Färgerna visar vägen ut ur utmattningen: ”Jag har omvärderat livet ordentligt”

Publicerad:
Karlstadsbon Therese Wikström Brask ställer ut på Konstrundan i Filipstad på söndag och på lördag är det vernissage för en gästutställning på Hammarö art gallery. Foto: Lena Richardson

För Therese Wikström Brask handlar konsten om själva livet. Hon är på väg tillbaka från utmattningsdepression och färgerna visar vägen framåt.

– Jag har ägnat mycket tid åt att göra saker för andra, jobba ihjäl mig för andra, men den här konsten har jag gjort i stunden för mig själv, säger hon.

I helgen gör hon dubbeldebut som utställare.

I helgen snurrar Konstrundan igång i Filipstad. På 26 platser runt om i kommunen, från Brattfors i söder till Lesjöfors i norr, väntar proffs och amatörer inom konst och konsthantverk på besök.

Rundan är en etablerad vårtradition i bygden, men för Lesjöforsbördiga Karlstadsbon Therese Wikström Brask är det första gången.

– Jag är inte så fin i kanten, utan vi river ut mammas och pappas kallgarage. Det blir rustikt och bra! Det känns jättekul, säger hon.

Dubbeldebut i helgen

Hon är dock bara med på söndagen, för efter att Konstrundan var inbokad ramlade det också ned ett positivt besked från Hammarö art gallery: Therese är en av de nya gästutställarna där och på lördag är det vernissage.

Dubbel debut alltså, för fritidsmålaren som hittills bara visat sina verk på Instagram. På kontot thewibrask_arts flödar färgen i verk som ofta får namn efter vattendrag och platser i barndomsbygden. Det är Bredreven och Stjärnberget, Hedtjärn och Näsrämmen.

”Det kommer fram känslor och det är inte alltid bara glädje. Det kan vara frustration och att jag står och svär, men det är också skönt att komma ut med”, säger Therese Wikström Brask.
”Det kommer fram känslor och det är inte alltid bara glädje. Det kan vara frustration och att jag står och svär, men det är också skönt att komma ut med”, säger Therese Wikström Brask. Foto: Lena Richardson

– Jag målar abstrakt med fluid art och det är ju inte alltid något i bilden, men jag såg ett vattendrag i en bild och tänkte att ”det är ju grodyngeldammen”. Den betydde väldigt mycket för mig när jag var barn. Där hängde vi och lekte mycket, berättar hon.

Släpper fram glädjen

De glada färgerna dominerar målningarna.

– Jag gillar mycket färg och glada färger. Kanske kan jag göra någon annan glad också om jag har lite tur. Jag har haft tillräckligt mycket deprimerande grejer i livet! Jag tycker om när det är färgglatt, säger hon.

Det var de ”deprimerande grejerna” som förde in henne på måleriet. Det började med en dramatisk och lång förlossning, när hennes idag femårige son kom till världen. Hon drabbades efteråt av förlossningsdepression, utmattningsdepression och även PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, som det tog lång tid innan hon fick hjälp med.

Det ska vara gött å leva - och att måla. Therese jobbar gärna med mycket färg och låter den omväxlande flyta fritt och fösas till nya mönster. Här har hon använt en skrapa.
Det ska vara gött å leva - och att måla. Therese jobbar gärna med mycket färg och låter den omväxlande flyta fritt och fösas till nya mönster. Här har hon använt en skrapa. Foto: Lena Richardson

– Det var svårt att bli frisk och jag stod i kö länge till Centrum för traumatisk stress, CTS, så länge att jag hann få mitt andra barn – och fick förlossningsdepression igen, berättar hon.

Aktiv mindfulness

Hon nådde fram till vården till slut, men är fortfarande sjukskriven för utmattningen och måleriet har en viktig roll på vägen tillbaka.

Det är en riktig näsbränna att bli sjuk. Det är fruktansvärt ur så många perspektiv och jag önskar verkligen ingen det. Men allt är inte av ondo. Det har gett perspektiv och jag har omvärderat livet ordentligt.
Therese Wikström Brask

– Det har tagit lång tid och jag har haft många olika strategier för att friskna till. Efter ett tag kände jag att mindfulness, meditation och sånt inte riktigt hjälpte, utan jag var tvungen att hitta något annat, mer aktiv mindfulness. Då tänkte jag att måla kanske var min grej.

