Hoppa till huvudinnehållet

Aktion för utsatta kvinnor på Mors dag: ”Vill att folk ska reagera”

Publicerad:
Karlstads Kvinnojour anordnar en aktion på Soltorget i Karlstad för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. I mitten Monica Lindström.
Karlstads Kvinnojour anordnar en aktion på Soltorget i Karlstad för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. I mitten Monica Lindström. Foto: Helena Karlsson

Mors dag innebär inte bara tårta och presenter för landets mammor. Även allvarligare ämnen kan uppmärksammas. Karlstad Kvinnojour anordnade under söndagseftermiddagen en aktion på Soltorget för att belysa mäns våld mot kvinnor.

Idag är det Mors dag, en dag då alla mammor hyllas. I samband med detta ville Karlstad Kvinnojour även uppmärksamma den utsatta kvinnan, som fastnat i en osund relation och som drabbas av våld i hemmet.

Under söndagseftermiddagen utförde kvinnojouren en aktion på Soltorget i Karlstad med syftet att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor .

Våldet mitt ibland oss

– Det är tredje året vi ”använder” Mors dag i detta syfte. Det är ett bra sätt att påminna folk om hur vardagen för många kvinnor faktiskt ser ut. Vi vill väcka eftertanke med det här. Våldet finns mitt ibland oss, säger Monica Lindström som är ideell jourkvinna och styrelsekvinna på Karlstad Kvinnojour.

Hon säger att uppslutningen under dagen kunde ha varit bättre men att flera personer kommit fram och varit intresserade av aktionen. En del hade själva blivit hjälpta av Kvinnojouren och passade på att tacka för det.

”Sluta mörda oss”

– Karlstad Kvinnojour finns till för de kvinnor som antingen behöver akut hjälp, genom vårt stödboende, eller genom samtalsterapi. Även de som upplevt saker under uppväxten kan kontakta oss. Vi har stödgrupper för olika ändamål, berättar Monica Lindström.

En del förbipasserande reagerade över budskapet som stod på aktionens plakat.

– Vissa personer tycker att det ser rått ut när det står ”Sluta mörda oss!” på ett plakat. Men jag tror det behövs för att folk ska reagera. Det är ju väldigt råa handlingar som det handlar om här, då kan vi inte bara skriva: ”Sluta slå oss”, säger Monica Lindström.

Artikeltaggar

KarlstadSamhälleSoltorgetVåld mot kvinnor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.