Region Värmlands ekonomi är tuff. Prognosen för i år pekar på att verksamheterna går med ett underskott på 960 miljoner kronor.
– Det är ett alldeles för stort underskott, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.
Det underskott prognosen pekar på är 682 miljoner sämre än budget för regionens verksamheter. Enligt ett underlag till regionstyrelsens möte på tisdagen beror de ökade kostnaderna främst på bemanning i hälso- och sjukvården, men också på pensionskostnader och ökade indexkostnader för kollektivtrafiken.
Regionen har budgeterat med ett underskott på 278 miljoner i år. Men nu ser det alltså ut att bli långt större än så och nå nästan en miljard vid årsskiftet.
– Vi behöver se var det går ut alldeles för mycket pengar och hur vi hejdar det.
Åsa Johansson säger att regiondirektör Peter Bäckstrand vid regionstyrelsens förra möte fick i uppdrag att se över hur ekonomin kan nå balans.
– Vi kommer att få en första dragning i morgon (på tisdagen reds anm) i styrelsen. Jag tror att det även i morgon kommer att vara ganska generella saker, inte så mycket detaljer. Sedan kommer det säkert att behöva bli politiska prioriteringar av vad det ska bli för åtgärder.
Planerar ni fler åtgärder med anledning av ekonomin?
– Det vår vi se utifrån vad som kommer fram. Vi har redan ett anställningsstopp på administrativ personal. Vi har sagt att man måste skynda på digitaliseringen. Vi måste också se vad vi kan få ut för fler synergieffekter efter att vi har bildat region, vi tror inte att vi har hämtat hem allt än.
Hur tror du att det kommer att gå?
– Jag tror att vi kommer att hamna på ett minusresultat i år och jag tror tyvärr att det kommer att bli något sämre än budget också.
Åsa Johansson säger att regionen har en buffert i form av en resultatutjämningsreserv som består av statsbidrag som kom under pandemin.
– Vi behöver inte vidta panikåtgärder, för vi har en krockkudde och den behöver vi ta vara på. Men den behöver ju också räcka i några år.
En av de saker som stuckit iväg är kostnaden för pensioner och den kommer att öka även nästa år, mycket beroende på inflationen, enligt Åsa Johansson. För nästa år säger hon att det handlar om en ökning på över 600 miljoner.