Föräldrar: ”Avsätt absolut inte skolans ledning – gör ett fantastiskt jobb”

Publicerad:
Internationella Engelska skolan i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

De vågar inte träda fram med namn. Vad de kallar ”mobben” mot Engelska skolans ledning anser de vara alldeles för stark.

Men de vill heller inte vara tysta:

– Ledningen på Engelska skolan gör ett fantastiskt jobb, säger föräldrar som vill nyansera den skarpa kritik som framkommit de senaste veckorna.

De senaste veckornas medierapportering om Engelska skolan har varit massiv. En skolanställd sitter häktad, misstänkt för barnpornografibrott. Enligt polisen handlar det om ett gigantiskt material där nuvarande och tidigare elever på Engelska skolan förekommer.

Åklagaren om barnporrskandalen: ”Vi har kommit i kontakt med de flesta”

Kritiken mot skolans hantering av den här, och tidigare händelser, har varit hård.

Föräldrar har gått till hårda angrepp mot skolans ledning som de anser har brustit i information, försökt tysta tidigare anklagelser om sexuellt ofredande mot elever och inte lyssnat på elever som försökt berätta om missförhållanden på skolan.

Men alla håller inte med.

– Vi tycker absolut inte att ledningen bör avsättas, säger föräldrar som har flera barn i Engelska skolan.

De är å sin sida kritiska mot media, inte minst NWT, som de menar publicerar osanningar och en felaktig bild om verkligheten.

– Det går 800 elever på skolan, likaså finns det föräldrar till dessa 800 elever. Vi vet inte hur den stora majoriteten, utöver det fåtalet som uttryckt sig i tidningen, tycker. Om du är en förälder som överlag är nöjd kanske man inte vågar framför sin åsikt av rädsla för repressalier från de uppenbart kritiska föräldrarna och deras barn.

Rasar mot skolledningens tystnad – drabbad elev: ”Vi känner oss ignorerade”

Däremot är de helt eniga med kritikerna om att situationen som uppstått är hemsk:

– Det tror jag hela svenska folket håller med om. Pedofili är fruktansvärt. Hela situationen är fruktansvärd, säger en förälder.

– Men att anklaga ledningen för det som inträffat är absurt och tragiskt. Att påstå att ledningen skyddar en pedofil är snedvridet och absolut inte sant.

”På största allvar”

Föräldrarna anser att ledningen tagit händelserna på största allvar och berömmer de senaste veckornas hantering:

– Som föräldrar får vi regelbundet mejl med uppdateringar om vad som händer, det finns professionellt stöd i form av inhyrda kuratorer på plats i skolan och det finns ett telefonnummer dit man kan ringa för att få stöd.

Händelserna på Internationella Engelska skolan i Karlstad rör upp många känslor hos elever och föräldrar.
Händelserna på Internationella Engelska skolan i Karlstad rör upp många känslor hos elever och föräldrar. Foto: Lisa Olaison

Föräldrarna manar till en mer sansad diskussion och mer återhållsamma mediepubliceringar.

– Den utredning om ledningens hantering som ska göras är inte ens klar. Om rapporten skulle visa att skolans gjort det som kan förväntas ur ett helhetsperspektiv då är de här attackerna obefogade, men skadan är redan skedd. Polisens utredning mot den misstänkte mannen är heller inte klar.

De kallar kritiken skoningslös och är djupt besvikna på medias rapportering.

– Det här kan rasera ledningens liv på sikt och de kommer aldrig få full upprättelse. Mobben har redan gått och det är ledningen och deras barn som får ta straffet.

Hur upplever ni att barnen påverkas av de här händelserna?

– Det här är det centrala för hela skolan just nu och det påverkar såklart barnen, inte minst i att de tappar studiero. Det finns heller ingen sansad dialog.

Föräldrarna känner också en oro inför den stundande skolavslutningen och hoppas att de som är arga och upprörda på skolledningen väljer att fira på annat håll – eller helt enkelt stannar hemma.

Föräldrar planerar alternativ skolavslutning för eleverna: ”Många vill inte gå”

– Jag får ont i magen när jag tänker på om någon arg förälder skulle ställa till en show, det vore hemskt för barnen, säger en förälder.

– Mitt i allt det här ska man också komma ihåg att det är hundratals barn, och då deras föräldrar, som sökt sig till Engelska skolan – och valt att ha kvar sina barn där. Vi upplever att vi och våra barn fått ett fantastiskt stöd under åren och även om det här är en fruktansvärd incident de tvingas hantera, så gör skolledningen ett fantastiskt jobb.

Läs mer:

Hon hittades i den skolanställdes barnporr – har pratat med 30 till 40 andra drabbadeEngelska skolan är anmäld efter skandalen: ”Uttryckt obehag i flera år”Skandalen på Engelska skolan: Kritiserad vicerektor byter tjänstFörälder: ”Engelska skolan i Karlstad fungerar utmärkt”

Artikeltaggar

Engelska skolanKarlstadOfredandeSkola och utbildningSkolorSkolskandalenStudierUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare