Kustbevakningens utmaningar – så ofta är de i norra Vänern: ”En sårbarhet”

Publicerad:
På Vänern har Kustbevakningen ett stort fartyg, KBV 051, som mäter 41 meter och väger 375 ton. Fartyget har sin kajplats i Lidköping och Kustbevakningens station finns i Vänersborg. Foto: Thomas Kühnel

Från Vänersborg ska Kustbevakningen övervaka Vänern – Sveriges största sjö och Europas tredje största.

– I snitt blir det ungefär två-tre dagar i veckan som vi är i norra Vänern, säger stationschefen Jeanneth Forsberg.

Nu kan stationens 14 anställda utökas till 19 till slutet av nästa år.

I sin årsrapport för 2022 skriver Kustbevakningen att det finns ”en sårbarhet sett till antalet kustbevakningstjänstemän” i Umeå, Örnsköldsvik och Hudiksvall samt att ”liknande sårbarhet har identifierats i insjöarna”.

Därför ska personalstyrkan i Vänersborg, med ansvar för Vänern, öka. I dag finns 14 anställda som enligt prognos ska bli 19 med stationschef i slutet av 2024 allt eftersom nya aspiranter blir klara.

– Grovt uppskattat är vi bemannade cirka 65 procent av årets dygn för att kunna gå till sjöss i Vänern. Sårbarheten ligger i att vi under övrig tid har beredskap med hjälp av personal som är stationerad på Kustbevakningen i Södertälje, vilket innebär lång framkörningstid om något skulle hända då, säger Jeanneth Forsberg, stationschef i Vänersborg.

Jeanneth Forsberg, stationschef på Kustbevakningen i Vänersborg.
Jeanneth Forsberg, stationschef på Kustbevakningen i Vänersborg. Foto: Kustbevakningen

Så ofta är Kustbevakningen i Värmlands län

Kustbevakningen skriver i sitt budgetunderlag att de har "tydliga begränsningar i de stora insjöarna och har identifierat ett stort behov av att stärka förmågan till miljöräddning, vilket kräver resurser”.

Även årsrapporten betonar att ”i våra stora insjöar har myndigheten särskilda utmaningar att upprätthålla en tillräckligt god miljöberedskap”.

På frågan om hur ofta Kustbevakningen är i Värmlands delar av Vänern säger Jeanneth Forsberg:

– Uppskattningsvis fördelas tiden lika mellan norra och södra delen av Vänern, lite beroende på årstid. I snitt blir det ungefär två-tre dagar i veckan som vi är i norra Vänern.

När Kustbevakningen inte är på plats kan de få hjälp av polis, räddningstjänst och Sjöräddningssällskapet. De har även ett nära samarbete vid olyckor. Sjöpolisen har tre båtar i Göteborg men har inte haft en permanent båt i Vänern sedan våren 2003.

Kustbevakningen har både ribbåtar och ett stort fartyg på Vänern.
Kustbevakningen har både ribbåtar och ett stort fartyg på Vänern. Foto: Thomas Kühnel

Kustbevakningen har ett fartyg i Vänern

I Vänern har Kustbevakningen sitt 41 meter långa fartyg KBV 051, ett par ribbåtar och vattenskotrar. KBV 051 renoverades 2021 för att vara operativ i ytterligare tio år och under ett drygt halvår fanns då ett ersättningsfartyg i Vänern.

Fartyget förtöjer i Lidköping då kajen i Vänersborg inte räcker till, men det finns även möjlighet till förtöjningsplats i Karlstad.

Under året har Kustbevakningen ett projekt för att se över risker med dricksvattentäkter och hur skyddet kan öka i Vänern. Det sker bland annat i samarbete med MSB, räddningstjänst, kommuner, länsstyrelser och VA-producenter. Syftet är också att skapa ett gemensamt nätverk.

Vänern förser med Mälaren och Vättern en tredjedel av Sveriges befolkning med dricksvatten så ett miljöfarligt utsläpp vid en råvattentäkt kan få stora konsekvenser.

– Vi ska bland annat ha en stor övning i Karlstadsområdet den 4 oktober, säger Jeanneth Forsberg.

Läs mer:

Kustbevakningens generaldirektör om personalbristen: ”Allvarligt”Kravet från förbunden: ”Polisbåt i Vänern till båtsäsongen 2023”

Artikeltaggar

BåtarBrott, lag och rättDricksvattenFartygKustbevakningenLidköpingMyndigheterSäkerhetSjöar och havSjöfartSjönödSjöpolisenSjöräddningTherese MattssonTrafikTrafikkontrollerVänernVänersborgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare