Värmländsk favorit i Elitloppet: ”Kan inte vara bättre än vad han är nu”

Publicerad:
San Moteur vid vinsten i Paralympiatravet på Åby. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

På söndag är det dags för Elitloppet.

Förhandsfavoriten kommer från Värmland och heter San Moteur.

Sexåringen är dessutom av en genuin värmländsk stam sedan exakt 30 år tillbaka.

– Det var under Elitloppsauktionen 1993 som jag och pappa köpte Tiba Lavec, berättar Håkan Arvidsson.

Guide: Allt du behöver veta inför Elitloppet

Tiba Lavec var ett lyckoköp för 90 000 kronor och hon vann till exempel Breeders Crown-finalen i Halmstad 1994 tillsammans Bernt I Arvidsson.

Men det var inte bara på tävlingsbanan som Tiba Lavec var lyckosam, hon sprang in 1,4 miljoner kronor, utan även i aveln.

Tiba Lavec lämnade Kissy Suzuki som i sin tur är mor till Aung San Suu Kyi. Den sistnämnda är mor till San Moteur.

Så det är en idel ädel Arvidsson-stam som är grunden för årets förhandsfavorit i Elitloppet men det finns en knorr till i det hela.

På dagen 30 år

Tiba Lavec ropades in på auktion den 28 maj 1993 och på dagen 30 år senare kan alltså San Moteur vinna Elitloppet!

– Det finns faktiskt en värmländsk anknytning till när det gäller Tiba Lavec. Innan vi köpte henne på auktion, som tvååring, var hon en kort tid i träning hos Bertil Rogell på Färjestad. Det var där jag såg henne i ett jobb och tyckte att hon såg fin ut, berättar Håkan Arvidsson.

Sedan dess har det alltså gått 30 år och nu står Arvidsson med en egen uppfödning som är Elitloppsfavorit.

San Moteur har gjort två starter i år och efter den enkla segern på hemmaplan vid årsdebuten under långfredagen vann han Paralympiatravet på Åby precis lika enkelt.

– Efter starten på Åby har det varit väldigt bra, ja det har varit perfekt hela tiden. San Moteur hade gått fram väldigt mycket mellan starterna på Färjestad och Åby. I den senaste starten var han i bra form men nu är den ytterligare ett snäpp bättre. Han kan inte vara bättre än vad han är nu, berättar Arvidsson.

Visar en ny egenskap?

San Moteur hamnade i det andra Elitloppsförsöket och de fyra främsta går till final. Det fanns en liten risk att han skulle få innerspåret, vilket inte var önskvärt, men det blev spår sex.

–Vi hade spår fyra, tre, fem och sex i önskeordning så det är okej. Hade vi fått spår ett hade det varit det värsta tänkbara, ett möjligt strulläge med många startsnabba hästar utvändigt.

Just startsnabbhet är inget som San Moteur har visat än, men den finns där.

– Jag tror att Björn kommer att köra till en bit från start. Det finns en uppfattning om att San Moteur inte är startsnabb, men det är han såklart med sin speed. Björn har bara kört på säkerhet den första biten hittills i karriären, avslöjar Håkan Arvidsson.

San Moteur vid det sista finslipande jobbet under torsdagen.
San Moteur vid det sista finslipande jobbet under torsdagen. Foto: Jessica Jonsson

Och han fortsätter om heatet som San Moteur har lottats i.

– Man tycker alltid att man hamnar i det hårdaste heatet... Varje häst som vi möter är egentligen hur bra som helst. Men San Moteur känns så jäkla bra och jag vet hur nöjd Björn var med honom senast när det var mycket krafter kvar i mål. Vi förväntar oss att San Moteur är med där framme.

Finns en dress men...

Stall Arvidssons hästar tävlade alltid i en lila-gul ägardress tidigare. Den kommer inte Björn Goop att köra i på söndag utan det blir hans ordinarie blå dress.

– Den dressen hade pappa och jag körde i en blå-gul när vi ägde hästarna helt och hållet själva. Vi har tagit fram en annan dress som är mönstrad på samma sätt som den lila-gula men i guld och svart för San Moteur. Men ska jag vara ärlig så blir man lite skrockfull och när det har gått så bra vill vi inte ändra. Jag vet inte om det kommer att bli ändrat någon gång.

Men är det inte lite frestande att använda den klassiska lila-gula dressen med tanke på stammen i San Moteur?

– Så är det, det sticker jag inte under stol med. Men samtidigt när San Moteur bara vinner och vinner vill vi inte ändra på något...

Elitloppet – nu peakar livet

Artikeltaggar

Björn GoopElitloppetHåkan ArvidssonSan MoteurSolvallaTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare