Läsarnas dom – utöka antalet lag i SHL

Publicerad:
NWT:s läsare vill se Mattias Göransson och hans Färjestad möta fler lag i SHL än idag. Foto: PETTER ARVIDSON

NWT bad om läsarnas syn på SHL och hur stor ligan bör vara i framtiden. Över hälften vill se fler lag slåss om SM-guldet.

”Det borde finnas underlag för att utöka SHL med två lag”, skriver en läsare.

FBK:s önskan till SHL inför utvärderingen: ”Det är det första vi behöver enas om”

Hundratals svar kom in på frågan vi ställde på torsdagsförmiddagen. Bör SHL utökas med fler lag, behållas med 14 lag som idag - eller kanske minskas?

56 procent tycker att ligan ska utökas, där tycker hälften att SHL ska bestå av 16 lag, och resterande tycker att högsta serien gott kan byggas ut till 18-20 lag.

Få vill se SHL nedbantad till 12 lag.

Här kommer ett axplock av de många kommentarer som kommit in i undersökningen.

”Om de vi leker med tanken att både Djurgården, MODO och Brynäs hade spelat nästa säsong så hade ju inte det direkt varit något dåligt för ligan. I ledet betyder ju även det att flera ”små” lag får komma upp i allsvenskan och spela elithockey, vilket jag bara kan se positivt på. Sen vet man ju inte hur det hade tagit form i skillnad finansiellt och rent ”klassmässigt”, men hade ju helt klart kunnat vara något att överväga”

”Det utarmar kvalitén med fler lag. Kolla på NHL bara. Inte alls samma kvalité som för 15-20 år sedan. Fler lag = mindre kvalité. Däremot ska lag fortfarande åka ur och gå upp. Ju fler lag som ska dela på pengarna desto mindre pengar till klubbarna, ännu färre möjligheter till att få in toppspelare. Finns en orsak till varför många lag i allsvenskan har dålig ekonomi. 14 lag ska dela på en ganska dålig tv-peng”.

”Det är flera starka lag i allsvenskan som hade varit roliga att se i SHL. Det hade öppnat upp hockeysverige ännu mer”.

”På riktigt katastrof om ligan utökas. Vart ska man plocka alla spelare ifrån till dessa lag? Sporten utarmas än mer. SHL kan fortfarande inte mäta sig lönemässigt med NL Schweiz. Vi riskerar att få än sämre spelare, fler från typ tyska ligan, allsvenskan och division 1”.

”20 lag skulle vara bra för hela hockeyn i Sverige när det finns så många talanger”.

”Viktigaste är att det laget som kommer sist i SHL åker ut direkt. Vinnaren av allsvenska serien går upp direkt. Sen någon form av kval för ytterligare ett lag. Ta bort Play in och låt serien få större betydelse”.

”Minska antalet lag och minska antalet matcher. Alldeles för mycket matcher. Minska till ca 40-45”

”20 lag. Nord & sydserie. Fler rivalmöten. Mer plats för lovande juniorer. De två sämsta lagen möter de två bästa från underliggande serie i en rak serie, hemma och borta. De två bästa spelar i SHL året efter”

”Ökad konkurrens med flera storlag i Allsvenskan som satsar uppåt. Borde finnas underlag för att utöka SHL med två lag”.

Läs mer om SHL:s utvärdering av kvalsystemet:

Tyck till: Hur många lag vill du se i SHL?FBK:s önskan till SHL inför utvärderingen: ”Det är det första vi behöver enas om”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyModoNHLSHLSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare