Filmer ska få förare att sakta ner

Publicerad:
Vinnarfilmen med Ingrid, Anna, Hedvig och Elsie (bakom kameran) visar hur mycket mat det går att få i sig på tio sekunder. Foto: Privat

Vad hinner man göra på tio sekunder?

Inte mycket. Men med humor och bra idéer kommer man långt. Det visade elever i klass 4 på Lillängsskolan som vann filmtävlingen #10sekunder.

Tävlingen arrangeras av NTF och syftar till att få bilister att sakta ner, bland annat utanför skolor. Den riktar sig till elever i årskurs 3–6 i hela landet.

Tio sekunder är den tid man sparar om man kör i 50 kilometer i timmen i stället för 30 på en 200 meter lång sträcka. Det var också maxlängden för de filmade tävlingsbidragen.

Eleverna i klass 4 på Lillängsskolan delade in sig i fyra grupper som gjorde var sin film.

– Vi har diskuterat en hel del om trafiksäkerheten och eleverna kom fram till att det inte är så mycket man hinner göra på den korta tiden, säger klassens mentor Hanna Othelius.

Eleverna fick arbeta självständigt.

– Barnen hittade på allting själva, tog med eget material och regisserade filmerna.

Vinnarfilmen visar hur mycket man hinner äta på tio sekunder. Vi kan avslöja att det inte är mycket, även om man doppar hela ansiktet i köttbullarna och potatismoset...

Totalt skickades det in 127 filmer och Lillängsskolan utsågs till en av 13 vinnare. Priset är en resa för hela klassen till Boda Borg i Karlskoga.

Artikeltaggar

FilmFilmerLillängsskolanNTFSkola och utbildningSkolorTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare