Hoppa till huvudinnehållet

Pressad psykiatrimottagning: Regionen kan få betala 200 000 kronor i vite

Publicerad:
Arbetsmiljöverket förelägger Region Värmland vid vite att förbättra arbetmiljön för sjuksköterskorna på mottagning tre i den psykiatriska öppenvården. Foto: Peter Bäcker

Öka resurserna eller sänk kraven för sjuksköterskorna senast den 30 juni.

Det kravet ställer Arbetsmiljöverket på regionen när det gäller psykiatrisk öppenvårdsmottagning tre i Karlstad.

Till kravet kopplas ett vite på 200 000 kronor.

Sjuksköterskorna på öppenvårdsmottagning 3 på Bryggaregatan i Karlstad har länge haft en tuff arbetsmiljö. Vårdförbundets skyddsombud har begärt åtgärder för en förbättring och nu har Arbetsmiljöverket fattat beslut i ärendet.

Myndigheten förelägger Region Värmland att förebygga ohälsa hos sjuksköterskorna på mottagningen genom att ge dem mer resurser eller sänka kraven genom att antingen ta bort eller förenkla arbetsuppgifter.

Kravet ska vara uppfyllt senast den 30 juni i år och är kopplat till ett vite på 200 000 kronor. I kravet ingår också att redovisa vilka åtgärder som vidtas till Arbetsmiljöverket.

Utöver det kräver myndigheten att regionen ska kontrollera att det man gör har avsedd effekt genom att undersöka sjuksköterskornas arbetsförhållanden i juli och augusti. Uppföljningen ska dels innefatta om sjuksköterskorna hinner med det de ska inom avsatt tid, dels om de kunnat jobba utan att uppleva tidspress eller stress ”under stora delar av arbetsveckan”.

Uppföljningen ska redovisas till Arbetsmiljöverket senast den 15 september.

NWT har tidigare berättat om den ansträngda arbetsmiljön på den berörda öppenvårdsmottagningen. Under våren var 4,5 sjukskötersketjänster bemannade, vilket var minst 2,5 färre än det skulle vara.

Arbetsbelastning bakom avvikelser

I början av maj i år hade 79 avvikelser rapporteras. I hälften av dem kan den höga arbetsbelastningen vara en orsak, enligt regionen.

Regionen försöker åtgärda arbetsmiljöproblemen, bland annat genom att en ny enhetschef på heltid är rekryterad, att alla mottagningar i den psykiatriska öppenvården ska vidta åtgärder för att avlasta mottagning tre och att uppdrag och ansvarsfördelning mellan mottagningarna har gjorts om för att avlasta de berörda sjuksköterskorna.

Regionen har också skickat in rutiner för prioriteringar till Arbetsmiljöverket. En av dem utgår från låg bemanning på mottagning tre, men myndigheten uppfattar det som att de arbetsuppgifter som inte prioriteras ändå finns kvar. ”Er prioritering gör således ingen skillnad utan obalansen mellan krav och resurser kvarstår”, skriver Arbetsmiljöverket.

Myndigheten tycker det är bra att regionen vidtar åtgärder, men att det som gjorts hittills inte har gett tillräcklig effekt. Det gör att det finns en risk att personal blir sjuk eller säger upp sig.

Läs tidigare artiklar:

Krisen i öppenvårdspsykiatrin: Risk att personal blir sjuk eller slutarArbetsmiljökrisen i vården: ”Handlar om att bli mer attraktiva som arbetsgivare”Jätteökning i regionen: Skyddsombud kräver bättring av arbetsmiljön allt oftareVårdförbundets krav: Nio punkter som måste åtgärdas inom psykiatrins öppenvård

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöArbetsmiljöverketKarlstadPsykiatriRegion VärmlandVård och omsorgVårdförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.