Hoppa till huvudinnehållet

Positiv trend för Vårruset: ”Går åt rätt håll”

Publicerad:
Årets Vårruset väntar fler deltagare än förra året. Arkivbild.
Årets Vårruset väntar fler deltagare än förra året. Arkivbild. Foto: Helena Karlsson

Vårruset kommer på onsdag tillbaka till Karlstad. Och det med fler deltagare än förra året.

– Det känns spännande och jätteroligt, säger Johan Engberg, kanslichef i arrangerande IF Göta.

Vårruset är Sveriges största löparturné för tjejer. Loppet, som anordnas i 20 städer runt om i landet, gör på onsdag återigen entré i Karlstad. Och det med fler deltagare än förra årets 4 120.

– Vi är uppe i 4 500 just nu men det kommer in anmälningar hela tiden så vi får se var det landar. Vi hoppas att det kan trilla in några till sista veckan nu när det har varit löning och så, säger Johan Engberg.

Rekordet i Karlstad är från 2007 då 9655 deltog. 2019 års upplaga, precis före pandemin, hade 7000. En siffra som fjolårets och årets lopp är en bit ifrån. Men trenden är positiv.

– Statusen är ändå bra. Vi märker en positiv utveckling efter pandemin men är inte helt tillbaka på 2019-nivåer. Men det går åt rätt håll.

Populärt lopp med fokus på bredden

Utav de 20 städer loppet håller till i är Stockholm klart i topp deltagarmässigt. Men Karlstad ligger tätt bakom Göteborg som i nuläget är andra störst.

– Göteborg ligger just nu på 4 800 så de är lite före oss. Men vi är klar trea vilket vi har varit de senaste 15 åren.

Från startområdet vid Sundstatjärn kan deltagarna springa eller gå fem kilometer, med eller utan tidtagning, eller halva distansen. Rutten är densamma som tidigare år och inför loppet håller gymmet STC i en uppvärmning. Efter målgång får alla en påse med lite produkter från arrangemangets partners och de som springer i lag får en picknickkorg att avnjuta efter bedriften.

Fjolårets vinnare, Olivia Weslien från IF Göta, ska i nuläget inte delta enligt Johan Engberg. Men trots att en vinnare ska utses är det inte där fokus ligger.

– Det är ju alltid några som vill tävla. Men vi fokuserar på bredden.

Väderprognosen tyder på fint väder och det är med glädje Johan Engberg ser fram emot det som komma skall.

– Det ska verkligen bli kul och vi känner att det nu blir en vanlig sommar igen. För även om vi gjorde Vårruset förra året var det precis efter att vissa restriktioner hade släppt. Så det känns spännande och jätteroligt i år.

Artikeltaggar

FriidrottGöteborgIF GötaJohan EngbergKarlstadLöpningMotion och hälsaSTCStockholmVårruset

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.