Nytt album med värmländska metal-veteraner: "Det ska vara fullt jävla ös"

Publicerad:
Nu släpper Vomitory ett nytt album, det första sedan 2011. De har vässat refrängerna så att fansen kan vråla med i texterna om ond, bråd - och stundtals humoristisk - död. Foto: Erik Hansen

Ond, bråd död och elände.

Tio år efter splittringen släpper Vomitory ett nytt album och den här gången ska fansen få något att vråla med i.

NWT pratar dödsångest, refränger och zombiehumor med Tobias Gustafsson.

Vomitory är dött. Länge leve Vomitory.

Likt Lazarus reser sig det värmländska death metalbandet ur askan och släpper ett nytt album, det första sedan "Opus Mortis VIII" 2011 och avskedet två år senare. Gruppen återuppstod för en hyllningsspelning 2017, sedan har det ena lett till det andra och nu ligger det nionde albumet "All Heads Are Gonna Roll" ute.

– Det är klart det är lamt att lägga av och sedan komma tillbaka efter några år, säger Tobias Gustafsson, gruppens trummis och låtskrivare.

– Vi hade kört nonstop i 24 år och kände oss klara. Sedan kom tanken på 30 årsfirande som en ursäkt för att köra, det var ju så oerhört kul att spela tillsammans.

Vomitory bildades redan 1989 och när 30-årsfirandet med konserter runt om i världen fick avbrytas för att invänta en pandemi tog medlemmarna helt enkelt beslutet att dra ingång bandet igen, med full kraft.

– Det är för kul för att låta bli. Nu är allas liv mer i fas, det är enklare med familjepusslet. Vi bestämde oss för att ta ett omtag, vi ville bli ett band på riktigt igen. Nu är tanken att vi kör på som back in the days – plattor, ut och spela, skriva nytt.

Vomitory firar det nya albumet med konsert på Nöjesfabriken i Karlstad den 2 juni.
Vomitory firar det nya albumet med konsert på Nöjesfabriken i Karlstad den 2 juni. Foto: Erik Hansen

”Vi behöver bara vara Vomitory”

Genom åren har Vomitory fått en allt mer uppskattad position, genren black metal är relativt smal inom hårdrocken, men gruppen har inspirerat och influerat en rad efterkommande band.

– Det är otroligt smickrande, en är väl lite för ödmjuk för att ta till sig det. Men det är klart det är kul.

Inför skivsläppet gjorde Tobias Gustafsson en Spotifylista med några av de låtar som inspirerat "All Heads Are Gonna Roll" (sök på Tobias Gustafsson essentials). Här finns låtar med band som Sodom och Terrorizer.

– Jag är rotad i en tradition. Visst, ibland upptäcker jag nya band men de influerar mig nog inte när jag skriver. Överlag lyssnar jag faktiskt inte så mycket på death metal.

Han nämner King Diamond och Iron Maiden som favoriter.

– At The Gates är ett band som jag tycker är svinbra, men det är inget som jag inspireras av när jag skriver till Vomitory.

När gruppen arbetade med nytt material behövdes ingen ritning för hur musiken skulle byggas, det som är Vomitory sitter i ryggraden på de fyra medlemmarna.

– Vi har erfarenheten och vet vad vi håller på med. Vi behöver bara vara Vomitory. Men, vi har faktiskt pratat en del om hur den nya skivan skulle vara jämfört med våra tidigare. Det har vi aldrig gjort tidigare, vi har bara kört på.

"All Heads Are Gonna Roll" rymmer låtar som singeln "Raped, Strangled, Sodomized, Dead", "Dead World" och "Ode to The Meat Saw". Tanken med de nya låtarna var tydligare refränger.

– Vi har alltid haft refränger men de har varit mer eller mindre tydliga. Nu försökte vi göra dem mer minnesvärda och ge publiken något att vråla med i. Jag tycker vi har lyckats bra med det.

Överlag har riktlinjen varit pang på, inga krusiduller.

– Förra plattan var lite onödigt krånglig. Nu har vi gått tillbaka till hur vi lät i början av 00-talet. Mer rakt på.

Tobias Gustafsson skriver musiken tillsammans med basisten och sångaren Erik Rundqvist som skriver alla texter.

– Vi har jobbat mer tillsammans än tidigare. Textmässigt finns det inget koncept eller liknande, men vi håller oss inom våra death metal-ramar. Det är ond bråd död och elände.

En del är väldigt fantasieggande, fortsätter Tobias Gustafsson.

– Ibland nära gränsen till det komiska. En låt som "Dead Man Stalking" till exempel – den är rätt extrem med sitt zombietema. Det blir humor, i alla fall i våra öron. Men texten i den avslutande låten "Beg For Death" är något helt annat. Där beskrivs en krigssituation där du ligger på marken under en flygräd. Dödsångest. Hellre död än att genomlida eländet.

– Texterna ger sig ganska enkelt – vi ger full sula på allt hela tiden. Enkelt uttryckt. Det är extrem musik, det ska inte vara för dynamiskt och nyanserat. Det ska vara fullt jävla ös. Annars är det inte döds.

”All Heads Are Gonna Roll” finns ute nu. Den 2 juni firar Vomitory skivsläppet tillsammans med Exciter och Kvaen med konsert på Nöjesfabriken. Sedan väntar festivaler i Tyskland, Schweiz, Tjeckien, Belgien, Nederländerna och England.

FAKTA: Vomitory

Vomitory bildades i Forshaga 1989.

"All Heads Are Gonna Roll" är gruppens nionde album.

Medlemmar: Tobias Gustafsson, Urban Gustafsson, Erik Rundqvist , Peter Östlund.

Artikeltaggar

Dead WorldHårdrockIron MaidenKing DiamondKonserterMusikNöje/KulturOpusPeter ÖstlundSångSchweizTerrorizerThe GatesTysklandVomitory

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare