Hoppa till huvudinnehållet

Hammarös bostadspriser har skjutit i höjden

Publicerad:
Priset för en bostadsrätt i Hammarö kommun har ökat med 20 procent sedan början av 2020.
Priset för en bostadsrätt i Hammarö kommun har ökat med 20 procent sedan början av 2020. Foto: Tommy Andersson

Prislappen för en bostadsrätt på Hammarö har ökat med 20 procent sedan 2020. Det är bland de största ökningarna i Sverige, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Den nya undersökningen jämför de 100 kommuner i Sverige där det sålts flest bostadsrätter och villor. Jämfört med perioden januari-maj 2020 och samma period i år så har priset på en bostadsrätt ökat med 20 procent i Hammarö kommun. Det är den tionde högsta ökningen i Sverige.

– Vi kan konstatera att prisnivåerna, för såväl bostadsrätter som för villor, nu ligger över de nivåer som rådde 2020 i de allra flesta kommunerna, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under början av pandemin sjönk priserna på bostadsrätter, för att sedan öka fram till 2022. Sedan början av 2023 har inflation i kombination med höjda räntor gjort bostadsmarknaden lite mer osäker, då fler spekulanter håller i pengarna och funderar en gång extra på bolån. Men priserna på bostäder har varit fortsatt höga även i år.

– Villapriserna har ökat i nästan alla kommuner och i flertalet gäller det även för bostadsrätter. Av de 100 kommunerna noterar vi en tvåsiffrig ökning för villor i 55 kommuner och i 39 för bostadsrätter, säger Hans Flink.

Högst prisökning sedan 2020 är två jämtländska kommuner. Bostadsrätterna i Åre har ökat med nästan hälften, 49 procent, och villapriserna i Jämtland har ökat med 38 procent.

Nyproduktion ingår inte i undersökningen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterHammaröHammarö kommunVillor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.