Får ut känslorna

Det visade sig stämma.

– Jag har lång väg kvar, men det har hjälpt mig framför allt att hitta mer glädje i någon aktivitet. Det har gett mig jättemycket, säger hon.

Idag är måleriet med de flytande färgerna en viktig del av hennes vardag.

– Ibland orkar jag lite mer, ibland duttar jag bara lite här och där, säger hon och berättar att hon kan känna ett sug, när hon inte målat på ett tag.

Therese Wikström Brask har två barn, fem och två år gamla. Innan hon började måla på egen hand hade hon bara målat tillsammans med barnen.
Therese Wikström Brask har två barn, fem och två år gamla. Innan hon började måla på egen hand hade hon bara målat tillsammans med barnen. Foto: Lena Richardson

Färgerna ger utlopp för mycket.

– Det kommer fram känslor och det är inte alltid bara glädje. Det kan vara frustration och att jag står och svär, men det är också skönt att komma ut med lite sånt man vill ha ut.

Baby steps och acceptans

Några planer på att bli konstnär på heltid har hon inte. Det räcker bra om det får vara ”en blomstrande hobby”.

– Jag vill gå kurser och utveckla mig mer. Jag har inte riktigt orken och kapaciteten än, men jag har drömmar om det längre fram. Men allt nu handlar om baby steps och acceptans, säger hon.

Handläggarjobbet på MSB får vänta lite till.

– Jag hade velat orka för länge sen och jag har testat, men det gick inte så bra. Jag jobbar mycket med acceptans!

Ingen extra växel

Idag ser livet annorlunda ut och visst finns det saker hon saknar från sitt gamla liv.

– Jag har alltid haft förmågan att lägga in en växel till. Det går inte längre och jag vill nog inte vara den personen längre heller, men ibland är det jättejobbigt att sakna den förmågan när man behöver den, säger hon.

Therese Wikström Brask hade några målningar kvar hemma att visa, men mer finns i Lesjöfors och på Hammarö i helgen.
Therese Wikström Brask hade några målningar kvar hemma att visa, men mer finns i Lesjöfors och på Hammarö i helgen. Foto: Lena Richardson

Det har varit tuffa år.

– Det är en riktig näsbränna att bli sjuk. Det är fruktansvärt ur så många perspektiv och jag önskar verkligen ingen det, säger hon.

Men:

– Allt är inte av ondo. Det har gett perspektiv och jag har omvärderat livet ordentligt.

Gör bara för sig själv

Måleriet är ett led i den omvälvningen och kommer att bli kvar i hennes liv, även när hon når fram till hälsa igen.

Ibland smyger hon in små lappar med budskap i bilderna. Ibland lånar hon in ord från yrkeslivet som handläggare på MSB. ”I vissa tavlor har jag smugit in lite små lappar med torra myndighetsord. Alla delar av mig möts i bilderna.”
Ibland smyger hon in små lappar med budskap i bilderna. Ibland lånar hon in ord från yrkeslivet som handläggare på MSB. ”I vissa tavlor har jag smugit in lite små lappar med torra myndighetsord. Alla delar av mig möts i bilderna.” Foto: Lena Richardson

– Jag vill fortsätta för att må bra. Jag tror inte att handläggare i staten kommer att tillgodose alla de här sidorna. Där finns det inte så mycket utlopp för kreativitet. Det blev som att jag upptäckte en aktiv mindfulness, en väg fram i min sjukdom och i livet generellt.

Hon är lite nervös inför att ställa ut, men livserfarenheten har gett insikter som lindrar den känslan.

– Jag är inte så rädd för att bli bedömd. Gilla det, eller strunta i det, känner jag. Jag har ägnat mycket tid åt att göra saker för andra, jobba ihjäl mig för andra, men den här konsten har jag gjort i stunden för mig själv.

Therese Wikström Brask gör både helt abstrakta målningar och sådana med lite fastare motiv. Vilket det blir får känslan avgöra.
Therese Wikström Brask gör både helt abstrakta målningar och sådana med lite fastare motiv. Vilket det blir får känslan avgöra. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

FilipstadHammaröHammarö Art GalleryInstagramKarlstadKonstKonstrundan i FilipstadLesjöforsMänskligtNöje/KulturStressUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare