Hoppa till huvudinnehållet

Jonas runstreak är intakt - närmar sig 2 000 dagar: ”Det vore häftigt”

Publicerad:
Så här såg det ut när Jonas Noaksson sprang för 1000:e dagen i rad. Under onsdagen var han uppe i dag 1630.
Så här såg det ut när Jonas Noaksson sprang för 1000:e dagen i rad. Under onsdagen var han uppe i dag 1630. Foto: Fredrik Finnebråth

Vi har tidigare skrivit om den runstreak Jonas Noaksson från Sunne gett sig ut på. Då hade han sprungit 1 000 dagar i sträck.

Nästan två år senare har sviten stärkts - trots att han är nyopererad.

– Så länge jag tycker att det är roligt fortsätter jag, säger han.

I december 2018 började Jonas Noaksson sin osannolika svit. För att officiellt klara en runstreak ska sträckan vara minst 1,6 kilometer per dag, det vill säga en engelsk mile.

Inte visste han då att runstreaken, nästan fem år senare, skulle vara intakt.

När vi når Jonas Noaksson på telefon har han - inte helt otippat - nyss kommit hem från en löparrunda.

– Jag är uppe i 1 630 dagar nu, konstaterar han.

Det går inte riktigt lika enkelt längre.

– Jag har åkt på lite problem efter vägen, bland annat fick jag corona. Men jag hade tur att jag bara fick huvudvärk, så jag kände mig pigg och kunde fortsätta springa mig igenom det. Men då körde jag minimum, det handlade mer om att jag skulle hålla liv i streaken.

Det kan tyckas som att den här tiden på året borde vara en bra tid att springa i. Inte för Jonas.

– Tyvärr är jag allergisk mot pollen så det brukar vara en tung period nu, men det är bara att acceptera. Det blir bättre sen.

Nyopererad

Jonas Noaksson var en van löpare även innan han började sin runstreak, och hade därför mycket med sig. Men den senaste tiden har utmaningarna varit stora för 47-åringen.

– Jag har haft problem med ljumskbråck och opererade mig för det nyligen.

Men inte ens en operation satte stopp för runstreaken.

– Att springa efter det var bland det värre jag har gjort. Fördelen med ljumskbråck är att de lägger in nät, när de väl gjort det kan man inte förvärra skadan. Teoretiskt sett kan man göra vad som helst, men smärtan kan bli värre. Så jag orkade springa, men jag har dragit ner rejält på distanserna sedan dess.

– I dag sprang jag fem kilometer, det är det längsta jag sprungit sedan operationen. Tanken är att försöka komma tillbaka till de gamla distanserna, mellan sju-åtta-nio kilometer varje dag.

"På sikt blir du en bättre löpare, du skadar dig inte, kroppen får tid att träna upp småmuskler och hjärtat och lungor mår bra på sikt.”
"På sikt blir du en bättre löpare, du skadar dig inte, kroppen får tid att träna upp småmuskler och hjärtat och lungor mår bra på sikt.” Foto: Fredrik Finnebråth

Jonas Noaksson har redan inspirerat andra i sin närhet att göra samma sak. Han tycker att fler borde testa.

– Med lite vilja kan i stort sett vem som helst göra det här, det handlar om att avsätta tiden på rätt sätt.

Några tips från Jonas, innan man ger sig ut på en runstreak:

– Spring långsamt. Många springer för fort, drar man ner tempot lite kommer man över tid orka springa mycket mer och även längre pass. Det är stor risk att man skadar sig om man anstränger sig för mycket. Min maxpuls är runt 184 men när jag springer mina löppass är den mellan 105-115, alltså väldigt låg ansträngning. På sikt blir du en bättre löpare, du skadar dig inte, kroppen får tid att träna upp småmuskler och hjärtat och lungor mår bra på sikt.

– Skaffa dig en träningskamrat, jag har ofta sällskap och det gör mycket att ha några att prata med under tiden. Det finns även jättefina vandringsleder att springa på i kommunen, så som Gruvrundan.

Närmar sig 2 000 dagar

Hur länge Jonas Noaksson tänker springa? Det vet han inte. Håller han i sviten når han 2 000 dagar om nästan exakt ett år.

– Jag tänker inte så mycket på det, jag tar det dag för dag. Någon gång kommer jag att bryta, men jag hoppas att jag kan välja det själv. Jag tycker inte att det är betungande att gå ut och springa, så länge det är roligt kommer jag att fortsätta. Det är klart att det vore häftigt att nå ännu ett jämnt tusental, säger Jonas Noaksson.

Jonas har sprungit 1 000 dagar i rad: ”Ett sätt att hålla liv i träningsglädjen”

Artikeltaggar

Motion och hälsaSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.