Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnohälsovården ska fungera

Publicerad:
I ett län som Värmland med långa avstånd, är det viktigt att man som blivande föräldrar känner trygghet under graviditet och inför förlossning, oavsett var man bor, skriver Johan Hultberg (M) med flera.
I ett län som Värmland med långa avstånd, är det viktigt att man som blivande föräldrar känner trygghet under graviditet och inför förlossning, oavsett var man bor, skriver Johan Hultberg (M) med flera. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaterna vägrar att acceptera en hälso- och sjukvård som inte är jämställd. Vi har därför drivit på för att skapa en mer jämställd hälso- och sjukvård. Tidöavtalet innehåller viktiga förslag för att säkerställa detta, skriver Johan Hultberg (M) med flera.

Imorgon, den 28:e maj är det Mors dag. Sverige ses ofta som ett jämställt land men i hälso- och sjukvården finns mycket kvar att göra. Inom ramen för Tidöavtalet har den moderatledda regeringen tagit de första stegen mot en mer jämställd hälso- och sjukvård. För alla kvinnor. Rapporter från organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att flickor och kvinnor har svårt att hitta rätt i hälso- och sjukvården. Men det omvända gäller också, vården har svårt att vägleda kvinnor till rätt instans när det gäller tillstånd och sjukdomar som drabbar flickor och kvinnor.

Moderaterna vägrar att acceptera en hälso- och sjukvård som inte är jämställd. Vi har därför drivit på för att skapa en mer jämställd hälso- och sjukvård. Tidöavtalet innehåller viktiga förslag för att säkerställa detta. Konkret handlar det bland annat om forskning om kvinnors sjukdomar och hälsa, om att modernisera abortlagstiftningen för att öka kvinnors självbestämmande och göra det möjligt för kvinnor som vill att, göra en hemabort. Tyvärr så finns det idag väsentliga skillnader inom vården för olika grupper av kvinnor. Främst mellan låg- och högutbildade kvinnor och mellan kvinnor födda i Sverige och födda utanför Europa. Vi vill stärka förlossningsvården och göra den mer tillgänglig, personcentrerad och jämlik.

Den moderatledda regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell förlossningsplan. Syftet är att stärka förlossningsvården, öka tillgängligheten och kvaliteten. Under

2023 gör regeringen en satsning på förlossningsvården på hela 1,6 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat användas för särskilda insatser för att stärka tillgängligheten till mödrahälsovården och förlossningsvården i hela Sverige.

I ett län som Värmland med långa avstånd, är det viktigt att man som blivande föräldrar känner trygghet under graviditet och inför förlossning, oavsett var man bor. Att öka möjligheterna att använda digitala vårdbesök eller hemmonitorering när det passar tycker vi är angeläget. Men också att man snabbt kan få tillgång till den absolut bästa vården om någon komplikation uppstår. Det är därför viktigt med närhet till avancerad specialistvård och att barn och mamma snabbt kan förflyttas exempelvis med flygande ambulansvård om det skulle behövas.

Under mandatperioden kommer regeringen att genomföra en omfattande reformagenda för att stärka kvinnors hälsa och skapa en mer jämställd vård. Även i Region Värmland kommer Moderaterna ha stort fokus på kvinnors hälsa. Varje kvinna ska känna sig sedd inom hälso- och sjukvården. Oavsett om hon står inför något så livsomvälvande som att föda barn eller lider av klimakteriebesvär. Ingen kvinna ska behöva lida i tystnad.

Johan Hultberg, Gruppledare för Moderaterna i socialutskottet

Fredrik Larsson, Regionråd för Moderaterna i Region Värmland

Stina Höök, Regionråd för Moderaterna i Region Värmland

Artikeltaggar

EuropaFörlossningFredrik LarssonJämställdhetJohan HultbergModeraternaRegion VärmlandSjukvårdSocialstyrelsenStina HöökVårdVård och omsorgVärmlands län