad:
Anders Westlind är glad att hans och Anna-Lisa Svenssons förslag om en golfgreen vid Djupängens äldreboende nu har blivit verklighet.
Anders Westlind är glad att hans och Anna-Lisa Svenssons förslag om en golfgreen vid Djupängens äldreboende nu har blivit verklighet. Foto: Marianne Eriksson

På tisdagen invigdes den nya puttinggreenen vid Djupängens äldreboende på Hammarö.

– Golf är en sport som passar både gammal och ung, sade Anders Westlind innan han satte saxen i bandet och klippte till.

Han och Anna-Lisa Svensson är initiativtagare till den nya greenen och det tog inte många sekunder förrän Leif Berg, som ofta besöker Djupängen, greppade en klubba och testade några slag, fler än han tänkt sig.

– Det var svårare än jag trodde, konstaterar han och skrattar.

Leif Berg var först ut att testa den nya banan. ”Det var svårare än jag trodde”, säger han.
Leif Berg var först ut att testa den nya banan. ”Det var svårare än jag trodde”, säger han. Foto: Marianne Eriksson

Men det var inte bara han som ville prova. Snabbt var det ganska fullt på den 100 kvadratmeter stora konstgräsgreenen med fem hål. Och det är det som är tanken, att skapa en ny plats för gemenskap för de boende men även för alla som hälsar på.

– Jag sitter i rullstol så jag kommer inte att kunna spela själv men jag kommer att sitta här och titta på de andra som spelar, säger Anders Westlind.

Anna-Lisa Svensson ser fram mot att ta upp golfandet igen.
Anna-Lisa Svensson ser fram mot att ta upp golfandet igen. Foto: Marianne Eriksson

Båda han och Anna-Lisa har spelat golf i många år.

– Jag kan sakna golfen. Det bästa var att få komma ut i naturen. Jag brukade börja spela tidigt på våren, berättar Anders Westlind.

Anders Westlind klipper till och med det är den nya puttinggreenen invigd.
Anders Westlind klipper till och med det är den nya puttinggreenen invigd. Foto: Marianne Eriksson

Anna-Lisa ser fram mot att prova den nya greenen. Hon var medlem i Hammarö golfklubb där hon har gått många rundor tillsammans med sin make.

– Det bästa med golf är att få vara ute i naturen och att man tvingas att koncentrera sig på det man gör, berättar hon.

Invigningen firades med bubbel och salta pinnar.
Invigningen firades med bubbel och salta pinnar. Foto: Marianne Eriksson

Förslaget på en golfgreen kom upp på ett boenderåd i mars. Initiativtagarna var inte ensamma om sitt önskemål, om det vittnade även det stora deltagandet vid invigningen där det serverades bubbel och salta pinnar dagen till ära.

– Det är många gamla golfare från Hammarö golfklubb som bor på Djupängen, berättar Mia Hernell, utvecklingsledare i Hammarö kommun.

Karl Kangas slog hole-in-one lätt som en plätt.
Karl Kangas slog hole-in-one lätt som en plätt. Foto: Marianne Eriksson

Hammarö golfklubb har bidragit med tips och goda råd.

– De tipsade om att ska vi ha en riktigt lättskött green som är rolig för de boende att spela på ska det vara konstgräs. De har även hjälpt till med kontakter till företaget som anlade greenen och har lånat ut bollar och klubbor till oss, säger Mia Hernell.

Konstgräset underlättar även för dem som tar sig fram med hjälp av rollator eller rullstol.

– Vi kommer att ha bänkar och bord bredvid. Vi hoppas att det här blir ett ställe där man gillar att vara även om man inte spelar golf själv.

Artikeltaggar

DjupängenGolfHammaröHammarö kommunInvigningarMänskligt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.