Hoppa till huvudinnehållet

Sommar och semester i Sverige

Publicerad:
Det finns mycket härligt att upptäcka under en semestertur i Sverige, även för vinälskaren. Foto: Hasse Holmberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det sägs bli en varm sommar. Det hoppas vi på! En lång en, med ljumma kvällar, badvänliga temperaturer och en känsla av Medelhavet. Världen är förvisso helt öppen att resa i numera, men med vår valuta är en hemester, eller staycation som det också heter, betydligt snällare mot semesterkassan. En sommar där vi upptäcker, eller återupptäcker, Sverige. I form av ett härligt hotell, en spännande restaurang eller kanske en vingård?

Vårt avlånga land har mycket att erbjuda. Vinmässigt är de södra delarna och deras mildare klimat mer anpassat för vinodling. I Skåne finns idag omkring 20-tal aktiva vingårdar. En del små, andra större med kapacitet att ta emot besökare, även erbjuda mat av hög klass samt övernattning.

Här kommer några tips inför sommaren och stundande semester:

Ästad Vingård ligger i lila Tvååker, bara några mil från Varberg. Det är idag en av de största vingårdarna i Sverige, med ett fokus på mousserande vin. Utöver vingårdsvandring och provning kan man övernatta i nybyggda och fräscha rum, äta gott på Restaurang Logen eller unna sig en helkväll på Michelkrogen ÄNG - en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.

https://astadvingard.se/

Skepparps Vingård ligger i äppelriket Österlen, strax norr om Kivik. Äpplen blir till cider och hybriddruvorna solaris och cabernet cortis omvandlas till friska stilla och även mousserande viner. Skepparps erbjuder vinprovningar, konserter och grillkvällar hela sommaren lång. Här finns ingen övernattning, men det finns gott om trevliga boenden i närområdet.

https://www.skepparpsvingard.se/

Kullabergs Vingård är också ett måste, om man ändå är i Skåne på hemester. De ses idag som en av de främsta vingårdarna i Sverige och ligger cirka 30 minuter norr om Helsingborg. Cider och olika former av destillat produceras där, utöver deras imponerande utbud av vin. Även här gäller hybriddruvor som är anpassande att klara sig i vårt utmanande klimat.

http://kullabergs.se/

The Winery Hotel utanför Stockholm är precis vad det låter. Ett vinhotell där man framställer eget vin på druvor exporterade direkt från Chianti i Toscana. Eftersom det är ett hotell kan man givetvis övernatta, plaska i takpoolen och äta gott på två av hotellets restauranger. Botanisera gärna i deras spännande vinkällare, och boka in en liten guidad tur i vineriet.

https://www.thewineryhotel.se/

Grythyttans Gästgiveri i Hällefors, strax 10 mil nordväst om Karlstad, kombinerar goda måltider med givande vinprovningar. Deras välfyllda vinkällare är en av landets äldsta med viner från hela världen. Vill du hellre prova honung eller olika typer av kött? Grythyttan fixar det! För den som bara vill ta en afterwork på fredagar finns den möjligheten också.

http://grythyttansgastgivaregard.se

Kulinarika är en mat- och vingård grundad av paret Bibbi och Anders Kringlund för bara några år sedan. Bibbi har lång erfarenhet inom mat- och dryckesbranschen och har både sommelierutbildning och en fil.kand inom restaurang- och måltidskunskap från Grythyttan i bagaget. Maken är en riktig entreprenör och har arbetar länge i livsmedelsbranschen.

Idag lägger man all tid och fokus på Kulinarika som erbjuder härliga måltidsupplevelser, dryckesprovningar, mustning av dina äpplen eller päron, övernattning i egna småhus och väldigt mycket mer. In och kika på deras hemsida för info och kalendarium.

https://kulinarika.se

Kulinarika i Västra Ämtervik erbjuder härliga måltidsupplevelser, dryckesprovningar, mustning av dina äpplen eller päron, övernattning i egna småhus och väldigt mycket mer.
Kulinarika i Västra Ämtervik erbjuder härliga måltidsupplevelser, dryckesprovningar, mustning av dina äpplen eller päron, övernattning i egna småhus och väldigt mycket mer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Särtshöga Vingård ligger mitt på Östgötaslätten. De har varit verksamma sedan 2013 och erbjuder idag provningar, övernattning på sitt B&B och goda middagar på den lokala restaurangen. Här produceras mousserande cider på svenska äppelsorter och även bubblande vin på druvan solaris.

https://www.sartshogavingard.se

Brännland Cider hittar vi i Vännäsby, några mil norr om Umeå. En självklar destination för den som vill resa långt norrut och svalka ner sig med iskall cider. De har varit verksamma sedan 2010 och med inspiration från Kanada gör man cider av världsklass, gjort på svenska äpplen. Deras Iscider 2021 var faktiskt det första svenska vinet som serverades på Nobelmiddagen nyligen. Hatten av för det! Besök går att boka direkt via hemsidan.

https://www.brannlandcider.se/

En försmak av den svenska sommaren och semestern:

Brännland Iscider Apple Ice 2018

(nr 73799, 149 kr, fast sortiment, finns i 47 butiker)

Äppelpuré, smakrika kryddor, en sked honung och uppfriskande syror. Lika gott på egen hand som till äppelpaj med vaniljglas och även krämiga ostar.

Terreno Chianti Classico 2019

(nr 50966, 179 kr, ordervara, säljs i kolli om tre flaskor)

Klassisk och ekologisk sangiovese från svenskägda gården Terreno, som även driver The Winery Hotel. Röda körsbär, vilda hallon, cederträ och snygga tanniner tar plats i glaset.

Skepparps Grand Prix Solaris 2021

(nr 93740. 299 kr, tillfälligt sortiment)

Svenska pigga bubblor på hybriden solaris bjuder upp till smakfest. Mängder med citrus, mineraler och syror på topp. Gott och kul!

Kullabergs Vingård Askesäng 2021

(nr 91200. 344 kr, tillfälligt sortiment)

Hybriddrivorna souvignier gris och solaris möts och skapar aromer av vita blommor, apelsin, nektar, citronskal och örter. Häftigt!

Artikeltaggar

Grand PrixGrythyttanMat och dryckMedelhavetSkåne länVin