Utsedd till årets hockeyhjälte: ”Någonting som verkligen känns”

Publicerad:
Kristinehamn HT:s materialare Lars Nylén har utsetts till årets Äkta hockeyhjälte. Foto: Privat

2023 års Äkta hockeyhjältar har korats.

En av de prisade är Kristinehamn HT:s materialare Lars Nylén.

– Jätteroligt! Det här är ju något som verkligen känns, säger han.

Äkta hockeyhjältar är en utmärkelse ur Betssons idrottsfond och skapades i syfte att stötta, lyfta fram och hylla alla de som arbetar för svensk hockeys levnad.

Totalt utses 21 vinnare (en per län) och i år fick juryn, bestående av bland andra Christian ”Fimpen” Eklund, över 300 nomineringar att sätta tänderna i.

Och nu är alltså allt stötande och blötande klart.

Värmlands Äkta hockeyhjälte 2023 tillföll Kristinehamn HT:s materialare Lars Nylén.

– Med tanke på att jag inte ens hade en aning om att det här priset existerade så blev jag väldigt förvånad. Jag visste ingenting. Det bara damp ner, säger han.

Förvåningen till trots så är glädjen mycket stor.

– Det här är ju någonting som verkligen känns. Man känner sig oerhört uppskattad, säger Nylén.

”Inte möjligt”

I motiveringen står det bland annat att Lars Nylén är den stora anledning till att klubbens A-lag respektive juniorlag fortfarande går runt – en formulering som han ödmjukt vill korrigera:

– Visst gör jag mina insatser men det är inte så att bara en person drar runt en hel föreningen, det är inte möjligt. Vi är många som hjälps åt.

Att säga att Lars Nylén spenderar mycket tid i Björkhallen är dock ingen överdrift.

Under säsong är han där under veckans alla dagar – och inte alltför sällan blir det väldigt långa pass.

– Men det gör mig inget. Det känns aldrig jobbigt, det är bara roligt. Jag har precis lika roligt som alla spelare och ledare.

Tillbaka efter hjärtinfarkt

För att ytterligare belysa hans engagemang kan man lyfta fram det faktum att han var tillbaka i hallen bara dagar efter att han råkade ut för en hjärtinfarkt 2020.

– Jag åkte in till sjukhuset en söndag och var tillbaka på onsdagen, samma dag som jag kom hem. Men jag var egentligen bara upp och sa hej. Det dröjde väl i alla fall en vecka innan jag började rota med det jag brukar.

Har du några sviter efter händelsen?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag får äta medicin men annars märker jag ingenting. Jag hade tur som klarade mig. Men det var riktigt nära... Mycket närmare än vad man kanske har velat erkänna.

Erica och Fredrik räddade livet på mannen med det stora KHT-hjärtat

Förutom äran erhåller vinnarna av ovan nämnda utmärkelse 10 000 kronor vardera.

Vad ska du göra för pengarna?

– Oj, det vet jag inte. Jag har inte hunnit tänka så långt än, men något ska man väl kunna unna sig. Något som man kanske inte hade gjort annars.

I skrivande stund har Lars Nylén verkat för Kristinehamn HT i 13 år.

Förra året, vilket var första gången som Äkta hockeyhjältar delades ut, vann Grums IK:s Martin Blomqvist.

Motiveringen i sin helhet

”Lars Nylén är en stor anledning till att vårt A-Lag respektive juniorlag fortfarande går runt i föreningen. Vi är en liten klubb i division 3 Värmland men vi har en materialare som gör allt för oss. Vi borde inte kunna förvänta oss att någon tvättar underställ och städar omklädningsrummet inför varje träning och match men tack vare Lars kan vi det. Oavsett resultat pushar Lars på oss och han ställer alltid upp för både oss och andra i hallen. År 2020 råkade Lars ut för en hjärtinfarkt, Lars beskrev det som att han började må dåligt så han bestämde sig för att åka hem från hallen men redan på parkeringen utanför hallen föll han ihop och tack vare två föräldrar som direkt startade hjärt- och lungräddning överlevde han. Lars var snabbt tillbaka i hallen efter hjärtinfarkten och spenderar flera timmar i hallen varje dag oavsett om vi har träning eller ej. Lars är inte bara en grym materialare utan också en jävligt trevlig och rolig person.”

Artikeltaggar

BjörkhallenIshockeyKristinehamns HT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare