Hoppa till huvudinnehållet

Hållbarhet i fokus när startups möter investerare

Publicerad:
Projekgruppen för A-match från vänster: Margareta Callert, Almi, Carina Wikman Nordea, Stefan Skoglund, Compare och Digital well ventures, Sandra Sundbäck, Paper province,  Anna Lundmark Lundbergh, Almi Värmland, Patrik Bångerius, Karlstads universitet och Victor Isaksen, Sting bioeconomy.
Projekgruppen för A-match från vänster: Margareta Callert, Almi, Carina Wikman Nordea, Stefan Skoglund, Compare och Digital well ventures, Sandra Sundbäck, Paper province, Anna Lundmark Lundbergh, Almi Värmland, Patrik Bångerius, Karlstads universitet och Victor Isaksen, Sting bioeconomy.

Nu är det snart återigen dags för investerarforumet A-match i Karlstad.

Eventet är en stor möjlighet för entreprenörer att hitta investerare som ska lyfta deras spirande bolag ur startblocken.

Det är nio hoppfulla startups från Mellansverige och Norge som på tisdag, 30 maj, möter investerare på Nöjesfabriken.

Cirkularitet och hållbarhet är en stark trend bland affärsidéerna, oavsett om branchen i fråga är tillverknings- och livsmedelsindustri eller leksaker. Alla bolag har produkter och tjänster med tydligt fokus på hållbarhet och cirkularitet.

– Hållbarhetsfrågan har funnits på vår agenda länge, därför känns det bra att vi på ett konkret sätt kan lyfta fram startups som på olika sätt bidrar till en grön omställning. Och egentligen skulle jag inte kalla det för en nisch, idag behöver alla företag hantera hållbarhetsaspekten för att lyckas, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland i ett pressmeddelande

A-match

Bakom A-match står Almi Värmland, Almi Invest Norra Mellansverige, Nordea, Sting bioeconomy, Karlstads universitet, Paper province, Compare och Digital well ventures.

A-match är ett investerarevent i Värmland, med syfte är att skapa ett nätverk där både regionala och nationella bolag och investerare kan mötas.

Historiskt sett har en majoritet av bolagen som medverkat i A-match landat en investering efter sin medverkan.

Norge representeras för tredje upplagan i rad, den här gången genom Norse biotech. Bolaget har en konkret koppling till Värmlands smarta specialisering kring skoglig bioekonomi, genom att erbjuda kosmetikaindustrin ett substitut från björkbark.

– Det är väldigt roligt att vi öppnar upp gränsen, både för investerare och bolag, mellan Norge och Sverige. Vi behöver det samarbetet för att bygga ett starkare investerarklimat, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Lyckat draknäste på NöjesfabrikenTre värmländska företag med när entreprenörer möter investerareTio företag tog chansen att locka investerare: ”Extra starkt finalfält i år”

Även MicroDri och CellOfibers är startups med anknytning till skogsindustrin. Det förstnämnda med en helt ny teknik för virkestorkning och det senare genom ett skogsbaserat material som kan ersätta frigolit.

Tre värmländska

Tre av bolagen har sitt säte i Värmland. Visibla och SavingsTracker anknyter starkt till hållbarhetsfrågor inom tillverkningsindustrin, medan det tredje, PlayD8, vill skapa en mer cirkulär marknad för leksaker.

Bland de pitchande bolagen finns också Göteborgsbaserade Vividye som har tagit fram ett borttagbart textiltryck som gör det möjligt att återanvända och återvinna mer av den textil som finns på marknaden idag.

Fisk och insekter

Slutligen finns också två bolag som på olika sätt representerar livsmedelsindustrin. Fernandi Innovation har en ny typ av förpackning som har potential att ersätta metall- och plastförpackningar. Företaget Johannas kapar i sin tur hela producentkedjan, och erbjuder nyckelfärdiga anläggningar för både lokal och stadsnära matproduktion. Det möjliggör ett slutet kretsloppssystem som levererar både fisk, grönsaker – och insekter – till bordet.

Artikeltaggar

AlmiAnna Lundmark LundberghFredrik LindroosHållbarhetKarlstadKarlstads universitetNäringslivNöjesfabrikenNordeaSting Bioeconomy

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.