Laddade och klara för årets Krut-runda: ”En härlig happening”

Publicerad:
Här är några av de medverkande på Krutrundan 2023 samlade. Den 27 och 28 maj är det dags för årets konstrund i Ulvsby-trakten. Foto: Lena Richardson

Krut-rundan är laddad för 2023 års upplaga. I helgen väntar 38 utställare fördelade på 22 platser i Ulvsbybygden på besök.

– Det är en härlig happening, säger konstnären Håkan Gidebratt, en av de rutinerade utställarna.

Han håller till på punkt 11 på Krut-kartan, tryggt placerad i ateljén vid Edsgatan.

– Jag tycker det är ganska fantastiskt att man kan verka där man bor. Jag har mina tavlor nere i Frankrike, på Carlstad art gallery och så får man träffa folk här hemma, säger han.

Krut-rundan pågår både lördag och söndag och han ser fram emot att släppa in besökarna som åker runt på jakt efter nya konstupplevelser.

Håkan Gidebratt ser fram emot årets Krut-runda.
Håkan Gidebratt ser fram emot årets Krut-runda. Foto: Lena Richardson

– Det blir också en social grej. Det är många man känner, några man inte sett på länge och så kommer det nya som har med sig vänner och bekanta. Det är en härlig happening. Nu har jag varit med så länge att det blivit en tradition. Jag kommer inte ens ihåg hur många år det är!

Så är också Krut-rundan en konstrunda som hållit under mycket lång tid.

– Det beror ju på att det är människor som är engagerade och brinner för sin hembygd, säger Håkan Gidebratt.

Gästutställare från Åmål

Nästan alla medverkande på rundan bor i bygden eller har andra kopplingar hit, men årets gästutställare har hämtats från Dalsland. Gunilla Ekemark från Åmål intar Tälleruds hembygdsgård med sina fritt skapade akvareller. Hon berättar att hon ibland börjar med att ”bara smutsa ner” papperet och se vilka spår hon kan slå in på:

Gunilla Ekemark från Åmål är årets gästutställare.
Gunilla Ekemark från Åmål är årets gästutställare. Foto: Lena Richardson

– Men konstigt nog blir det ofta människor eller hus i alla fall. Det finns nog i det undermedvetna. Många är så att de bestämmer väldigt innan och har klart för sig precis, men jag har det nog nånstans som jag inte vet om, säger hon.

Många olika konstnärliga uttryck ryms bland de 38 medverkande och det blir en salig blandning av proffs och amatörer och även olika tekniker, färgskalor och temperament, vilket förstås är en del av charmen med en konstrunda.

– Alla är vi i olika skeden i livet och det är många som har talang! säger Håkan Gidebratt.

Ser du 140 får på en åker, kan du vara på rätt väg hem till Anki Fahlstad. Hon bor bredvid Lindås lamm i Lindås.
Ser du 140 får på en åker, kan du vara på rätt väg hem till Anki Fahlstad. Hon bor bredvid Lindås lamm i Lindås. Foto: Lena Richardson

Anki Fahlstad gillar också blandningen.

– Att njuta av vackert väder, kultur och svensk sommar, det kan ju inte bli bättre än så. Jag tror att det kommer att bli hur trevligt som helst. Positiv energi!

Hon har varit med förut, men i år har hon ny adress för ifjol flyttade hon till Lindås.

– Nu hoppas jag att folk hittar ut. Jag är på sista stället, nummer 22, längst bort. Jag hoppas många hittar hem!

Ailie Hermansson och Ann Hjelm Lövenhamn har gjort en bagge respektive häst i keramik till samlingsutställningen i församlingshemmet i Alster. Den är en bra startpunkt på Krut-rundan.
Ailie Hermansson och Ann Hjelm Lövenhamn har gjort en bagge respektive häst i keramik till samlingsutställningen i församlingshemmet i Alster. Den är en bra startpunkt på Krut-rundan. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AlsterÅmålEdsgatanGunilla EkemarkKarlstadKeramikKonstNöje/KulturTraditionerUlvsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare