Hoppa till huvudinnehållet

Kellman om treårskontraktet med Färjestad: ”Vi hittade varandra ganska snabbt”

Publicerad:
29-årige centern Joel Kellman är klar för SHL-klubben Färjestad BK.
29-årige centern Joel Kellman är klar för SHL-klubben Färjestad BK. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Joel Kellman är Färjestads senaste nyförvärv och det handlar om ett treårskontrakt.

– Vi hittade varandra ganska snabbt, säger Kellman, som blev officiellt klar på sin födelsedag. Han fyller 29 på torsdagen.

Uppgifter: Stjärncentern nu klar för Färjestad

Färjestads sportdirektör är nöjd med värvningen.

– När Joels namn dök upp som en möjlighet så tyckte vi att det fanns en bra roll för honom hos oss, och jättekul att han kände likadant, säger Rickard Wallin till FBK:s webbplats.

När kommer du hit?

– Jag kommer väl om någon vecka och kör sommarträningen ut, och vi flyttar upp på heltid någon gång i augusti, säger Kellman till NWT.

Vi är sambon Petronella och två barn, fyra och två år.

Joel Kellman kommer från Karlskrona. Han bor nu med familjen i Växjö, där han förra säsongen vann SM-guld med SHL-laget.

Nyligen blev det klart att han lämnar Växjö och när intresset mellan Kellman och Färjestad var ömsesidigt gick det fort. Kontraktet gäller ända till 2026.

Hade du många att välja på?

– Nej, egentligen inte. Tycker vi hittade varandra ganska snabbt. Det ska bli kul. Färjestad är en bra och anrik förening, som varit i toppen länge.

Han säger att det långa kontraktet ger stabilitet och visar att Färjestad tror på honom.

– Det kändes bra från början när jag pratade med Rickard och Tomas (Mitell). Kul så klart att de är beredda att skriva såpass långt. Känns bra att kunna bygga något i Färjestad.

Kellman, som har 38 NHL-matcher med San Jose Sharks på sitt cv, spelade VM med Tre Kronor förra våren. Det blev två hela säsonger på den amerikanska västkusten, där han även startade en tredje, men mitt under den valde han att vända hem till Sverige igen och Växjö. Han svarade för 18 poäng (sju mål och elva assist) på 43 grundseriematcher och i slutspelet producerade han sju poäng (3+4) på 18 matcher.

När Kellman kom till Växjö sade han att han kände för både sin och familjens del att de inte hade så mycket mer att hämta i USA.

Har du några planer att sticka utomlands igen?

– Jag vet inte, svårt att säga. Just nu är det väl bara fokus på Färjestad och göra det bra. På förhand ser det bra ut. Jag tycker vi ska vara ett topplag och ha chans att vinna.

Hur har du sett på Färjestad som motståndare?

– Alltid en tuff motståndare, framför allt de senaste åren väldigt spelskickligt lag. Ofta väldigt jobbiga att möta. Bra kombinationer i anfallszon.

Passar du in i Färjestads spel?

– Många lag i SHL spelar ganska likt. Färjestad vill spela med mycket fart och det tror jag passar mig bra. Jag kör tvåvägs centerspel. Vill komma in och vara en ledande spelare i redan bra trupp, och bidra offensivt.

Joel Kellman är 180 centimeter lång och väger 87 kilo.

Han beskriver sig som lugn och snäll utanför isen. Fritidsintressen är golf och padel.

Joel Kellman vann SM-guld med Växjö förra säsongen.
Joel Kellman vann SM-guld med Växjö förra säsongen. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Intresset från Färjestad var stort direkt.

– När vi fick fick veta att Joel inte skulle vara  kvar i Växjö så kändes det som det var en spelare som är tillräckligt intressant för oss av många anledningar. Dels att han spelar på ett lite annat sätt än de centrar vi tycker att vi har i både Linus (Johansson) och (Marcus) Westfält, två väldigt duktiga tvåvägscentrar. Vi tittar på att försöka ha lite olika inriktningar på våra olika lagdelar, och där tycker vi att Joel är duktig i djupledsspelet och en kreativ och kvick center som vi tror att det finns mer att hämta av i en ny roll hos oss. En roll som han av olika anledningar inte kunde få i Växjö, säger Wallin.

– Vi ska hjälpa honom att hitta sin maxnivå, och då finns det väldigt mycket att gilla med honom  som gör att vi kan  bli både bättre och bredare. Att han dessutom har varit med och vunnit är inget jag ser som en nackdel direkt utan snarare tvärtom.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJoel KellmanRickard WallinSHLVäxjö Lakers

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.