Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen planerar köpa Centrumhuset – och sätta stopp för det högerextrema gymmet

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
På andra våningen i Centrumhuset håller en högerextrem organisation till. Nu vill kommunen köpa upp fastigheten och kicka ut organisationen.
På andra våningen i Centrumhuset håller en högerextrem organisation till. Nu vill kommunen köpa upp fastigheten och kicka ut organisationen. Foto: Helena Karlsson

På det högerextrema gymmet i Deje tränar och samlas radikala från hela landet.

Nu vill den politiska ledningen i kommunen köpa Centrumhuset som gymmet finns i – och kicka ut dem.

– Blir det en affär är dagarna räknade för gymmet, säger Per Lawén (S).

NWT har tidigare berättat om Gym XIV i Deje i Forshaga kommun som blivit ett slags center för det nya trenden inom de högerextrema rörelserna.

Här tränar högerextrema från hela landet: ”För att bygga upp sin våldskapacitet”

Där har högerextrema från hela landet samlats för att träna och för ideologisk skolning.

En utveckling som både Expo och Agera Värmland – organisationer som kartlägger extremism – ser oroligt på.

Det är på andra våningen i Centrumhuset i Deje, som är privatägt, som organisationen håller till.

Men kanske inte länge till.

Per Lawén (S), ordförande i kommunstyrelsen Forshaga kommun, vill nu att kommunen köper Centrumhuset.
Per Lawén (S), ordförande i kommunstyrelsen Forshaga kommun, vill nu att kommunen köper Centrumhuset. Foto: Veronica Alvarez

Enligt Per Lawén (S), kommunstyrelsens ordförande, håller man nu på att förbereda ett ärende till kommunfullmäktige 20 juni om att köpa fastigheten.

– Vi behöver göra någonting och det här är en bra lösning, säger han.

Gymmets verksamhet i Centrumhuset är en av anledningarna till varför kommunen vill göra köpet. Utöver gymmet har frågan också diskuterats länge om husets vara eller icke-vara.

– Det finns ett stort allmänintresse i frågan. Miljön som vi bor i är viktig och därför är det nödvändigt att vi går in och gör det här köpet.

– Det är föga attraktivt att Deje förknippas med högerextrema, helt enkelt. Det är inte trevligt att ha en sådan här verksamhet i kommunen, naturligtvis.

Forshaga kommun styrs nu av Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet, som har majoritet, så förslaget om att köpa huset kommer med stor sannolikhet att gå igenom.

Här samlas högerextrema från hela landet för kampträning och ideologisk skolning. En lokal i Deje har blivit ett svenskt centrum för den nya trenden inom den högerradikala miljön.
Här samlas högerextrema från hela landet för kampträning och ideologisk skolning. En lokal i Deje har blivit ett svenskt centrum för den nya trenden inom den högerradikala miljön. Foto: Helena Karlsson

Oppositionspartier i kommunen har sedan tidigare flaggat för att man vill att kommunen gör något situationen med Centrumhuset.

– Alla partierna har uttryckt starka åsikter om att vi behöver göra det bästa med det här huset. Det är min bedömning att det inte finns någon annan uppfattning.

Vad huset kan tänkas säljas för är inte spikat.

– Detaljerna är inte klara i avtalet, vi har en god dialog med ägaren.

Blir det ett köp är Per Lawén tydlig med vad som kommer hända med Gym XIV.

– Blir det en affär är dagarna räknade för gymmet.

Kommunchefen Torbjörn Falk har också sett det som problematiskt med att gymmet funnits i kommunen.

– Det ser jag så klart allvarligt på. Vi vill inte att kommunen ska kännetecknas med högerextrema krafter. Vi vill jobba för allas lika värde.

Torbjörn Falk, kommunchef.
Torbjörn Falk, kommunchef. Foto: Daniel Larsson

Enligt honom jobbar kommunen ihop med polisen och räddningstjänsten i en så kallad upptäckargrupp där man försöker följa utvecklingen med bland annat de högerextrema organisationerna i kommunen.

Utöver Gym XIV finns också Hammerskins – en grupp rotad i vit makt-musiken.

– Vi vill att föräldrar ska vara uppmärksamma. Kommunens största oro är att det här ska dra in unga vuxna, vilket kan vara svåra att följa. Det är något vi försöker göra i denna upptäckargrupp.

Kommunchefen ser också positivt på att den politiska ledningen vill ta tag i frågan om Centrumhuset.

– Vi anser inte att Centrumhuset som det är och ser ut just nu har en plats i ett modernt Deje.

Artikeltaggar

Agera VärmlandBostad och byggenCenterpartietCentrumhusetDejeEkonomiFastigheterForshaga kommunKommunstyrelsenOrganisationerPer LawénPolitikSocialdemokraternaTorbjörn Falk

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.