Wiksfors bruk fortsätter utvecklas.
I helgen slår Helene Karlsson på ugnen i det nya bageriet.
– Jag brinner för yrket och det tror jag att man kommer att märka.
Wiksfors bruk i Långserud har blivit en utflyktsdestination de senaste åren.
Här finns blommor, pizza, våfflor och inredning. Och från och med lördag finns även Wiksfors surdegsbageri.
Den som ska knåda degarna och sköta ugnen är Helene Karlsson. Just ugnen håller hon några dagar innan premiären att bli vän med.
– Jag får prova mig fram med lite olika temperaturer och så, så det är tur att jag kan provbaka lite innan i alla fall.
Helene Karlsson har tidigare jobbat på bland annat Krokstad herrgård.
Hur kommer det sig att du tar steget och öppnar eget?
– Det har jag alltid velat. Det har egentligen varit en självklarhet i alla år, men det är mycket som ska passa, säger hon och berättar att hon letat efter rätt tillfälle och plats. Och plötsligt fanns den där, på Wiksfors bruk.
– Jag tror att det är svårt att öppna ett vanlig bageri, men det här är en så unik plats. Här får man också stöd av de andra butikerna. Det känns som att man hör till någonting.
Det är verksamheter som inte hade funkat var för sig, utspritt?
– Nej, precis. Och då hade jag inte vågat tror jag, säger Helene Karlsson.
Vad är det med den här platsen som gör att det drar så entreprenörer?
– Jag tror att det framför allt är miljön och naturen. Och att de har bevarat bruksmiljön. För besökarna tror jag att det är själva upplevelsen. Du kan äta, du kan fika, du kan handla fina inredningsgrejer. Du kan få lite av varje.
Hon erkänner att det är lite av en chansning att öppna ett bageri, i och med det samhällsekonomiska läget. Allt är dyrare nu än för ett par år sedan, men just att öppna i Långserud gör att hon vågar.
Varför behövs ett surdegsbageri här ute på landsbygden?
– För det första finns det inget bageri i närheten. Det ligger väldigt bra vid E18 och det är ganska nära till Norge också. Sen finns det en surdegstrend och det är kul att få bevara den kulturen.
Inredningen är till stor del köpt begagnad, förutom diskmaskin och ugn. Den Helene Karlsson nu försöker bli god vän med. Provbaken visar att de kommer vara mycket bra kompisar vid öppning.
– Jag känner att jag har en väldigt bra grund att stå på, även om jag är en sån som vill ha allt perfekt från början, men man måste begränsa det där också.
Vad är det du kommer att servera kunderna?
– Den största delen blir bröd och en del bakverk som lite större cookies. Så är tanken till att börja med men jag kommer utveckla det framöver.
Allt som serveras kommer att bakas i det helt nya köket. Lokalen har renoverats och fått innerväggar för att fylla den funktion den ska ha.
Hur kommer det att märkas att det är dina grejer som serveras?
– Jag brinner för yrket och det tror jag att man kommer att märka. Att det är bakat med omsorg. Det är min vision att ha lite roligare, spännande smaker. Och att det blir en variation och inte är samma hela tiden.
Surdegstrenden har varit på tapeten ett tag, hur står den sig i dag?
– Jag tycker att den håller i sig och det är väl just framförallt för att det är både gott och nyttigt. Det känns som att det är svårt att tröttna på.
Helenes surdegsbröd kommer att ha en grund gjord på ekologiskt odlat öländskt matvete.
– Han som odlar bor jämt här borta och det är malt i Ölserud på Värmlandsnäs. Och jag köper även mjöl från Fagerås kvarn.
Vad är bästa pålägget på en riktigt bra surdegsmacka?
– På ett ljust surdegsbröd skulle jag säga salami och brie. Jag kommer att ha bröd med lite mer smaker och då räcker det gott och väl med en enkel ostskiva och lite grönsaker, säger Helene Karlsson.
Har du någon sån speciell smak som du gillar att ha i bröd?
– Ja, jag ska göra ett med soltorkade tomater, oliver och medelhavskryddor. Det blir himla gott. Och det passar bra att grilla eller ha till salladen i sommaren.
För många många i Säffleområdet är Helene Karlsson känd som tårtmakare.
– När jag var 22 år hade jag ett litet företag där jag gjorde tårtor. Så folk har redan beställt tårtor och det är ju bara att nappa på det, säger hon.
Går det att göra surdegstårtor?
– Nej, det skulle jag inte säga. Fast man vet aldrig. Bullarna blir ju på surdeg och sen har jag sett att man kan göra någon chokladkaka-variant. Så det är inte omöjligt. Men det är ingenting jag kommer att pröva i början i alla fall, säger hon och skrattar.
Wiksfors bruk är framför allt en sommardestination, men bageriet kommer Helene Karlsson att hålla öppet året runt. Den kallare delen av året hoppas hon kunna sälja bröd till butiker och företag.
Sommartid följer hon de andra verksamheternas öppettider.
– Då blir det tisdag till söndag och jag kommer att öppna så fort jag har något färdigbakat. Det är många sommargäster i närheten och då får man öppna i god tid till frukosten.
Vad är förväntningarna från din sida här nu då?
– Det är att det ska komma kunder och att de ställer upp för mig när jag ställer upp för landsbygden. Jag tycket att det är roligt att få var med och utveckla och bevara landsbygden.