Hoppa till huvudinnehållet

Snart skolavslutning och student – ungdomsfestivalen återvänder

Publicerad:
På torsdagens pressträff berättade de olika aktörerna om hur årets skolavslutning kommer att genomföras.
På torsdagens pressträff berättade de olika aktörerna om hur årets skolavslutning kommer att genomföras. Foto: Tommy Pedersen

Skolavslutningen och studenten närmar sig. Och i år gör ungdomsfestivalen Lots of Love comeback efter tre år.

– Vi alla är väldigt taggade på att sätta igång, säger Isabelle Axrup, en av arrangörerna.

Snart är det dags för skolavslutning och studentfirande. Under torsdagen hölls en pressträff där olika delaktiga fick berätta hur dagarna kommer att genomföras.

Dagar som innebär mycket glädje och minnen som skapas.

– Hela målet med avslutningen och studenten är att man ska få en bra start på ett härligt sommarlov, säger Liselotte Siivonen, andre vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (S).

Ungdomsfestivalen återvänder

I år gör den drog- och alkoholfria festivalen Lots of Love comeback efter att ha uteblivit de senaste tre åren. Festivalen kommer sedvanligt att hålla till på Sandgrund under skolavslutningsdagen och arrangörerna ser fram emot vad som komma skall.

– Det är definitivt lite nervöst men jag tror vi alla är väldigt taggade på att få sätta igång, säger Isabelle Axrup, en av arrangörerna och får medhåll av Elliot Hernes:

– Det har varit kul, men med tanke på att det inte har hänt på tre år så har vi haft lite motgångar och att det har tagit längre tid att göra vissa saker. Men vi har fått fram artister i tid och det har gått bra.

I år bjuds besökarna på många framträdanden med Värmländsk koppling. Presenterade är hittills rockbandet Northlight, hiphop- och reggaeartisten David Kroon, dansgruppen Glam and Groove Dance Crew samt punkbandet Arga Fuskbyggarna som alla kommer från länet.

I planeringen av festivalen har mycket tid lagts på säkerheten och det har varit en av de högsta prioriteringarna. En dedikerad säkerhetsansvarig med lång erfarenhet har hjälpt till i förberedelserna.

– Vi kommer att ha mycket säkerhet med många fältare som är ute och rör sig, ordningsvakter samt diverse funktionärer som man kan prata med. Och om någonting händer på plats så kommer vi ha folk som kommer kunna hantera det, säger Isabelle Axrup.

Elliot Hernes och Isabelle Axrup som är två av arrangörerna av årets Lots of Love är taggade på det som kommer.
Elliot Hernes och Isabelle Axrup som är två av arrangörerna av årets Lots of Love är taggade på det som kommer. Foto: Tommy Pedersen

Viktigt med föräldraansvaret

Från polisens sida berättar Mats Engström, ansvarig för student och skolavslutningsveckan, att de kommer vara närvarande ute på stan och ha koll på alkoholkonsumtionen.

– Vi kommer att jobba med hög synlighet under skolavslutningen och jobba trygghetsskapande på de platser där ungdomar kommer att röra sig. Vi kommer vara observanta och söka kontakt med ungdomar som bär med sig alkohol för att kontrollera att de får ha det med sig. Och om man misstänker lagningsbrott är det önskvärt att man tipsar polisen, säger han.

Även samarbetet med olika aktörer denna dag är viktigt för polisen. Fältassistenter, socialtjänsten och ungdomar för trygghet kommer samarbeta och vara på plats för att hjälpa till. Men föräldraansvaret är också något Mats Engström vill belysa.

– Det är mycket viktigt då det är ni föräldrar som känner era barn och ungdomar bäst. Var nyfikna, hör med barnen vad de ska göra, köp inte ut alkohol samt var nykter så att ni är beredda att hämta era barn när det behövs. Och ta gärna en promenad själva ute på kvällen då det är viktigt med vuxna på stan.

Polisen Mats Engström, ansvarig för student och skolavslutningsveckan, belyser närvaron ute på stan, samarbetet med de olika aktörerna samt föräldraansvaret i samband med skolavslutningen.
Polisen Mats Engström, ansvarig för student och skolavslutningsveckan, belyser närvaron ute på stan, samarbetet med de olika aktörerna samt föräldraansvaret i samband med skolavslutningen. Foto: Tommy Pedersen

På skolavslutningsdagen kommer även ungdomsbussen finnas tillgänglig med fika och vuxna som man kan prata med. Samt att Värmlandstrafik erbjuder en gratis bussbiljett till barn och ungdomar för att kunna ta sig säkert hem. Den finns att hämta på kundcentret på busstationen i Karlstad.

BILDEXTRA: Första kvällen i Ayia Napa: ”Det här är môe bättre än i Arvika”SUPERLIVE: Kväll tre i Napa: "Vrålfylla varje kväll"

Artikeltaggar

AlkoholFestivalerKarlstadNöje/KulturNorthlightSandgrundSandgrundSkola och utbildningSocialdemokraternaStudentenStudenterVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.