Till minne: John ”Jonka” Persson

Publicerad:
John ”Jonka” Persson har avlidit i en ålder av 91 år.

En av Arvikas mest mångsidiga idrottsmän genom tiderna - John ”Jonka” Persson - har somnat in i en ålder av 91 år. Som brevbärare i Arvika under nästan fem decennier lärde han känna generationer av Arvikabor och de honom, denna positiva och grannlaga yrkesman.

Som 17-åring, strax efter kriget, fick han anställning vid posten i Arvika. Dåtidens organisation med för- och eftermiddagsutdelningar för brevbärarna gav ledig tid mitt på dagen, som ofta användes för idrottsaktiviteter i olika former, till exempel bandy på Kattvikens is.

John var aktiv som simmare och simhoppare. Han spelade fotboll och korgboll (60-talets basketupptakt), men framförallt bandy, ishockey och tennis. I bandy nådde han och Arvika BF näst högsta divisionen och på 50-talet tillhörde John hockeypionjärerna i staden. Att spela seriebandy på middagen och seriehockey på kvällen var en självklarhet för den tidens spelare, innan klubbledningarna så småningom krävde av dessa ”dubblerande” att de skulle välja en av sporterna.

Tennisen blev med åren den dominerande sporten för John och här bidrog han också med ett framgångsrikt ledarskap. Som Arvika Tennisklubbs ordförande och tillsammans med styrelsekamraterna Kjell Håkansson och Hasse Sundqvist förverkligades bygget av tennishallen till en rekordlåg kostnad. Detta tack vare medlemmarnas många ideella insatser. John fick tillsammans med Kjell och Hasse Arvika kommuns Idrottsstipendium 1985 ”för en värdefull insats till gagn för tennissporten”.

När John slutat arbetet för dagen kunde han, som den vinterdag jag själv blev vittne till, spänna på sig skidorna för att ta sig upp till hallbygget. Det var först vid fyratiden på morgonen som han återvände via Kyrkvikens skidspår till bostaden vid Ingesund.

Och när isen låg i viken vid Symfonivägen och snön kom såg John till att ploga upp en mindre bana för områdets ungdomar. De fick lära sig att ”Jonka” kunde både åka ifrån dem och dribbla runt med hela försvaret långt upp i 70-årsåldern.

Inlines blev somrarnas skridskoåkning och John visade som veteran att tempot och uthålligheten fanns kvar när han deltog i det första Broloppet som gick över Öresundsbron år 2000. Han genomförde, efter fyllda 70 år, också fem lopp i rad av det så kallade ”Solskenet”, en inlinestävling på 70 kilometer mellan Varberg och Halmstad. Idrottskarriären avslutades med golf.

John började inom Postverket som 17-åring. När han pensionerades efter ett helt yrkeslivs tjänstgöring som brevbärare, avslutade han som lantbrevbärare i Edane och Brunskog.

”Jonka” har varit min klubbkamrat, vän och granne under en stor del av mitt liv. En mera anspråkslös, gedigen och vänlig människa är det få förunnat att få möta och uppleva. Därför minns jag med stor saknad, men också glädje och tacksamhet alla de år och möten jag fick med John!

Jan Nordenberg

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika TennisklubbDödsfallSportTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare