Fastigheterna fick kommunalt dricksvatten – utan skriftliga avtal.
Därmed bröt Sunne kommun mot sina egna regler.
Först flera år senare fattade politikerna beslut om utbyggnaden.
– En charad, säger juristen Per Persson, som strider mot kommunen i tingsrätten.
NWT har tidigare berättat om den fastighet som vattenskadades efter att den nya ägaren inte kände till att det fanns en anslutning till det kommunala dricksvattennätet. Han trodde att huset fick vatten från en egen brunn och stängde av pumpen – men den ledningen var kapad och pluggad.
Som NWT avslöjat har Sunne kommun under de senaste tio åren utelämnat den kommunala ledningen från sina kartor och även i andra sammanhang lämnat motstridiga uppgifter.
Det är inte det enda felet som begåtts i VA-utbyggnaden.
2013–2014 – när den nu vattenskadade fastigheten anslöts till dricksvattennätet – fick även flera närliggande fastigheter anslutning. Det visar fakturor från Sunne kommun, som skickats till Värmlands tingsrätt i samband med den pågående rättsprocessen.
När fastigheterna anslöts låg de utanför kommunalt verksamhetsområde, vilket betyder att fastighetsägarens godkännande krävs för att ledningar ska få läggas. Här gäller ABVA (allmänna bestämmelser för vatten och avlopp) och enligt Sunne kommuns sådana krävs skriftlig beställning.
Men enligt kommunen finns inga skriftliga beställningar för fastigheterna i området.
”Beställningar av kommunalt VA utanför verksamhetsområde skedde vid den här tiden genom muntliga överenskommelser mellan fastighetsägare och Kommunen.”
Det skriver Sunne kommuns juridiska ombud Stefan Wendén i ett svar till ägaren till den vattenskadade fastigheten, i det pågående tvistemålet.
Kommunen har alltså brutit mot sina egna bestämmelser.
– Vi har frågat kommunen om det är möjligt att de har ändrat sina regler så att det är okej med muntliga avtal. I så fall vill vi veta det. Men det är kristallklart att man inte har ändrat det, säger Per Persson.
– Det visar att vår huvudman inte har haft någon möjlighet att upptäcka det här.
Beslut flera år senare
I mars 2016 – flera år efter att fastigheterna anslutits – beslutade kommunfullmäktige att utöka det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. I handlingarna konstateras att ”många” av fastigheterna har kommunalt dricksvatten sedan tidigare.
Området med fastigheterna som anslöts 2013 pekades ut som prioriterat i utbyggnaden och tidsplanen var 2015–2018. Området har åtta fastigheter – men minst tre av dem var redan anslutna till dricksvattennätet, visar material NWT tagit del av. Det fanns också avloppsledningar som var förberedda för anslutning.
– 2016 satt de folkvalda och röstade om vissa betydande ekonomiska aktiviteter – som redan var utförda. Vad säger det om hur demokratin fungerar? Det är en charad att man röstar om något som redan är utfört, säger Per Persson.
– Nu är det en person som lidit konkret skada, men hur har skattemedlen i kommunen hanterats under de senaste tio åren?
I handlingarna framgår också att det är ovanligt att fastigheter utanför verksamhetsområde får ansluta sig.
”Om detta är möjligt avgörs från fall till fall, i ett avtal regleras då avgifter, anslutning, ledningsnät, drift mm.”
Vänskapskorruption
Bland det material Per Persson skickat till tingsrätten finns två rapporter från revisionsbyrån PWC. I en rapport från 2019 uppger en tjänsteman att de flesta av kommunens entreprenörer har varit anlitade så länge att de är ”som vilka anställda som helst”.
Per Persson ser det som en tänkbar förklaring till det som hänt hans klient.
– Det framgår att det är mycket betydande besvär med dokumentation och investeringsbeslut för hur VA har byggts ut i kommunen. Man har slarvat, kommunens entreprenörer har skött sig själva och man har inte tagit saker uppåt.
En av PWC:s rekommendationer i rapporten är att Sunne kommun bör ta fram riktlinjer för befarade och konstaterade interna oegentligheter och korruption, inklusive vänskapskorruption.
I en rapport från 2020 framkommer fler brister, bland annat att det saknas en aktuell VA- plan och att det inte finns fullmäktige- eller verksamhetsmål för VA.
”Inte bara en felaktig länk”
Per Persson anser att kommunen inte kunnat visa varken att den haft rätt att gräva och lägga rör på andras fastigheter, eller hur de utförda arbetena finansierats.
Han tycker att bristerna hos Sunne kommun talar för att fler fastigheter kan ha anslutits på felaktiga grunder.
– Det här är inte bara en felaktig länk i en i övrigt fungerande kedja – det finns inte ens en kedja.
Sunne kommuns samhällsbyggnadschef Per Branzén har avböjt intervju. Kommunens juridiska ombud Stefan Wendén har inte heller velat svara på frågor, utan hänvisar i stället till de yttranden han lämnat till tingsrätten.
I dem skriver han att de beslut Per Persson efterfrågar inte behövs för att göra de grävarbeten som gjorts i området.
Han skriver också att PWC-rapporterna är irrelevanta eftersom de granskat två ramavtalsupphandlingar under 2015 och 2016.
Läs även:
Okända kartorna som riskerar att kosta kommunen nio miljoner kronor: ”Rättshaveri av rang”