Hoppa till huvudinnehållet

Olle Eriksson Ek tillbaka i Sverige – berättar om varför det blev Modo

Publicerad:
Olle Eriksson Ek är tillbaka i svensk hockey och kommer att spela i SHL för Modo.
Olle Eriksson Ek är tillbaka i svensk hockey och kommer att spela i SHL för Modo. Foto: Lisa Olaison

I början av maj presenterades Olle Eriksson Ek av Modo.

Nu har den värmländske målvakten snart tränat i två veckor med sin nya klubb.

– Det är klart att jag är en bättre målvakt nu än när jag åkte till Nordamerika men det är svårt att sätta fingret på hur mycket bättre, säger han.

Det är svårt att komma till Nordamerika som professionell hockeyspelare och är man dessutom målvakt är nålsögat ännu mindre.

Olle Eriksson Ek fick chansen tidigt och stack över till Kalifornien men efter fyra säsonger på den andra sidan Atlanten är han nu tillbaka i svensk hockey. Det blev dock Modo och inte Färjestad.

– Det fanns ett intresse från Modo redan förra sommaren men då tackade jag nej och körde ett år till i Nordamerika. Enligt många medier var jag klar för Modo långt innan jag skrev på.., berättar han.

Nervös matchserie

Men även om presentationen var efter att den hockeyallsvenska finalen mellan Modo och Djurgården var spelad så var han klar för klubben från Ångermanland under matchserien.

– Då var jag hemma i Sverige och kunde se alla matcher. Det var väldigt spännande och roligt, men jag hade inte tagit beslutet att skriva på om det inte skulle bli bra oavsett serie. Det är klart att man vill vara med på en resa i SHL så lite nervös var man när man såg matcherna.

Varför blev det då Modo för den första värmländske målvakten som fått spela en match i NHL?

– Modo har något bra på gång som man bygger upp. Det är en anrik förening som har en stor plats i svensk hockey och är en lugn och skön plats. Det vägde över när jag skrev på.

Tydligheten viktig

Det kommer såklart att bli en konkurrenssituation om förstaplatsen i Modomålet, men med vem vet inte Olle i nuläget.

– Det ska in en mer rutinerad målvakt, men det är inte klart vem det blir. Det är sagt att vi ska kämpa om förstaplatsen. Jag är medveten om att jag kommer att få börja underifrån, men det känns tryggt att ha en inkörningsperiod så man kan jobba i lugn och ro. Jag nöjer mig inte med det och kommer att kriga om förstaplatsen. Men jag gillar tydligheten, det är det viktigaste för mig.

Fyra säsonger i Nordamerika under viktiga utvecklingsår har flyttat fram Olle Eriksson Ek flera positioner som målvakt.

– Det var väldigt roliga år även om det gick upp och ner. Man har lärt sig mycket av att flytta till USA när man var 20 år. Det är år som det händer mycket på och det är en stor skillnad på att spela 30-40 matcher i allsvenskan och fyra fulla proffssäsonger på en hög nivå, säger Olle Eriksson Ek.

Och han fortsätter:

– Det är klart att jag är en bättre målvakt nu än när jag åkte, men det är svårt att sätta fingret på hur mycket bättre jag är. Men jag känner mig trygg i mitt spel.

Hur bra kommer Modo att vara den kommande säsongen?

– Det är väldigt svårt att säga. Vi kommer knappast att vara ett topplag, men det handlar också om hur man får ihop det. Det finns exempel på bra trupper som inte kommit någonstans och så finns det många lag som har varit bottenrankade som blivit bra. Det är inget snack om att Modo kommer att ha en av de billigaste trupperna men vi har också spelare som andra SHL-lag skulle vilja ha.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKalifornienModoNHLNordamerikaOlle Eriksson EkSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.