Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska hemvärnsgården räddas – förening ber ortsborna om hjälp

Publicerad:
Kan Östmarksborna rädda hemvärnsgården? Det hoppas Kjell-Åke Einarsson och Andreas Arvidsson i Östmarks motor- och fritidsförening.
Kan Östmarksborna rädda hemvärnsgården? Det hoppas Kjell-Åke Einarsson och Andreas Arvidsson i Östmarks motor- och fritidsförening. Foto: Morgan Bäckvall

Effekter av pandemin och höga elräkningar har slagit käppar i hjulen för Östmarks motor- och fritidsförening. Nu ber man Östmarksborna om hjälp att rädda hemvärnsgården.

– Det är inte ekonomiskt hållbart som läget är nu, säger Andreas Arvidsson, ordförande.

Hemvärnsgården i Östmark kan jämföras med ett Folkets hus och där finns allt från scen och samlingslokal till kök och toaletter.

När Östmarks motor- och fritidsförening tog över hemvärnsgården för tiotalet år sedan från hemvärnet var det en viss ruljans på uthyrningen.

Men sedan kom pandemin och inte nog med det, höga elräkningar och en trasig panna som måste bytas ut.

Andreas Arvidsson och Kjell-Åke Einarsson i Östmarks motor- och fritidsförening utanför hemvärnsgården.
Andreas Arvidsson och Kjell-Åke Einarsson i Östmarks motor- och fritidsförening utanför hemvärnsgården. Foto: Morgan Bäckvall

– Därför ber vi Östmarksborna om hjälp. Vi tänker att det kanske finns intresse att anordna något i våran fina hemvärnsgård för att dra in pengar som sedan blir öronmärkta till att driva och underhålla hemvärnsgården så att vi kan ha den kvar i bygdens ägo, skriver föreningen på sin Facebook-sida.

Det är inte ekonomiskt hållbart som läget är nu. Det går inte ihop nu, långt därifrån.
Andreas Arvidsson, ordförande, Östmarks motor- och fritidsförening

Andreas Arvidsson är ordförande i Östmarks motor- och fritidsförening vars huvudsakliga verksamhet är att driva motorbanan i Östmark, som bland annat arrangerar SM i crosscart i augusti.

Till det har man en omfattande folkrace-verksamhet och förfogar över ett 25-tal egna bilar som bland annat används i konfirmationsundervisning med folkrace-tema och företagsrace.

– Vi tog över hemvärnsgården för att den skulle bli kvar i bygdens ägo. De la ned hemvärnet i samma veva, säger Andreas Arvidsson.

– De la över all verksamhet till Årjäng. Då fick vi en förfrågan om vi ville ta över, för en krona. Men det kostar att värma upp, med luftvärmepumpar och en pelletspanna. Och pellets har ökat väldigt i pris. Dessutom har strömmen varit väldigt dyr, säger Kjell-Åke Einarsson, halvtidsanställd fastighetsskötare i föreningen.

Vill ha mer uthyrt

– Vi har hyrt ut till privata tillställningar, lite kalas och bröllop och konfirmationer. Men vill ju ha mer uthyrt, för vi vill ha in pengar, när det kostar så pass mycket att driva hemvärnsgården. Det är inte ekonomiskt hållbart som läget är nu. Det går inte ihop nu, långt därifrån. Det blir pengarna vi får in på motorbanan som får hålla igång det här, säger Andreas Arvidsson.

– Vi har bara haft uthyrt vid tre - fyra tillfällen från ifjol sommar och fram till nu. Det bromsade väldigt när pandemin kom, säger Kjell-Åke Einarsson.

Men nu ska det förhoppningsvis bli ändring på det. Aktiviteter som man tänker sig är loppis, quiz-kvällar, kaffeservering, danskurser, danskvällar och bingo och man är öppen för alla förslag.

Nu kommer Östmarks motor- och fritidsförening kalla till ett möte, men tidpunkten är inte bestämd i skrivande stund.

Artikeltaggar

ÅrjängBingoBröllopCrosskart-SMMotorsportÖstmarkSpel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.