Hoppa till huvudinnehållet

Här medger konsulten: Fel i rapporten om hopptornet

Publicerad:
På We groups webbsajt erkänner man fel i rapporten om Sundstabadets hopptorn.
På We groups webbsajt erkänner man fel i rapporten om Sundstabadets hopptorn.

We group och ”badhuskungen” Mille Örnmark granskas av TV4:s Kalla fakta.

Nu medger konsultbolaget: Det finns fel i den rapport som ledde till att hopptornet i Karlstad akutstängdes.

NWT kan också avslöja tidigare okända uppgifter om hur stängningen gick till – efter en inspektion som handlade om något helt annat.

Det är på bolagets sajt som We group publicerat uppgifter om Kalla faktas granskning av ”badhuskungen” Mille Örnmark.

Där medger man att rapporten som ledde till att hopptornet i Sundstabadet stängdes för snart två år sedan innehåller fel.

I rapporten, som NWT tagit del av, hänvisar man vid flera tillfällen till ”föreskrifter” och skriver i en slutsats bland annat:

”Nuvarande hopputrustning har betydande avvikelser från gällande föreskrifter, så att allmänheten inte bör tillåtas att nyttja utrustningen.”

Men några sådana föreskrifter finns inte och begreppet borde inte varit med i rapporten till kommunen, medger We group i uttalandet.

– Begreppen föreskrift och författning har blandats ihop. Korrekt hade varit att skriva författning, som då hänvisat till produktsäkerhetslagen, säger We groups bolagsjurist, Robin Andersson, på sajten.

Men trots att man medger fel står We group fast vid både bedömningen och rekommendationen att stänga.

Kristin Idskog är kultur- och fritidsdirektör i Karlstads kommun.
Kristin Idskog är kultur- och fritidsdirektör i Karlstads kommun. Foto: Lisa Olaison

Kommunens svar: Ändrar ingenting

Kristin Idskog är kultur- och fritidsdirektör i Karlstads kommun och säger att felet i rapporten ”inte förändrar någonting” vad gäller kommunens beslut.

– Det som varit viktigt för oss är måtten, som ju även Sweco kommit fram till, säger Kristin Idskog.

Hon hänvisar då till den uppföljande rapport som kom ett drygt år efter We groups utdömning.

Du ser ingen risk i att en andra inspektion på något sätt influerades av det som fanns i den tidigare rapporten, där riskerna lyftes fram?

– Jag bara utgår från att Sweco är professionella. Det är mätning vi pratar om, i min värld är det objektivt. Sweco är också ett företag som vi jobbat mycket med inom framförallt teknik- och fastighet.

Mot bakgrund i det som nu kommit fram, är du trygg i att det här blev rätt?

– Absolut. För oss är det viktigt att ha en trygg och säker anläggning. De uppgifter som kommit fram i Kalla fakta är allvarliga, men vi har inte anlitat någon för titlar utan för att mäta. Kan vi inte garantera säkerheten så är det självklart för oss att hopptornen ska vara stängda.

I Kalla faktas granskning riktas hård kritik mot We group som varit involverade i flera stora badhusbyggen i Sverige. Ett av fallen som tas upp handlar om det rekorddyra badhusbygget i Kiruna, där We group sparkades ut efter samarbetssvårigheter, förseningar och en fördyring på flera hundra miljoner kronor.

Hopptornet i Sundsta badhus har svart varit avstängt i två år.
Hopptornet i Sundsta badhus har svart varit avstängt i två år. Foto: Mikael Lindblom

Turerna bakom inspektionen

Den pågående granskningen har medfört att debatten om de stängda hopptornen i Karlstad och Vålberg på nytt blir aktuell.

NWT kan nu avslöja tidigare okända uppgifter om hur det gick till när hopptornen stängdes.

Tre månader innan beskedet om stängningen kom besöktes Sundstabadet av We group och Mille Örnmark. Men konsulterna var inte där för att undersöka hopptornen — utan en klättervägg i upplevelsebadet.

Enligt en tjänstanteckning – som enligt dateringen upprättades först ett år efter besöket – fördes då på tal att undersöka räckena på det flera meter höga hopptornet.

Men när konsulterna fick se hoppanläggning och bassäng identifierades ”ytterligare avvikelser” som ledde till undersökning och rapport varpå hopptornet stängdes.

”Enda leverantören”

Av tjänsteanteckningen framgår också att det gjordes en direktupphandling för utredningsuppdraget och att kultur- och fritidsförvaltningens bedömning är att ”We Group är den enda leverantören på marknaden som har den kompetensprofil och erfarenhet som uppdraget kräver.”

Den som står som ansvarig ingenjör för rapporten är Mille Örnmark, som nu anklagas för att ha ljugit om sin bakgrund och sina utbildningar.

Kostnaden för utredningen var 53 750 kronor. Lika mycket fick We group för utredningen som konstaterade snarlika brister på badhuset i Vålberg.

Efter att hopptornet på Sundstabadet stängdes anlitades We group även för att göra en utredning som landade i att kommunen behöver bygga en ny bassäng för att kunna ta hopptornen i bruk. Ett sådant utbygge har beräknats kosta omkring 50 miljoner kronor.

Det finns inget beslut på om en sådan investering ska göras.

Dömde ut hopptornen i Karlstad – nu avslöjas konsultens falska CVUtspelet om utdömda hopptornen: ”Kommunen verkar ha förts bakom ljuset”Fortsatt kritik mot stängda hopptorn: ”Det är i rutschbanorna det händer”Förslaget: Ny bassäng med hopptorn i SundstabadetHopptornet på Sundstabadet fortsatt avstängt: ”En rejält komplicerande faktor”

Artikeltaggar

BadanläggningarGranskningarInspektionerKarlstadKristin IdskogPolitikSamhälleSundstabadetSwecoTV4UtredningarVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.