Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare fotbollspamp ny RF-ordförande – och E-sport in

Publicerad:
Karl-Erik Nilsson ny RF-ordförande. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karl-Erik Nilsson är ny ordförande för Riksidrottsförbundet.

Den förre fotbollsbasen väljs på två år och tar över efter Björn Eriksson som tackade för sig efter åtta år.

"Jag känner mig både ödmjuk och glad inför det förtroende som Riksidrottsmötet har gett mig", säger den nyblivne RF-ordföranden i ett pressmeddelande.

Karl-Erik Nilsson ledde Svenska fotbollförbundet i elva år och lämnade posten i mars i år. 65-åringen, som sedan 2017 är första vice ordförande i Uefa, den europeiska fotbollsunionen, har fått stöd av flera specialidrottsförbund som exempelvis fotbollförbundet, basketbollförbundet, ishockeyförbundet och handbollförbundet.

Nilsson var valberednings förslag att efterträda Björn Eriksson som under riksidrottsmötet i Uppsala på söndagen tackade för sig efter åtta år.

"Det är ett stort ansvar och jag tar mig an uppdraget som ordförande med entusiasm. Vi befinner oss i en omtumlande tid på flera sätt med en ansträngd samhällsekonomi och ett osäkert världsläge", säger Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

I maj 2021 hotade Svenska fotbollförbundet, med Nilsson i spetsen, att lämna RF. Anledningen var då ett förslag om bidragstak hade röstats igenom. SvFF ansåg att bidragstaket skulle betyda drygt 30 miljoner kronor i minskade intäkter. Fotbollen förlorade en skiljedom och till slut kom man överens med RF.

I en tidigare intervju med TT ansåg Nilsson att det inte längre fanns någon risk att han skulle uppfattas som att gå fotbollens ärenden som ordförande för Riksidrottsförbundet.

– För min del är den lagd åt sidan. Nu ska jag fokusera på att få kakan att växa – för alla, sade Nilsson.

E-sport invalt

Svenska E-sportförbundet blir en del av Riksidrottsförbundet.

På riksidrottsmötet i Uppsala gick medlemsförbunden emot riksidrottsstyrelsen.

– Det betyder väldigt mycket, framför allt för de barn och ungdomar som ser e-sport som sin huvudidrott, säger Sammi Kaidi, ordförande i E-sportförbundet till SVT.

Beslutet kom efter en lång debatt där en rad förbund argumenterade för att e-sporten skulle få bli en del av Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsstyrelsen hade yrkat på avslag på e-sportens medlemsansökan, men förbunden gick emot styrelsens förslag. Efter en omröstning stod det klart att e-sporten väljs in, med 108 röster mot 71.

– Det var overkligt, jag var tvungen att titta några gånger om den ”gröna stapeln” var vår eller inte. Det betyder väldigt mycket, framför allt för de barn och ungdomar som ser e-sport som sin huvudidrott. Att äntligen få det erkännandet som det här mötet ger dem, säger Sammi Kaidi, ordförande i E-sportförbundet till SVT.

E-sporten har nobbats vid flera tillfällen tidigare, senast 2021.

Även Svenska förbundet för funktionell fitness röstades in som ny RF-medlem. Det innebär att Riksidrottsförbundet nu består av totalt 73 medlemsförbund.

Artikeltaggar

Björn ErikssonFitnessKarl-Erik NilssonRiksidrottsförbundetSportStyrelserSvenska FotbollförbundetSVTUefaUppsalaValberedning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.