Skär ner antalet chefer och avskeda kommunikatörerna i Region Värmland

Publicerad:
Skär ned antalet chefsled till ett absolut minimum. Det finns, för skattebetalarna, inget värde i att fler får kalla sig ”direktör”, snarast det motsatta, skriver insändarskribenten. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag blir mer än litet bestört över hur Region Värmlands sjukvårdsverksamhet synes att hantera våra skattemedel. Det omorganiseras och tillförs fler kostsamma chefsled och det ”investeras” i rena dumheter av olika slag.

Vilka slags mindre begåvade investeringar det handlar om avstår jag från att specificera av hänsyn till mina källor. En allmänt känd sådan torde dock vara ombyggnaden av CSK där det föreligger stor risk för fördyringar jämfört med vad som har budgeterats.

Man skall dock inte gnälla utan att komma med förslag till hur det kan bli bättre vilket härmed görs. Förslag till förbättringar/förändringar utan inbördes prioritet;

– Skär ned antalet chefsled till ett absolut minimum. Det finns, för skattebetalarna, inget värde i att fler får kalla sig ”direktör”, snarast det motsatta.

– Avskeda kommunikatörerna. En chef kan gott få svara för sig själv – det ligger i rollen.

– Rekrytera chefer från andra branscher. Det finns egentligen inga behov av ”erfarenhet från vårdsektorn”, mer än att tillåta att inaveln fortsätter.

– Inför incitamentsbaserade sparprogram. Det finns alltid ett sätt att göra samma sak billigare och ofta ett sätt att göra en bättre sak billigare.

– Tag tillvara första linjens personals kompetens bättre och få dem att bli lyssnade på.

– Centralisera de funktioner som blir billigare att centralisera och låt bli att hålla igång operationsverksamhet bland satellitlasaretten för dyra pengar.

– Driv på vad gäller ”ständiga förbättringar”. En organisation måste ständigt utvecklas genom nya arbetssätt och annat.

– Få cheferna att inse att de arbetar för allmänna medel och inskärp kostnadsansvar.

Regionskatten är en dryg kostnad för varje skattebetalare och den går att sänka. Frågan skall alltid vara hur man levererar en bättre produkt billigare. Att axiomatiskt anta att bättre alltid måste bli dyrare är fel, helt fel, speciellt om man inte själv står för notan, och det gör väl inte Regionens chefer eller dess styrelse, mer än till en liten, liten del?

Argus

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadEkonomiInvesteringarOrganisationerRegion VärmlandStyrelser

Läs vidare