Elitloppet – nu peakar livet

Publicerad:
Nu är det äntligen dags för Elitloppet, och vår travkrönikör Oliver Johansson är minst sagt taggad inför helgens stora händelse. Foto: AXEL BOBERG

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ända sedan jag lämnade Stockholm i maj förra året har jag gått och tänkt på den här stunden i princip varje dag.

Nu behöver jag dock inte vänta längre och till helgen är det äntligen dags för årets upplaga av Elitloppet. Det kommer återigen bli en otroligt mäktigt helg, som jag aldrig kommer glömma.

Årets höjdpunkt.

I sportslig väg räcker orden inte till och ett fullsatt Solvalla kommer vråla fram både världens bästa hästar och världens bästa kuskar, hela helgen lång. Framförallt under söndagskvällen när finalen ska avgöras.

Det spelmässiga hamnar dock lite i skymundan under söndagen och den stora anledningen till att man åker på just Elitloppet är givetvis för upplevelsen.

Hästarna?

Ingen har nog missat att förhandsfavoriten inför loppet är San Moteur och efter sina makalösa prestationer under våren blir han nog väldigt svårstoppad i en eventuell final, där hela fem miljoner kronor väntar vinnaren.

Det är nog många, många värmlänningar som håller en tumme eller två och skickar lyckoönskningar till hela kretsen kring hästen.

Den regerande mästaren från Frankrike, Etonnant samt uppstickaren Hohneck står i den andra ringhörnan, med hopp om att besegra vår värmländska superstjärna.

I övrigt ser jag Don Fanucci Zet och Hail Mary som två potentiella utmanare.

Två heat, en final. Känner ni pulsen?

17:45 på söndag vill jag att ni sitter bänkade framför tv-apparaterna, om ni inte gör som jag och är på plats vill säga.

Evig ära och berömmelse. Ett av världens bästa travlopp. Det har varit några sömnlösa nätter, men nu äntligen åker vi.

Elitloppet 2023, scenen är din.

V75 LÖRDAG

Vi riktar fokus på lördagens smaskiga omgång och trots att den gav klent betalt ifjol, hoppas jag att utdelningen kan sticka iväg ordentligt till helgen. Jag har pluggat som aldrig förr och vill du ha chansen att bli rik på lördag så kommer mina bästa tips här.

V75 startar 15:00.

V75-1

3 Imhatra Am fick ett bra läge, mötte betydligt bättre motstånd i lördags och skulle kunna nå ledningen här. Banorna är snabbare än någonsin och ifrån spets kan hon bli svårfångad.

5 Zeudi AMG. Ja, ni vet den där ljusbruna hästen med en italiensk bålgeting i vagnen. Hon har inte riktigt hittat den där superformen ännu, men senast blev hon fast med krafter kvar. Förstahästen och ett tänkbart vinnarspel.

V75-2

1 Ultra Violet har levererat på slutet och tagit tre segrar på fyra starter. Läget blev jättebra men jag tror inte hästen håller upp ledningen här. Sårbar favorit.

2 Kit Crown vann senast på V75 och är betydligt mer spelvärd. Spetsfavorit deluxe.

11 Marabou Brodda är en häst jag gillar och hon har tagit rejäla kliv i år. Kan kliva runt samtliga. Älskar procenten och kanske lutar mig mot henne.

8 Future Sox är jätteskrällen.

V75-3

2 Heartbeat Thunder vann enkelt senast och kommer med ruskigt bra form inför denna uppgift. Trivs barfota och streckas till rimlig procent om man målar loppet.

8 Dragons Bar a.k.a. ”Draken” vann enkelt på Vermo senast i lite trög stil. Tas dock med respekt eftersom stall Gocciadoro brukar ha ställt i ordning under Elitloppshelgen. Monsterprestation på gång?

11 Demon ska tävla barfota runt om och efter den senaste insatsen blev jag väldigt imponerad.

V75-4

2 Smile Silvio blir hela lördagens stora skrik, eftersom man nu ska testa hästen barfota för första gången, samt med en amerikansk vagn. Spännande.

6 Sir Express spurtade som en kanon i sitt senaste framträdande och hästen har siktats hit. Jag tänker inte skriva hela hästens livshistoria, men jag måste vara tydlig med att procenten är alldeles för låg.

9 Mellby Imperial är nog bäst i ledningen, men kusken Magnus A Djuse håller den här hästen högt. Ett av strecken vid gardering.

V75-5

4 Castor The Star. Procenten är i överkant i mitt tycke och trots att han har varit rejäl i sina två tidigare starter måste jag gardera honom. Över 70% är ett skämt.

10 Global Concept är väl en bättre häst? Inställningen är brutal hos den här femåringen och han har mött otroligt tufft motstånd genom hela karriären. Jag tror att denne bara är bäst när det gäller.

V75-6

2 Readly Lavec är en startkanon som mötte övermakten senast och det blev jobbigt, tyvärr. Nu är siktet inställt på ledningen och revansch. Given.

11 King Schermer har hårdhet från Frankrike och kan spurta kusligt snabbt när det stämmer. Min förstahäst.

12 Falcon Eye låter det bra på och man ska tävla barfota runt om här. Kan blanda sig i slutstriden om det blir tempo. Tung häst.

V75-7

2 Imperatur Am är toppstammad och kommer leda länge. Ingenting jag kastar mig över dock.

11 Eric The Eel trivs på lång distans, har Magnus A Djuse i vagnen och har mött riktigt bra hästar i tidigare starter. Kan spurta ner många i avslutningen.

15 Moni Viking vann det här loppet för tre år sedan och ifjol var han kanske ännu bättre i flera storsegrar. Snälla, glöm inte honom.

Olivers drag

Min rank: 15-11–4-8-2

Spikförslaget: 8 Dragons Bar.

Dragen: 11 Marabou Brodda och 11 Eric The Eel.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar i länken här.

Artikeltaggar

Elitloppet 2023KarriärSan MoteurSolvallaTravV75

Läs vidare