Svensk försvarsindustri växer så det knakar. Det gör även teknikföretaget Satcube, Karlstad, som tillverkar terminaler för satellitkommunikation. Marknaden har formligen exploderat. Snart startar produktionen i nya fabriken på Strand i Karlstad.
– Försvarssektorer och räddningstjänster i en lång rad länder, FN, Röda Korset och de stora internationella tv-bolagen är exempel på kunder som köper våra bärbara terminaler för satellittrafik. säger Henrik Strandén, delägare och ansvarig för produktionen i Karlstad.
Nyanställningar
I dagsläget har Satcube 15 anställda vid sin nuvarande anläggning i Karlstad, men flytten till nya fabriken på Strand innebär nyanställningar. Om drygt ett år har företaget 40 anställda. Vid huvudkontoret i Göteborg jobbar ett 40-tal personer med utveckling av mjukvaran för terminalerna.
– Inom två år kommer vi att vara över 100 anställda i Göteborg och Karlstad.
Vad ligger bakom det förändrade marknadsläget?
– Situationen ute i världen har skapat en enorm efterfrågan på försvarsmaterial och ny teknik för kommunikation. Kom i håg att mobiltelefonerna bara har tio procents täckning i världen. För att klara viktig kommunikation måste terminaler och satellittrafik användas.
Det var 2006 som Satcube presenterade den första terminalen för satellittrafik. Sedan har tekniken utvecklats. Produkten fick stor uppmärksamhet internationellt sett.
– I dag är vi en av de ledande tillverkarna av den här typen av teknik. Nu senast kom tekniken till stor hjälp vid jordbävningarna i Turkiet och Syrien.
Finns i Ukrania
Satcube har också startat tio olika projekt i krigets Ukraina.
– Bland annat har Röda Korset och andra hjälporganisationer använt våra terminaler. Jag tror också att de kommit till användning inom försvaret.
Den första stationära terminalen vägde cirka 300 kilo. De bärbara terminalerna väger endast åtta kilo.
– Där det inte finns el drivs terminalerna med batterier och solceller. I Ukraina har de flesta terminalerna försetts med batterier som har en driftstid på cirka tre timmar.
Utvecklar ny terminal
Nu pågår det inom Satcube ett intensivt arbete med att utveckla en ny terminal med avancerad teknik.tek
– Den nya terminalen kommer att verka via lågflygande satelliter. Vi kommer också att utveckla nya fordonsapplikationer.
I strategin för produktionen i nya fabriken ingår ett stort mått av automation
– Detta är viktigt eftersom vi redan nu ser svårigheter med att få tag på rätt personal. En säkerhetsåtgärd för att klara alla order. Vi har talat om massproduktion och det är precis vad det handlar om.
Satcube har redan prisbelönats för terminalernas design. I tävlingen deltog 7000 företag från hela världen.
Stor ägarkrets
Satcube har flera ägare. Jakob Kallmér är vd i bolaget.
– Alla i världen som vill ha en säker kommunikation väljer Satcube. Vi ligger i framkant inom branschen och vi utvecklar hela tiden våra terminaler.
Han glädjer sig också åt den kraftigt stigande försäljningen.
– Det senaste året har intäkterna ökat med 140 procent. Viktigt med tanke på att utveckling och innovation kostar kostar stora belopp.
En del produkter till terminalerna kommer från underleverantörer.
– Det kan handla om allt från grundstommen till avancerad teknik. säger Henrik Strandén.
Satcube samarbetar aktivt med ledande internationella universitet samt med European Space Agency och svenska Vinnova. Det finns också kontakt med astronauter.
Lukas, 25, har allt som krävs för en snabb karriärBesökt USA
Henrik Strandén har nyligen besökt USA och den stora teknikmässan i Florida.
– Vi står inför stora förändringar både tekniskt och i vårt sätt att leva. Artificiell Intelligens, AI, kommer på olika sätt att förändra livet för företag och anställda. Amerikanske miljardären Elon Musk håller i trådarna. Vi får se var Satcube hamnar i den utvecklingen.
Resan till USA handlade också om affärer på hög nivå.
– Det är både kul och spännande att vårt företag fått så stor uppmärksamhet.