Polisen om rattfyllerister på värmländska vägar: ”Mängder av tips varje dag”

Publicerad:
Polisen får mängder av tips om misstänkta rattfyllerister enligt Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen. Foto: LARS HEDELIN

Andelen rattfyllerister som kroppsbesiktas efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent i Sverige under de senaste 20 åren.

Men värmlänningarna är flitiga tipsare menar polisen i Bergslagen.

Den nationella statistiken från polisen har sammanställts av Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Bilprovningen i ett pressmeddelande.

I Värmland upplever dock Lars Hedelin, presstalesperson polisregion Bergslagen, att allmänheten är duktiga på att tipsa polisen om rattfylleri.

– Min bild är inte att vi får färre tips om rattfylleri från allmänheten. I polisregion Bergslagen får vi in mängder av tips varje dag där folk misstänker rattfylleri.

De senaste 20 åren, 2002 till 2022, ser Lars Hedelin dessutom en ökning av antalet lagförda drograttfyllerister.

– Antalet som lagförs för drograttfylleri har ökat med 170 procent på 20 år.

En orsak till att polisen tar fler drograttfyllerister är att de ändrat sitt arbetssätt.

– Vi började med ett nytt arbetssätt för cirka 20 år sedan. Nu letar vi efter tecken på narkotikapåverkan och kan därför lagföra fler drograttfyllerister.

Lars Hedelin vill att fler ringer in med tips om misstanke om rattfylleri.

– Vi är jättetacksamma för alla samtal vi får.

Ser du en rattfyllerist ring 112

56 personer omkom i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor 2022 i Sverige, enligt Trafikverkets djupstudier.

– Ser du ett pågående brott ska du alltid ringa 112. Säger du att du ser en rattfylla blir du framkopplad till en patrull på någon minut. Ringer du 114 så hamnar du i telefonkö och du får vänta innan du kommer fram till en patrull.

Om du däremot misstänker att till exempel grannen skjutsar sina barn till fotbollsträningen rattfull varje söndag ring 114.

Nationell statistik rattfylleri

Under 2022 rapporterades 10 398 rattfylleribrott och 12 722 drograttfylleribrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Polisen upptäcker rattfyllerister via rutinmässiga nykterhetskontroller (slumpmässiga utandningsprov), tips från allmänheten, genom riktade kontroller och på avvikande körbeteende.

År 2000 greps nära 6 000 rattfyllerister i Sverige efter tips från allmänheten. 2022 hade den siffran sjunkit till 570 stycken. Det motsvarar en minskning på 90 procent på drygt 20 år.

Källa: Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Artikeltaggar

BilprovningenBrottBrott, lag och rättDrograttfylleriLars HedelinRattfylleriTrafikverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare