Bubbel från Svenska Nyhetsbyrån

Publicerad:
Foto: Hanna Franzén/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Bäst att avstå

Svenska kraftnät söker nu aktivt efter nedregleringsbud. Alltså att elproducenter mot betalning ska avstå från att producera när priset är riktigt lågt. Byrån känner igen upplägget från Josef Hellers roman Moment 22 där en person blev stormrik när staten betalade honom för att inte odla alfa-alfa-groddar. Ju mer han inte odlade ju mer pengar fick han och ju mer mark kunde han köpa för att inte odla på. Om vi fortsätter på den inslagna vägen och tillåter ännu mer vindkraft och solceller kommer folk snart kunna bli rika genom att montera dem på tak och stolpar och få betalt för att aldrig producera el.

Inget jubel i busken

I samband med att regeringen gav klartecken för två vindkraftparker till havs på Västkusten basunerade man också glatt ut att den här regeringen gjort mer under ett halvår än vad förra regeringen gjort under åtta år. Byrån har spontant lite svårt att se det kloka i att en borgerlig regering är mallig för att den är bättre på att genomföra miljöpartistisk politik än vad Miljöpartiet är. Byrån vill inte heller regna på regeringens parad, men det är värt att påpeka länsstyrelsen i Halland inte tillstyrkte projekten förrän efter valet.

Värmländska naturbarn

Nyligen reste Aftonbladet Kultur till Värmland för att undersöka varför folk utanför Stockholm röstar så konstigt. Hela reportaget var inte dåligt men det går inte att bortse från att oförmågan att förstå andra människors perspektiv ger Byrån känslan att Aftonbladet har samma syn på landsbygden som man förr hade på infödingar på andra sidan jorden. De är ju inte alls lika roliga när de blir civiliserade, skickar sina barn till skolan och vill vara med och bestämma.

Bibliotekarier som gallrar

Ett bibliotek i Göteborg har kommit på ett udda sätt att bidra till debatten som Lena Andersson startade i SvD om huruvida föräldrarna har ansvar för att ge sina barn mat. På Instagram skriver biblioteket ”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker” och illustrerar med en bild på fyra böcker skrivna av just Lena Andersson. Bibliotekets bidrag till debatten är alltså se till att medborgarna inte kan ta del av litteratur av den misshagliga debattören. Detta är att ge cancelkulturen en ny dimension, blir du intressant åker du ut! Enda ljusstrimman är att bibliotekarierna i alla fall ännu inte börjat att offentligt bränna misshagliga böcker.

Snåla stockholmare

Det saknas knappt två miljarder i kassan för Stockholms kollektivtrafik. Nu kräver trafikregionrådet Anton Fendert (MP) att regeringen skjuter till pengar. Om så inte sker varnar han för att priset på ett månadskort måste höjas med 400 kronor till 1400 i månaden. Detta reser två frågor. För det första: Miljöpartisterna har ju hävdat att deras föreslagna reform ”Sverigekortet” med fritt kollektivtrafikåkande i hela landet för 499 kronor i månaden bara skulle kosta 6,6 miljarder om året. Visar inte Stockholms underskott på två miljarder att MP har räknat rysligt fel kring Sverigekortet? För det andra: Varför blir stockholmarna så förvånade över att andra tycker att de är bortskämda gnällspikar?

Svenska nyhetsbyrån

Artikeltaggar

AftonbladetAftonbladet Kultur : prenumererad veckotidning för kultur och samhällsdebattAnton FendertBibliotekBöckerDebatterHallands länLena AnderssonLitteraturMiljöpartietPolitikStockholmSvenska DagbladetSvenska kraftnätVärmlands län

Läs vidare