Värmlands museum köper verk av Stina Wollter

Publicerad:
Värmlands museum har köpt Stina Wollters verk Kjoltyg. Foto: Kristinehamns konstmuseum och TT

Värmlands museum utökar sin konstsamling. Senaste tillskottet: Stina Wollters verk Kjoltyg.

Verket har visats på flera utställningar, bland annat när Kristinehamns konstmuseum stod värd för en stor utställning med Stina Wollter vintern 2021-22.

Nu landar Kjoltyg permanent i Värmland.

"Wollter arbetar ofta utifrån kroppen och kvinnans roll, belyser ideal och känslor kring kroppen och mående. På samma sätt som hon belyser teman som berör alla människor har hon också kommit att bli mycket uppskattad av en stor publik”, skriver Värmlands museum i ett inlägg på Instagram om nytillskottet.

Skavande arv

Inför vernissagen i Kristinehamn berättade Stina Wollter om skulpturen ”Kjoltyg” på samma tema att kjolarna hon visar i sin konst har en djup symbolik:

”Vi sitter fast i dem, de är felsydda för oss, de skär in och brukar ett slags våld mot våra kroppar. Men det finns också en kärleksförklaring. Jag kan ju inte klippa bandet till mina anmödrar. Jag vill också förvalta ett arv.” .

Kravet efter olyckan i Kristinehamn: Wollter skulle krossa sin egen skulpturSara Danius färgbomb landar i Kristinehamn: ”Vi vill hylla den starka kvinnan”Stina Wollter ställer ut i Kristinehamn: ”Har aldrig känt mig helare än just nu”
Stina Wollter visade både en skulptur och en målning på temat Kjoltyg på Kristinehamns konstmuseum.
Stina Wollter visade både en skulptur och en målning på temat Kjoltyg på Kristinehamns konstmuseum. Foto: Elvira Johansson

Artikeltaggar

KändisarKarlstadKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumMuseumNöje/KulturSkulpturerStina WollterUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare